surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:19/48)

Prosta surówka idealna do obiadu 182

Nie wyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa

Pichceniomania
Surówka kolesław (wegańska) 134

jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam Składniki: Warzywa: 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki) 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki) 1 duża marchewka lub dwie małe 2 plastry cebuli 1/4 jabłka Sos: 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy świeżo wyciśnięty(...)cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub syropem z agawy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub dodatek do potraw z grilla. Smacznego! Artykuł Surówka kolesław (wegańska) pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną 151

zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty.   Przepis na surówkę znajdziecie tu klik   400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie Kupiec) 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka masła 500 ml wody 1 listek laurowy

Kolorowa kuchnia Elki
surówka z kapusty pekińskiej i kalarepy idealna do obiadu 157

Witam Jako, że rynek oferuje nam coraz więcej świeżych nowalijek warto z nich korzystać. Zrobiło się lato dlatego też powinniśmy jeść więcej lekkich i zdrowych rzeczy. dziś przychodzę do Was z bardzo pyszną surówką idealną do mies i obiadu.  SKŁADNIKI -1 średniej wielkości kapusta pekińska -1 średnia marchewka -1 średnia cebulka -1 niewielka kalarepa -śmietana 12% około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rybne kołaczki 170

nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.     Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej

Sto kolorów kuchni
Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej 132

surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz Składniki : 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być ) 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki korniszony 1 mała cebula 1 duża marchewka sos : 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę roztarta w palcach , szczypta suszonych liści kolendry ( lub świeżych(...)wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego !   Artykuł Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Biała kapusta duszona z boczkiem 171

Bardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego  ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami 160

smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne ( dorsz, miruna, mintaj) 1 woreczek ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule dymki ze szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka(...)smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wyrabiam dokładnie masę. W rękach formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej, smażę z każdej strony na złocisto. Podaję z ziemniakami oraz surówką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) 128

leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża garść liści młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki wody sok z cytryny kilka listków mięty Wykonanie: Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko

Kulinarne przygody Gatity
Surówka "Colesław" 122

Surówka "Colesław" Składniki: pół główki białej kapusty 3 marchewki 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki octu winnego/jabłkowego albo soku z cytryny pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kapustę szatkujemy i dodatkowo siekamy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy

Pelusiowa Kuchnia
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 189

dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty. No co ja tu będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku

Czerwona Porzeczka
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 157

zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 157

zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju

Buniabaje w kuchni
Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej) 214

najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki 1 mały gruntowy ogórek 2 łyżki soku z cytryny 1 -2 łyżeczki cukru około(...)pieprz) 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki

Słodkie okruszki
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 153

także świetny sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora

Poezja smaku