Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża
potrawyregionalneCykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami, usprawnia metabolizm, zmniejsza wchłanianie(...)trądziku i łuszczycy. Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów. Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny
potrawyregionalneporcja ląduje w lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło. Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól(...)wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste , a jakie smaczne. surówka z buraczków
O kuchni z uczuciempstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem
Gotowanie jest łatweBardzo szybka i prosta surówka z tartej marchewki idealnie pasuje do drugiego dania. Jest lekka i smaczna. PROSTA SURÓWKA Z MARCHEWKI Składniki: 2 Marchewki pół pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% 1 łyżka majonezu Kieleckiego Sposób Przygotowania: Pora myję, obieram i drobno kroję. Marchewki obieram a następnie trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję do pora
Gotowanie PatkiDziś zapraszam Was na przepis na pyszną surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu(...)grubych oczkach. Por kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki i pora dodajemy 3 łyżki majonezu i 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego
Słodkie okruszkirazem są one tymiankowe. Uwielbiam tymianek i mogłabym dodawać go do większości moich potraw, ale nie można popadać w rutynę i nudę! Dodatkowo placuszki mają towarzystwo w postaci surówki z kalarepki. Przepis na ok. 10 placuszków, jeden to ok. 54kcal. Tymianek : - łagodzi problemy żołądkowe - ułatwia trawienie - działa odkażająco i grzybobójczo - przynosi ulgę w bezsenności Kalarepa: - oczyszcza krew z toksyn - zawiera(...)patelni bez tłuszczu, bądź z jak najmniejszym użyciem np. oleju kokosowego. Podajemy z łyżeczką jogurtu i kawałkiem gałązki tymianku w towarzystwie np. nasion granatu. Smacznego! Składniki na surówkę z kalarepki: - 700-800g kapusty - 500g kalarepy - 200g marchewki - 2 łyżki majonezu (np. wegańskiego) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. sojowego) - 3/4 łyżeczki ksylitolu - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Kalarepę
Be Fit Be StrongSurówka szybka, zdrowa i bardzo pyszna. Nie będę za dużo zachwalać tylko krójcie warzywa i zajadamy. Surówka z radicchio i czarnej rzepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolorowa, apetyczna surówka - idealna jako samodzielna przekąska. Połączyłam sałatę, słodkie truskawki, miód i przyprawę do piernika z serem blue - efekt smakowy zaskoczył wszystkich...po prostu pycha! Całości dopełniły jadalne kwiaty, które przede wszystkim podniosły walory estetyczne surówki :) Składniki: 3 -4 garści miksu sałat, 6 - 7 sztuk dojrzałych truskawek, 100 g sera blue, po 1 garści kwiatów jadalnych z rodzaju: stokrotka
Nie tylko w kuchniTaka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie(...)tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona
Kolorowy PrzepisownikSurówka z białej rzodkwi Prosta, wręcz banalna, uwielbiana przez moich bliskich. Surówka z białej rzodkwi. Wystarczy zetrzeć, posolić, dodać śmietanę i już jest. Rzodkiew jest dostępna w sklepie przez cały rok, ale wiadomo, teraz, jesienią, jest najpyszniejsza:) Składniki: 1 rzodkiew sól 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Rzodkiew umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce. Posolić, dodać śmietanę
na moim stole...Mamy jesień. Zrobiło się chłodno, a na straganach królują owoce i warzywa jesieni. Jednym z nich jest dynia.To właśnie z niej dzisiaj przygotowałam do obiadu pyszną i szybką surówkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Ja zrobiłam z majonezem, ale możecie zrobić z jogurtem i będzie równie smaczna. Składniki: 200 g dyni ( waga bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka(...)skóry, wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko i pomidora pokroić w drobną kostkę. Wymieszać dodać majonez , cukier puder i natkę pietruszki. Ponownie wszystko wymieszać. szybka surówka z dymi
O kuchni z uczuciemMyślę, że większość z nas nie wyobraża sobie drugiego dania bez surówki. Niektóre z nich są bardzo proste i szybkie do wykonania, a dodają dużo smaku do reszty posiłku. I dlatego dziś przygotowałam surówkę, którą większość zna ale każdy robi na swój sposób. Składniki : kilka marchewek (np. 4 duże), 1 duże jabłko lub dwa małe, sok z cytryny - wycisnąć
W kuchni u MonikiSurówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie
W kuchni u MonikiProsta i szybka w przygotowaniu surówka z marchewki i selera. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to koniecznie zróbcie i spróbujcie :) Mi bardzo posmakowała. Składniki: Dla około 3-4 osób 3 duże marchewki 1 duże jabłko 1/5 dużego korzenia selera sok z 1 małej pomarańczy 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Warzywa i owoce myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach(...)możliwość- wysługujemy się robotem kuchennym z odpowiednią przystawką. Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do startych warzyw, sok mieszamy z cukrem i przelewamy do naczynia z surówką. Mieszamy, by składniki się połączyły i podajemy od razu do stołu
Kuchnia w czekoladzie