Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni
Mania Gotowaniamożna ją zastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od podstawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około
PaleoSMAKzastąpić dodatkową kapustą kiszoną, ok. 1,5-2 kg) mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek(...)gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek, a na końcu drób. Nie musisz się spieszyć, mięso możesz dodać nawet po ponad godzinie od postawienia garnka na gazie. Całość będzie się gotować około
PaleoSMAKprzygotowuję go również na mięsie z kurczaka z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól
Kuchnia Beatypotrafię pochłonąć dwa i resztę dnia leżeć do góry brzuchem. Pysznie smakują, zwłaszcza, gdy mam do nich domowy chutney. Składniki : ___________________ 500 g wołowiny b/k 1 łyżka sosu ostrygowego 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy dijon sól i pieprz do smaku Dodatkowo: _______________________ liście sałaty i pietruszki 1 papryczka chili 1 ogórek 1 czerwona(...)cebula ketchup chutney jabłkowy 6 bułęk do hamburgerów Przygotowanie: _______________________ Wołowinę zmielić, doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, sosem ostrygowym i musztardą. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować z mięsa 6 okrągłych kotletów. Rozgrzać mocno patelnię grillową, spłaszczyć kotlety i grillować do zrumienienia po około 4-5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni
Gosia gotujepopularny w naszym kraju bigos. Smacznego! Składniki: 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty słodkiej 200 g wołowiny 300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka) 100 g wędzonego boczku 200 g kiełbasy spora garść grzybów suszonych ok. 10 śliwek suszonych 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kminku 2 cebule kilka(...)przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć
Czerwień i błękitsycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Składniki: 8 płatów tortilli Farsz: 550g mielonej wołowiny z łopatki 240g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka czerwonej fasoli skórka i sok z 1 limonki 150g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek(...)kolendry olej pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyktórą sama kiszę. Składniki 2,5 kg kiszonej kapusty. 500 g boczku wędzonego. 1 kg łopatki bez kości lub żeberek wieprzowych 500 g wołowiny. 4 pętka kiełbasy 4 cebule (pokrojone w półplasterki) spora garść grzybów suszonych 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 liście laurowe 1 garść suszonych śliwek łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka ziaren
Kasia i jej kobiecy światmojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach(...)Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach na posiekanej cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka przełożyłam ją wraz z kośćmi
Kuchnia po mojemukminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka cukru Garść świeżej kolendry Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy(...)jeszcze przez około minutę. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie
ale Pyszniedania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki:400g mielonej wołowiny,750g ziemniaków,3 cebule,400g kiszonej kapusty,200 żółtego sera,100ml śmietanki 30%,100ml śmietany 18%,sól,pieprz,ostra papryka
Z miłości do słodkościmarynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno. Pyszności dla fanów włoskich smaków. Na spód: 320 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 3 g suszonych drożdży (ok 1/2 opakowania(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina typu Bordeaux 500 g mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku Na marynatę do mięsa: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta suszonego oregano szczypta mielonego pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej
vaniliowoczekoladowaśmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie” Składniki: ok. 0,5 kg wołowiny 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu lub rosołu 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Blog z ApetytemZapraszam na nowy przepis na bigos, bigos z suszonymi owocami. Co roku eksperymentuję z bigosem i próbuję nowych smaków. W tym roku postanowiłam przyrządzić bigos
codojedzeniaszklanki wina , półsłodkie czerwone 4- 5 ząbków czosnku 2 cebule , średniej wielkości 1 czubata łyżeczka pasty harissa lub 2 łyżeczki suszonej harissy 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki sosu worcester sól do smaku smalec do smażenia Wołowinę gulaszową , kroimy w kostkę średniej wielkości , chyba że kupiliście już pokrojoną , wtedy tą czynność pomijacie Osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem . Obsmażamy
Ogrodnik w podróży