suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:13/78)

Włoskie Pierożki Agnolotti 218

Pierożki Agnolotti  Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni

Mania Gotowania
Bigos 283

można ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około

PaleoSMAK
Bigos 116

zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od postawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około

PaleoSMAK
Krupnik 123

przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól

Kuchnia Beaty
Domowe hamburgery 104

potrafię pochłonąć dwa i resztę dnia leżeć do góry brzuchem. Pysznie smakują, zwłaszcza, gdy mam do nich domowy chutney.  Składniki : ___________________ 500 g wołowiny b/k 1 łyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek 1 czerwona(...)cebula ketchup chutney jabłkowy 6  bułęk  do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować  do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni

Gosia gotuje
Bigos 185

popularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek suszonych 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 2 cebule kilka(...)przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć

Czerwień i błękit
Domowe meksykańskie burrito 129

sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 550g mielonej wołowiny z łopatki 240g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka czerwonej fasoli skórka i sok z 1 limonki 150g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek(...)kolendry olej pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy bigos 110

którą sama kiszę. Składniki 2,5 kg kiszonej kapusty. 500 g boczku wędzonego. 1 kg łopatki bez kości lub żeberek wieprzowych 500 g wołowiny. 4 pętka kiełbasy 4 cebule (pokrojone w półplasterki) spora garść grzybów suszonych 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 liście laurowe 1 garść suszonych śliwek łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka ziaren

Kasia i jej kobiecy świat
Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 173

mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach(...)Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach na posiekanej cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka przełożyłam ją wraz z kośćmi

Kuchnia po mojemu
Klasyczne chili con carne 139

kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka cukru Garść świeżej kolendry Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy(...)jeszcze przez około minutę. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie

ale Pysznie
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 412

dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki:400g mielonej wołowiny,750g ziemniaków,3 cebule,400g kiszonej kapusty,200 żółtego sera,100ml śmietanki 30%,100ml śmietany 18%,sól,pieprz,ostra papryka

Z miłości do słodkości
Pikantna Pizza Bolognese 165

marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno. Pyszności dla fanów włoskich smaków.  Na spód:  320 g mąki pszennej typ 650  100 g mąki pełnoziarnistej  1/2 łyżeczki soli  3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki  1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux  500 g mielonej wołowiny  1 średnia cebula  2 ząbki czosnku  Na marynatę  do mięsa:  2 łyżki jasnego sosu sojowego  1 łyżeczka mielonej kolendry  szczypta suszonego oregano  szczypta mielonego pieprzu  1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki  1 łyżeczka słodkiej

vaniliowoczekoladowa
Strogonow po chłopsku 860

śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie”     Składniki: ok. 0,5 kg wołowiny 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu lub rosołu 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Blog z Apetytem
Dzisiaj bigosiłam! 89

Zapraszam na nowy przepis na bigos, bigos z suszonymi owocami. Co roku eksperymentuję z bigosem i próbuję nowych smaków. W tym roku postanowiłam przyrządzić bigos

codojedzenia
Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad 119

szklanki wina , półsłodkie czerwone 4- 5 ząbków czosnku 2 cebule , średniej wielkości 1 czubata łyżeczka pasty harissa lub 2 łyżeczki suszonej harissy 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki sosu worcester sól do smaku smalec do smażenia Wołowinę gulaszową , kroimy w kostkę średniej wielkości , chyba że kupiliście już pokrojoną , wtedy tą czynność pomijacie Osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem . Obsmażamy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania