suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:9/78)

Gulasz wołowy ze śliwką 175

Pomysł na obiad z wołowiny znaleziony u Witaminki. Polecam!Składniki:500 g wołowinygarść suszonych śliwek2 litry wywaru (na kości lub z kostki)1 szklanka wody2 łyżki mąki pszennejsól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę (u mnie większe kawałki), zalać zimnym wywarem i gotować 1 godzinę.2. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do mięsa i gotować

Kuchnia domowa Ani
Wołowina po burgundzku 111

Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie sproszkowaną, wędzoną papryką. Wołowinę po burgundzku możecie dusić w normalnym garnku ale jeżeli chcecie zyskać na czasie wykorzystajcie szybkowar, co szczerze polecam

Milion Smaków
Tradycyjne rolady wołowe 197

rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad lub wizytę teściów:) Składniki: 850 g wołowiny 2 duże cebule 1 ząbek czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania(...)roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe zwróćcie uwagę na to aby wołowina była w jednym kawałku, nie poszarpana. Najlepiej nadaje się ligawa, wołowina ekstra lub pieczeniowa. Wybierajcie kawałki które nie są bardzo płaskie. Pamiętajcie ze będziecie w nie coś zawijać więc musza mieć troche powierzchni. Wołowinę kroimy w jak najcieńsze plastry (ok. 0,5 – 1 cm). Najłatwiej zrobicie

Kulinarna Patilogia
BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 271

Proste do zrobienia danie, które świetnie nadaje się do odgrzewania w kolejnych dniach.  Gotowany na wolniutkim ogniu sosik z suszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu(...)mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym z chrzanem. SKŁADNIKI / 6 porcji 600 g wołowiny (z udźca) przyprawy: sól, po 3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody  1/2 szklanki suszonych

cool and minty
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 153

pasztet przygotowujemy tylko w ten sposób). Obowiązkowo tata dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki(...)pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu kolorowego i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy

W mojej kuchni
Chili con care 134

oliwy 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym,  1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka(...)łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 min. na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę i gotować pod przykryciem

Kubki smaku
brukselka z wołowiną w sosie śmietanowym na ostro... 159

Składniki: 1/2 kg brukselka, 20 dag wołowina z rosołu, 4 szklanki wywar drobiowo-wołowy, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka papryka suszona chilli, 1 łyżka cukierz brukselki odciąć głąbki i opłukać gotować w ocukrzonej wodzie z 15 minut na średnim ogniu i odlać na sito wołowinę rostbef ugotowaną w rosole pokroić na kostki 4 szklanki rosołu

W Mojej Kuchni Lubię
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 168

niestety tylko via Skype i What'sApp :) Uwaga: w poniższej wersji keema jest bardzo pikantna, możecie więc zmniejszyć odpowiednio ilość chili Składniki 700 g mielonej wołowiny 3 zielone papryczki chili (można zastąpić suszonym chili lub świeżym czerwonym) 2 średnie czerwone cebule 2 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszcze 4 cm świeżego imbiru 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku(...)wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem  lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Asme i Shehryar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 172

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia(...)tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna, o bardzo głębokim smaku. Uwielbiam takie dania. Wołowinę polecam przesmażyć na gęsim smalcu – nie jest to rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła

Poezja smaku
Botwinka na wywarze z wołowiny 167

Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny.   Składniki:   2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody(...)sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana 30% 200 ml wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy  na godzinkę  w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą

Różowa kuchnia
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 173

hotelu Sheraton Grand Kraków. Co w nich takiego niezwykłego?  Menu Jack & Burger zostało zainspirowane smakami różnych zakątków świata. Poza tradycyjnymi pozycjami zbudowanymi na najlepszej wołowinie Angus czy polskiej wołowinie sezonowanej, pochodzącej od lokalnych dostawców, znajdziecie w nim jagnięcinę, ryby, krewetki, kaczkę a nawet wegetariańską wariację z tofu w roli głównej.  W ramach promocji Jack & Burger, polegającej(...)wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych burgerów i zaproponowanych do nich różnych gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz

SzczyptaSmaQ
Rosół z suszonych grzybów 120

Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron

R'n'G Kitchen
Mielona szynka z indyka z dodatkiem wołowiny z szynkowara 221

rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w szynkowarze. Składniki: 600 gram piersi z indyka 450 gram mięsa z udźca z indyka 150 wołowiny 2 - 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie: Z mięs usuwamy błony itp. Kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy na dużych oczkach

Smaki Ewy
Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej 122

pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy na na oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania