jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować
Szalona Kuchnia Ewelinypokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć
Czerwień i błękitPrzepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako(...)wołowiny40 gr suchych porcini400 ml bulionu wołowego200 ml śmietany1 łyżka mąkipieprzszczypta szafranu oliwa Wykonanie:Grzyby płuczemy i zamaczamy we wrzątku na 20 min. Po tym czasie jeszcze raz płuczemy.Wołowinę- myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy na woku lub na patelni teflonowej 1 łyżkę oleju i niewielkimi porcjami smażymy z dwóch stron mięso - nie dłużej niż
Smaki Edytyprzepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec(...)chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy kilka minut, następnie wylewamy wodę. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy po kilku minutach zmiękną, odcedzamy i kroimy. Podobnie postępujemy z suszonymi śliwkami - zwłaszcza jeśli były konserwowane dwutlenkiem siarki lub sorbinianem potasu trzeba je dobrze
głodny alergikwytrawnego wina 2 ząbki czosnku 8-10 ziaren jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy
Kopystką po garachWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast z pewnością mogą zrozumieć to co się dzieje z polską gastronomią i jak mocno spycha się naszą rodowitą kuchnię do barów mlecznych które nawiasem mówiąc nie są takie złe. Problem tkwi jednak często(...)pietruszki. ZAPRASZAM Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 1godzina 40 minut (+ czas na zamarynowanie) Składniki: 0,6kg pręgi wołowej Suszona pietruszka Jałowiec Sos worcestershire Gałka muszkatałowa w całości Olej rzepakowy Świeżo zmielony pieprz i sól Przygotowanie: 1/ Porcjujemy wołowinę na 4 części, nacieramy pietruszką, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową. Dodajemy sos worcestershire, odrobinę oleju i wcieramy w porcje
Kuchnia PROzdrowotnaNie wiem jak Wy, ale ja w święta chętnie dojadam pozostałości z Wigilii... pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie
Czerwień i błękitGulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje(...)przygotowywałam od razu z podwójnej porcji. Składniki na 4 porcje: - 750g chudej wołowiny (u mnie udziec i rostbef bez kości) - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie
Smaczne Zdroweciasto na pierogi i do dzieła. Składniki: 600gram wołowiny, najczęściej używam szpondru wołowego, tym razem miałam zapas drobno siekanej na tatar 1 kg łopatki 1/2 kg boczku wędzonego 1 seler 3 duże marchewki 1 duża cebula 2 pietruszki 2 bułki szklanka mleka 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy śliwki suszone od Helio przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony
Życie zaczyna się w kuchniurządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w książce przepisy i trochę poeksperymentować. Składniki 750 - 800 g wołowiny (w naszym przypadku była to pręga wołowa) 2 średniej wielkości cebule pokrojone w kostkę 30 - 40 g suszonych grzybów 3 - 4 łyżki stołowe oleju 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki) 1 - 2 łyżki stołowe masła(...)umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować. Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą. Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut. Smażyć przy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa dzisiejsze zakończenie dnia polecam sałatkę z suszoną wołowiną, która z pewnością zaskoczy smakiem nie tylko Ciebie. Taka sałatka sprawdzi się również na romantycznej kolacji
Niezły Młynekpodawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh. Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina) 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej Przyprawy 1 łyżeczka czosnku suszonego lub ząbek świeżego 1 łyżeczka suszonej cebuli lub połowa małej główki cebuli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego
Niedzielny kucharzSKŁ ADNIKI 250 g wołowiny 250 g wieprzowiny 100 g gotowanej szynki 50 g parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka suszonego tymianku majeranek ga ł ka muszkata ł owa sól, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di carne suina 250 g di macinato bovino BIO Amica Natura * 100 g di prosciutto cotto 50 g di parmigiano 2 uova
La grande e la piccola cuocasurowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza(...)puszce 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie
Słodki Kompromisślimaków w skorupkach* 3 łyżki masła, 2 cebule, cukier, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 15 g grzybów suszonych, 250 ml kaszy pęczak, około gorącego 750 ml bulionu (u mnie z gęsi z wołowiną), sól, pieprz świeżo mielony 80 g zimnego masła, 3 łyżki świeżo startego parmezanu, płatki parmezanu do wykończenia dania, Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej
królestwo garów