dobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta, szybka w wykonaniu, a przede wszystkim smaczna surówka. Taki dodatek do obiadu cieszy podniebienie i oczy. Czyż taka zdrowa, kolorowa suróweczka nie cieszy oczu? U mnie w domu nikt nie może się jej oprzeć. Składniki: 1/2 puszki
Słodkie okruszkiPrawie co roku robię surówkę z buraczków, wkładam je do słoików i wekuje. Tym razem niestety nie zrobiłam i jestem zmuszona co jakiś czas kupować buraki i robić na bieżąco, ponieważ jest to jedna z podstawowych surówek, które podaję do obiadu. Składniki: 1 kg buraków sok z cytryny (ocet) cukier
Amatorka kuchennaJedna z moich ulubionych surówek. Po przygotowaniu surówki warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok". Składniki: 3 duże marchwie 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę
Amatorka kuchennaSurówka z kapusty pekińskiej jest smaczna i dość prosta w wykonaniu . Doskonała do obiadu. Można ją przyrządzać z rożnymi składnikami. Moja propozycja jest taka -zajrzyjcie. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 papryka 1 jabłko 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru WYKONANIE Kapustę kroimy(...)paski. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę. Wszystko razem łączymy. Jogurt , majonez, ocet, cukier mieszamy w kubeczku. Polewamy surówkę - mieszamy. Gotowa SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDziś przepis z serii szybkich i prostych, ale takie przecież też muszą się tu pojawiać. Surówka z kapusty kiszonej z marynowaną papryką jest smacznym dodatkiem zarówno do rybnego jak i mięsnego obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i papryki marynowanej SKŁADNIKI: 200 g kapusty kiszonej 150 g marynowanej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZacznę od tego, że często mam problem czy bardziej odpowiednie będzie nazwanie potrawy sałatką czy surówką. Dla mnie ta granica w niektórych przypadkach jest na tyle płynna, że nie wiem na co się zdecydować i tak jest też w tym przypadku. Niby z surowych warzyw i typowo do obiadu, a jednak z dodatkiem majonezu. W związku z powyższym kwestię nazwy(...)pozostawiam nierozstrzygniętą, niech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić(...)pilnować by się nie przypalił). Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem
Kuchcik gotujeśrednie, seler 1 mały, pietruszka korzeń 1 mała, por 1 mały, jabłka 2 sztuki, cukier 4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka, śmietana 12% gęsta 1 szklanka przygotowanie surówki było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" do misy blendera włożyć tarczę tnącą na wiórki, obrane warzywa i jabłka pokroić na średnie kawałki(...)wkładać do blendera lekko popychając popychaczem warzywa starte przełożyć do miski, dodać cukier, sok z cytryny, śmietanę i dobrze wszystko wymieszać taka surówka jest smaczna, zdrowa i można ją samą podjadać gdy "chwyci głód"............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon grypowy w pełni, pogoda Nas jakoś tej zimy nie rozpieszcza, momentami pogubić się można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży Olej(...)kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone przyprawy, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy delikatnie.Na wierzch posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika Do przygotowania surówki użyłam oleju lnianego ze sklepu ZIELONY NURT Aromatyczne suszone pomidory, czosnek i bazylię dostałam dzieki uprzejmości firmy PIĄTNICA
Z Majeczką w kuchniTimes New Roman";} Witam serdecznie po przerwie. Ostatnio nie mam za wiele czasu, gdyż zapisałam się na kurs, więc bardzo proszę o zrozumienie i cierpliwość. Dzisiaj przepis na kolejną surówkę, która często robię w domu do obiadu a mianowicie z kiszonej kapusty. Przepis na 4 porcje ½ kg kiszonej kapusty 3 marchewki sól, pieprz, majeranek do smaku 2 łyżki oliwy Sposób(...)wykonania: Marchew zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy i dwie łyzki oliwy. Gotową surówkę można przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSeler naciowy jest obecny w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam. 4 łodygi selera naciowego 1 jabłko 3 - 4 średnie pomidory biała część z 1 pora sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól Umyć produkty, łodygi(...)skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki. Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą
Kuchcik gotujeLubię surówki, ale zdecydowanie za rzadko jem takie z wykorzystaniem marchewki. Dzisiaj zrobiłam z dodatkami, które miałam w szafce. Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Składniki: 4 duże marchewki 1 jabłko 1 mały korzeń pietruszki 2 łyżeczki kokosu 3 łyżeczki orzechów włoskich 1 mały jogurt naturalny cukier Przygotowanie: Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych
Moja smaczna kuchniaUwielbiam surówki z kapu sty, ale rzadko je robię. Niestety mój wiel ofunkcyjny robot kuchenny stoi g łównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam go gdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki. Składniki: 1 kg białej
Kuchnia domowa Anijedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi. Składniki: 4 marchewki 2 winne jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: 1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach. 2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się
Kuchnia domowa AniKolejna bardzo prosta surówka. Dodamy tylko, że bardzo smakuje dzieciom. Składniki: -marchew -jabłko -cebula -warzywko -majonez i to wszystko. Obrane warzywa i owoce ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy odrobinę warzywka i majonezu. Mieszamy i mamy gotową surówkę. Smacznego
Maminek kulinarny