surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:13/48)

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem chrzanowo - keczupowym 153

pomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje.....   Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę

kgwjanczewo
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 195

świeżego imbiru  2 łyżeczki cukru  sól ok pół łyżeczki  garść słonecznika  ok 70 ml mleczka kokosowego     SPOSÓB WYKONANIA: - kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach - gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok - kapustę(...)połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam - do kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły - przed podaniem posypuję słonecznikiem i zajadam :)) - surówka ma słodkawy posmak i nutą kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki

Basia w kuchni
” Zimówka ” ,czyli zimowa , surówka z białej kapusty 160

obiad u moich , chłopaków , nigdy nie przechodzi . Surówka z białej kapusty, jest smaczna , zdrowa i prosta, dostarcza , szczególnie zimą wielu potrzebnych witamin , ale zapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie Składniki : ćwiartka główki , białej kapusty jedno jabłko 1 duża marchewka kawałek pora ( tyle, ile lubicie ) jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka sos : 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)spróbować , bo zawsze , można jeszcze doprawić , dokładniej dopasować pod swój gust , więcej lub mniej czegoś ..wiadomo ,każdy nieco inaczej lubi i potrzebuje . Smacznego ! Artykuł ” Zimówka ” ,czyli zimowa , surówka z białej kapusty pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 159

Surówka, która doskonale sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kolację czy imprezę. Potrzebujemy główkę młodej kapusty ~1,5 kg, świeże ogórki 0,5-0,8 kg,  trochę kolorowych dodatków: papryka, fasola, groszek, zielenina. Do przyprawienia przygotowujemy: 1 łyżeczkę soli , 1 łyżeczkę płaską pieprzu,  łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu.  Kapustę i ogórki ucieramy

chleba naszego
Przepis na Colesław 139

font-family:"Times New Roman","serif";} Surówka Colesław – przepis Mój przepis na Colesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami.  Pychota! Potrzebne będą: 1/4 główki białej kapusty   mały jogurt naturalny   1 łyżka musztardy   1 łyżka chrzanu   2 łyżeczki octu winnego   sól morska(...)bidi-theme-font:minor-bidi;} Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu spróbować i opcjonalnie dodać

MintTaste
Kapusta pekińska na ciepło 139

pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówkikapusta pekińska na ciepło.       Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz       Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz(...)solą, podsmażamy aby lekko zmiękła. W międzyczasie kroimy w paski liście kapusty, dodajemy na patelnię, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Kapusta pekińska nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc po chwili dodajemy przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 226

zawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie(...)młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :) Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety w sosie pomidorowym 105

drugą stronę.  Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem.  Jako dodatek akurat miałam surówkę z kiszonej kapusty →  przepis Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Niedzielny obiad: Szybka kaczka po chińsku 120

Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kaczka po chińsku 112

Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) 249

zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Surówka z kapusty z marchewka i jabłkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1 kwaśne jabłko sól morska lub himalajska świeżo zmielony pieprz sok z cytryny natka pietruszki do posypania Wykonanie: Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście(...)Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie surówkę ponownie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną natką z pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kapusty pekińskiej. 149

Składniki na surówkę rozdzieliłam tak na pół, ponieważ podzieliłam je na dwa dni. Także nic się nie zmarnowało :)  Składniki: 1/2 niedużej kapusty pekińskiej, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 średnie pomidory, 1 duża marchew, gotowy sos do sałatek ( ja użyłam dwie paczki knora: grecki i paprykowo-ziołowy, jest intensywniejszy smak, ale jeden w zupełności

W kuchni u Moniki
Surówka z młodej kapusty 387

Surówka z młodej kapusty Lubicie surówkę z kapusty? Według mnie, to jeden z najlepszych dodatków do wiosennych i letnich obiadów. Jest niezastąpioną częścią wszystkich zestawów sałatkowych. Ma świeży, doskonały smak, a do tego jest bogatym źródłem witamin. Latem we wszystkich smażalniach towarzyszy rybom, ale nic nie stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs

Pełny talerz
PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 147

skrócie mówiąc: prosta surówka z czerwonej kapusty Was odmłodzi PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY: ½ czerwonej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki oleju roślinnego, nie polecam oliwy z oliwek bo zmieni smak kapusty a ona sama w sobie jest pyszna przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki (suszona lub świeża), zioła prowansalski, czosnek granulowany oraz przyprawa „suszone pomidory” ale nie jest ona obowiązkowa(...)szklanki wlewamy 2-3 łyżki oleju i wsypujemy do niego nasze przyprawy i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy to do kapusty i znów wszystko mieszamy. I gotowa nasza prosta surówka z kapusty czerwonej SMACZNEGO A jeśli lubisz kalarepkę to polecam Ci również przepis na ZDROWĄ SURÓWKĘ Z KALAREPY I MARCHEWKI Pycha Artykuł PROSTA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY pochodzi z serwisu

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii