krótkie świeże ogórki sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić
Ewa w kuchniOgromną mam ostatnio ochotę na wszystko z pomidorami - koniecznie świeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach
Kuchnia domowa Anitaką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka . I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:) Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej; 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki; 1/2 szklanki włoskich orzechów; garś suszonej żurawiny; 1 łyżka majonezu; 2-3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki mleka(...)drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami
In my kitchenporze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki: 1/2 główki kapusty stożkowej
Codziennik Kuchennyzbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie sucha. Na koniec solimy do smaku i dodajemy pieprz. Podajemy z ziemniakami i surówką z koszonej kapusty. Albo z chlebem. Są tacy, którzy uwielbiają ten tłuszczyk z patelni wybierać pajdą świeżego chleba. Smacznego! P.S. Wątróbkę przed pokrojeniem można namoczyć w mleku (ok. 1,5 godziny), dzięki temu wątróbka będzie bardziej
bistro mamajednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko wymieszać w misce. Polać
Posadzone i zjedzoneDorotki podejrzałam dodatek maślanki do podobnej surówki, więc postanowiłam spróbować i ja ..bo nigdy wcześniej nie wykorzystywałam maślanki do surówek..Tak więc były dwie wersje do wyboru...z maślanką i bez. kawałek młodej kapusty młoda marchew świeży ogórek sól, pieprz,cukier do smaku sok z cytryny oliwa maślanka Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na grubej tarce. Ogórka obrać
Moje domowe kucharzeniemasła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw
mojewypiekiinietylkodrodze powrotnej było odwrotnie. Co jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem
Moja smaczna kuchniaSkładniki:1/2 główki kapusty pekińskiej2 marchewki1 porulubiony dressing do sałatek np. takilubczyk ( świeży lub suszony)Sposób wykonania:1. Kapustę drobno szatkujemy.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce
Kuchnia domowa AniJuż pojawiają się pierwsze warzwa. Będąc przejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag. Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów. ćwiartka czerwonej kapusty marchew czerwona cebula oliwa z oliwek łyżka maku łyżka nasion słonecznika sól i pieprz do smaku listki świezej mięty sok z połówki cytryny(...)ścieramy na duzych oczkach, cebulę siekamy drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Z oliwy i octu robimy sos. Polewamy warzywa, mieszamy. Na koniec dodajemy mak i słonecznik oraz posiekaną świeżą miętę. * sporządź sos z jogurtu i ząbka czosnku jeśli nie unikasz nabiału
AZgotuj!młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje dzieci są w stanie przełknąć , oczywiście nie dobrowolnie i nie bez przymusu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale przy innych surówkach , nawet przymus i perswazja nie pomagają , więc tą można wynieść(...)Składniki : 1 mała główka świeżej kapusty lub 1/2 większej 1 średnia marchewka kawałek białej części pora sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu ( gęstego ) Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , przekładamy do misko , dodajemy startą na grubej tarce marchew , posiekanego drobniutko pora . Warzywa lekko wygniatamy ręką , żeby kapusta puściła nieco soku . Dodajemy majonez
Ogrodnik w podróżyPasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula łyżka oleju szczypta soli + cukru świeżo zmielony pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku
ChilliJemyDelikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Składniki 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych 2 kromki białego chleba namoczonego siekana zielona pietruszka, łyżka cebula dymka ze szczypiorkiem siekana jajko sól,pieprz olej do smażenia Filety … Czytaj dalej Kotleciki z dorsza
gotuj ze mnąosób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek indyczych Estragon suszony Łyżka miodu Sól himalajska Pieprz świeżo mielony 5 obranych cebul Papryka słodka mielona Cukier Dodatki: ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, surówka z czerwonej kapusty. Przygotowanie: 1/ Umyte golonka nacieramy solą, pieprzem, miodem i estragonem. Mieszamy z posiekaną w piórka cebulą i odstawiamy na noc do lodówki
Kuchnia PROzdrowotnaZaczyna się powoli sezon na świeże polskie warzywa. Według mnie jednym z niedocenianych warzyw tego okresu jest młoda kapusta. Najczęściej używamy jej do surówek i sałatek, a zapominamy, że można ją wykorzystać także jako główny składnik dania obiadowego. Dania z woka charakteryzują się tym, że smaży się na nich w bardzo wysokiej temperaturze i dość krótko, tak, żeby składniki zachowały
Milion Smaków