Dziś do obiadu polecam pyszną, szybką no i zdrową surówkę. Di niedzielnego obiadu idealna! Zapraszam! Składniki; 1 por (biała część) pół jabłka 1 mała marchewka, sól , pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu Pora czyścimy z zewnętrznych liści , myjemy a następnie kroimy w kostkę lub w krążki. Wsypujemy go na durszlak i przelewamy wrzątkiem, zostawiamy do odcieknięcia(...)ścieramy na grubych oczkach to samo robimy z marchewką. Por jeśli jest taka potrzeba odciskamy rękami , dodajemy marchew i jabłko. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem oraz majonezem. Surówka gotowa w parę minut a smakuje idealnie. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna i bardzo prosta surówka obiadowa z dwóch składników - sałaty lodowej i ogórka. Do tego sos koperkowy na bazie jogurtu. Surówka najlepiej smakuje z mięskiem drobiowym. składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 duży długi ogórek 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki majonezu sól ziołowa Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki
Monia miesza i gotujeLekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień
na moim stole...Uwielbiam wszelkie surówki. Ta jest wyjątkowo smaczna i zdrowa. Można ją przygotować jako dodatek do obiadu lub zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Surówkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Julia Gold" . 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek koperku marchewka sól świeżo zmielony pieprz łyżka jogurtu naturalnego łyżka majonezu Warzywa umyć, osuszyć. Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić
Smakołyki AsiPyszna, szybka i zdrowa surówka. Świetny dodatek do obiadu choć ja lubię zabrać sobie taką surówkę do pracy na drugie śniadanie. Polecam :) Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice . 1 duży por 1 duże kwaśne jabłko 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól i pieprz do smaku łyżka oleju Pora umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Posolić
Smakołyki AsiSurówkę tą myślę każdy jadł przynajmniej raz i zapewne każdy wie jak ją zrobić. Jednak zdaję sobie sprawę ,że są tutaj też osoby które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki ;-) Zatem przepis przyda Wam się na pewno. Surówka smaczna i szybka! Moja córka ją uwielbia. Składniki; 2 duże marchewki 1 małe jabłko sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Radość kipiąca uśmiechem.Surówka jest bardzo smaczna i szybka, możemy ja przygotować gdy nie mamy dużo czasu na zrobienie surówki. Składniki: pół główki młodej kapusty pęczek koperku 4 łyżki oleju sok z cytryny sól , pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, szatkujemy szatkownikiem lub kroimy dość drobno nożem. Solimy niewielką ilością soli i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta puściła sok. Koperek płuczemy
Bajeczna KuchniaSurówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u mnie nie było szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była
Moje domowe kucharzeniewidywany w jedzeniu :-(. Nie jestem jakoś fanka różów ale w tym wypadku zakochałam się w nim od pierwszego... spróbowania Będąc na Ukrainie moja przyjaciółka Oksana do obiadu podała wspaniałą surówkę - właśnie w różowym kolorze. Z cudowną nazwą - różowe płatki kapuściane czy to nie cudowne nie różane nie kwiatowe tylko kapuściane. Taki sobie psikus Smak cudowny - aromatyczny, delikatnie octowy z wyraźną(...)śniadanie i kolacje i robię to co nie wolno - jem ją między posiłkami!!! Masakra - a miałam schudnąć :-/ Różowe płatki kapuściane łatwe 24 h wychodzi z tego 2 kg Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam
sierotka maRysia w kuchnirazy więcej niż cytrusy), minerałów oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów to tylko niektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania sałatkę / surówkę z selera naciowego. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji opcjonalnie 1 mała pigwa(...)Jeżeli dodajemy pigwę, to należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smaczna Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa wersja. Składniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera
Maminek kulinarnyTyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru,sól(...)pieprz do smaku. Wszystkie przyprawy i ocet dodawałam w zależności od ilości surówki i i smaku. Smacznego
potrawyregionalneSurówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku(...)jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim surówkę. Smacznego
potrawyregionalnesurówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka
potrawyregionalne