surówka zebrała w necie tyle pochwał, że po prostu nie mogłam nie zapisać jej na swoją listę „dań do wypróbowania”. Nadarzyła się świetna okazja, bo w którym sklepie nie popatrzyłam, wszędzie widziałam koper włoski – składnik, bez którego ta sałatka nie byłaby kompletna. Jedliście go kiedyś? Ma przyjemny anyżowy zapach. Już samo to działa na plus. Dodatkowo fajnie(...)chrupie i ogólnie jestem bardzo zaskoczona jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży koper włoski (fenkuł) 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 2 łyżki prażonych pestek dyni garść lub dwie małych liści sałaty Dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka brązowego cukru
Smaki Na TalerzuSałatka ze świeżego szpinaku. Idealny dodatek do obiadu. Szybka do zrobienia, kolorowa i bardzo smaczna. Podałam ją z ziemniakami i kotletami z piersi kurczaka. Więcej przepisów na surówki i dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi również bardzo miło jeśli dołączycie
O kuchni z uczuciemBlueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty to samo zdrowie. Kiszonki zawierają mnóstwo witamin (z grupy B oraz A, C, E i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka</span> z czerwonej, kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Dlatego surówki z niej polecam nie tylko w okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy u mnie obowiązkowo goszczą do obiadu... Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie mnie przeraża. (W tym roku(...)ogórka w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem. (Można też dodać soli, ale kapusta i tak jest wystarczająco słona). Ja dodatkowo surówkę posypałam kiełkami
Di gotujePrzepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno(...)kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Ogórki kiszone kroimy w półplasterki. Umieszczamy wszystko w misce. Przygotowujemy sos z podanych składników mieszając wszystko razem. Dodajemy powstały sos do surówki i dokładnie mieszamy. Jeśli za mało doprawiona to możemy wsypać jeszcze trochę soli i pieprzu - do smaku
Gotuj z MąkąZawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzisiaj dla Was propozycję mojej ulubionej surówki z marchewki, tym razem dodałam wyśmienitą kaszę żytnią półekspandowaną firmy CENOS Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 marchewki duże 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżki kaszy żytniej półekspandowanej Cenos Wykonanie : Marchewkę obieramy , myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce jarzynowej(...)dużych oczkach, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do marchewki i czosnku dodajemy kaszę, majonez i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, i suszoną bazylią, wszystko dobrze mieszamy. Taka surówka idealnie pasuje do ziemniaków z kotletem, ja lubię ją podaną na kanapkach z wędliną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipokroić w cienkie piórka. Dodać do radiccio. Upieczone marchewki i buraki pokroić na kawałki i dorzucić do radiccio. Z pomarańczy odkroić skórę. Wykroić miąższ spomiędzy błonek. Dodać do surówki. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy do surówki. Całość polać octem balsamicznym i olejem Posypać słonecznikiem. "Woziłam arabskie księżniczki. Opowieść szoferki o najbogatszych księżniczkach świata (oraz ich służących, nianiach i jednym królewskim
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnie szare dni zamieniły się dziś w mokrą biel, więc dla koloru proponuję intensywnie fioletową surówkę z czerwonej kapusty z niewielką ilością dodatków smakowych. Surówkę przygotowuje się szybko. Na talerzu wygląda zjawiskowo i wybornie smakuje. Składniki : pół kapusty czerwonej mała cebula lub szalotka winne jabłko sok z połowy cytryny 3 łyżki dobrego oleju (np. krokoszowego) lub oliwy sól Kapustę drobno
Weekendy w domu i ogrodzieśledzie z podwójnej porcji. Resztę wykorzystuję do śledzi w zalewie octowej . Śledź smażony Składniki: 450 g świeżych śledzi 2 łyżki mąki 3 łyżki masła sól i pieprz do przyprawienia Surówka z marchewki 3 duże marchewki 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i czarny pieprz młotkowany do smaku 50 g feta Frytki z brukwi 1-2 duże brukwie(...)wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty kolor. Odcedź nadmiar tłuszczu na durszlaku. Podaj śledzie z surówką z marchewki i frytkami z brukwi. Spara Spara Spara Spara The post Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDziś przedstawiam Wam kolejny przepis na surówkę z czerwonej kapusty,tym razem z dodatkiem majonezu. O właściwościach czerwonej kapusty pisałam tu klik. Jeśli chcecie surówkę w wersji light użyjcie gęstego jogurtu naturalnego zamiast majonezu. 1/2 główki czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól 1/4 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu
Kolorowa kuchnia Elkiramach wspólnego gotowania z Gin , Mirabelką , Emilią , Martą i Anią przygotowujemy dziś wegetariański przepis z kapustą. Ja zdecydowałam się opublikować przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kolorowych papryk i kukurydzy w prostym winegrecie. To duża dawka witaminy C na odporność i cała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym
Czerwień i błękitIdealna bomba witaminowa na początek dnia. Doda nam energii i znakomicie odżywi nasze ciało w składniki odżywcze. Dodałam tutaj melon Galia ale możecie użyć miodowego czy Kantalupa. Surówkę można też zabrać w pojemniku do pracy czy szkoły. Polecam serdecznie. Surówka poranna z melonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo prosta i smaczna surówka z kapusty z dodatkiem pora, marchewki i jabłka. Można ją wymieszać z majonezem, oliwą lub tak jak ja z sosem koperkowo- ziołowym. Moim zdaniem bardzo podkreśla smak warzyw. Polecam :) SKŁADNIKI : główka białej kapusty ok. 1 - 1,20 kg biała część pora 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka soli 6 łyżek oleju 6 łyżek wody(...)przelewamy gorącą wodą i drobno siekamy. Mieszamy wodę, olej i dwa sosy. Łączymy z warzywami i odstawiamy na chwilę żeby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Z tej porcji surówka starcza mi na dwa dni. Smacznego
Pani na deser