surówka - 20359 przepisów (strona:181/1358)

Surówka z młodej kapusty z koperkiem 142

Surówka jest bardzo smaczna i szybka, możemy ja przygotować gdy nie mamy dużo czasu na zrobienie surówki. Składniki: pół główki młodej kapusty pęczek koperku 4 łyżki oleju sok z cytryny sól , pieprz cukier Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, szatkujemy szatkownikiem lub kroimy dość drobno nożem. Solimy niewielką ilością soli i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta puściła sok. Koperek płuczemy

Bajeczna Kuchnia
Pekinka do obiadu 138

Surówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień 186

dawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u mnie nie było szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była

Moje domowe kucharzenie
Różowe płatki kapuściane 185

widywany w jedzeniu :-(. Nie jestem jakoś fanka różów ale w tym wypadku zakochałam się w nim od pierwszego... spróbowania Będąc na Ukrainie moja przyjaciółka Oksana do obiadu podała wspaniałą surówkę - właśnie w różowym kolorze. Z cudowną nazwą - różowe płatki kapuściane czy to nie cudowne nie różane nie kwiatowe tylko kapuściane. Taki sobie psikus Smak cudowny - aromatyczny, delikatnie octowy z wyraźną(...)śniadanie i kolacje i robię to co nie wolno - jem ją między posiłkami!!! Masakra - a miałam schudnąć :-/ Różowe płatki kapuściane łatwe 24 h wychodzi z tego 2 kg Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam

sierotka maRysia w kuchni
Surówka z selera naciowego 181

razy więcej niż cytrusy), minerałów oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów to tylko niektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania sałatkę / surówkę z selera naciowego. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 łyżeczka cukru majonez i gęsty jogurt w proporcjach 1:1 - ilość wg własnych preferencji opcjonalnie 1 mała pigwa(...)Jeżeli dodajemy pigwę, to należy ją zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z gęstym jogurtem w proporcjach 1:1 Dodajemy cukier i mieszamy wszystkie składniki. Zaletą tej surówki / sałatki jest to, że na drugi dzień jest tak samo chrupiąca i smaczna Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z białej rzodkwi z selerem 201

nasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się,  że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa wersja.     Składniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera

Maminek kulinarny
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 113

Tyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą  kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru,sól(...)pieprz do smaku. Wszystkie przyprawy i ocet dodawałam w zależności  od ilości surówki i i smaku. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 122

Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu. Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów. Ja proponuję dziś poniższy skład. Składniki: kapusta pekińska kawałek białej części pora ogórek kiszony marchew rzodkiewki jabłko Sos: 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego 1 łyżkę majonezu 1 łyżeczkę chrzanu sok z połowy cytryny sól pieprz cukier do smaku(...)jabłko Pokroiłam pora I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki  Wszystko wymieszałam Do miseczki przełożyłam składniki do sosu. Wymieszałam je i polałam nim  surówkę. Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KALAREPY 156

surówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka

potrawyregionalne
SURÓWKA COLESLAW 418

Surówka Coleslaw jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych. Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie. Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu  zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach. Składniki: połowa małej główki białej kapusty ćwierć małej główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 duża

potrawyregionalne
SURÓWKA Z CYKORII 164

Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach.   Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami. Jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal. Można ją chrupać jako dodatek do kanapek. Wzmacnia odporność organizmu,  chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniami,  usprawnia metabolizm,  zmniejsza wchłanianie(...)trądziku i łuszczycy.   Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu  by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.  Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku  jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny

potrawyregionalne
Surówka z buraczków 266

porcja ląduje w lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego  tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło. Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól(...)wodzie do miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste , a jakie smaczne. surówka z buraczków

O kuchni z uczuciem
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 155

pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jabłko 1 marchewka 2-3 łyżeczki cukru szczypta soli szczypta pierzu ziołowego olej nie rafinowany Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy(...)frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu) Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym. Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Prosta Surówka z Marchewki 141

Bardzo szybka i prosta surówka z tartej marchewki idealnie pasuje do drugiego dania. Jest lekka i smaczna.  PROSTA SURÓWKA Z MARCHEWKI  Składniki:  2 Marchewki pół pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% 1 łyżka majonezu Kieleckiego  Sposób Przygotowania: Pora myję, obieram i drobno kroję. Marchewki obieram a następnie trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję do pora

Gotowanie Patki
Marchewkowo-porowa surówka obiadowa - smak i prostota 148

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszną surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu(...)grubych oczkach. Por kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki i pora dodajemy 3 łyżki majonezu i 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego

Słodkie okruszki