surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:27/48)

100 przepisów na Sylwestra 1312

Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły podniebienia podczas mojego gotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe(...)brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami

Moja smaczna kuchnia
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem 875

blogu. Tak samo, jak przy poprzedniej sałatce (zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem ) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 duży ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym(...)pęczek szczypiorku mały pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora i rzodkiewek 154

Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora i rzodkiewek jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze może być przekąską na imprezach lub lekką kolacją do ulubionego

Perfekcyjnesmaki
CHRUPIĄCE SURÓWKI Z KALAFIOREM 218

przewinął się jeszcze grillowany w mieszance przypraw curry (i to też jest bardzo dobre), no i oczywiście w postaci kotletów z kalafiora, jak na świeżo upieczoną kiedyś wegetariankę przystało ;) Zdecydowanie wygrywa jednak kalafior w surówce i jest to zdanie nie tylko moje ale i moich dzieciaków, więc coś jest na rzeczy... Taki kalafior do jedzenia na surowo myję tylko(...)miski, a potem dodaję do niego: - zawsze paprykę czerwoną, jakoś wyjątkowo smakują mi razem (ewentualnie zamiast papryki jabłko ze skórką), - zawsze coś zielonego - albo szpinak, albo seler naciowy, albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce, - do tego łyżka oleju konopnego z sokiem z połówki cytryny, solą i wodą, i pyszna, chrupiąca, ćwicząca mięśnie twarzy surówka gotowa :) Polecam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wątróbka drobiowa z warzywami 147

bardzo łatwo rozpoznamy, ale dopiero w trakcie smażenia-nigdy się nie rozpada ani nie kruszy. Zachowa idealnie swój kształt. Jeśli się rozpada lub kruszy to znaczy, że kupiliśmy produkt nieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemy smażyć.    Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni olej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa(...)minut i gotowe.    Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby,  np. z musztardą  i chlebem,  z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty,  z chlebem lub frytkami  i surówką  z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie.    Tak przyprawioną wątróbkę

Maminek kulinarny
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek 166

surówka. Znam ją z dzieciństwa, podawana była zawsze do obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków. Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni.... - pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych - włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty(...)mniejsze obrane jabłka 2 obrane marchewki 1 obrana średnia cebula 4-5 łyżek oleju rzepakowego łyżka cukru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to lekko ją przepłuczcie (ja tego nie robię), poszatkujcie, jabłka, marchewki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach, cebulę drobno posiekajcie, w misce wymieszajcie razem wszystkie składniki, dodajcie olej

Zasmakuj Kuchni
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM 367

Surówka , która baaardzo  nam zasmakowała. Myślę, że przypadnie Wam również do gustu, pod warunkiem oczywiście , że lubicie konkretne , wyraźne smaki. Ta jest bardzo wyraźna. Słodycz kukurydzy w połączeniu z czosnkiem i kolorowym pieprzem ( uwielbiam ten pieprz, jest cudny, dużo lepszy niż czarny, jakby bardziej pikantny(...)więc danie konkretne, idealne zarówno jako dodatek do obiadu ale także jako samodzielna potrawa. Przy tym piękne - kolorowe. Zachęcam do wypróbowania. :-) Składniki: - średnia kapusta pekińska - puszka kukurydzy - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 strąka papryki - świeżo mielony kolorowy pieprz ( ok.1 łyżeczki) - sól do smaku ( ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) - 2 łyżki majonezu - 1 mały jogurt naturalny ( 200-250g) - szczypiorek ( wedle uznania

Smaczne Zdrowe
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 179

połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU.  PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem(...)idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku jak paragon, a po przygotowaniu zostajemy wywołani przez mikrofon. Naczynia

W kuchni Karmel-itki
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 169

zupełne puchy. Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie(...)jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Przepis na pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej. Tak wyglądał nasz niedzielny obiad. Poniedziałek – Sałatka z jarmużu

Niedzielny kucharz
Kotlety ziemniaczane z pietruszką 111

smażenia w głębokim tłuszczu. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dzisiaj na talerzach wylądowały ziemniaczki w nieco innej formie. Jeśli komuś zostały z poprzedniego dnia lub ma ochotę na świeże, ale w nowej wersji, ten przepis jest właśnie rozwiązaniem. Wystarczyło dodać pietruszki, aby kotleciki nabrały wyrazistego smaku. Nie wymagają dużo pracy, a nawet można je lepić razem z dziećmi. Nauka(...)nieco większe ilości białka. Choć też świetnie smakują same polane sosem np. pieczarkowym, bo taką wersję również przygotowałam (lecz na zdjęcie się już nie załapało). Podałam je z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, gdzie przepis na nią znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepisu na RUSKIE KOTLETY, w których również wykorzystujemy ziemniaki i łączymy

Zdrowie i pysznie na talerzu
KOTLETY PANI GAJOWEJ 122

pyszny kotlet jadłam u mojej znajomej leśniczyny,która była bardzo a  bardzo dobrą gospodynią i jak nikt umiała cudownie gotować.W jej kuchni pachniało świeżymi ziołami i mlekiem i właśnie ten kotlet zapadł mi w pamięci najbardziej ze wszystkich jej dań.Proste,smaczne i konkretne.   1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej(...)obtoczenia kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz   Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku olej `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby gotujemy,odcedzamy i  siekamy drobno ,dodajemy do zmielonych ziemniaków.Wsypujemy mąki tyle

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 180

grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka.  Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy.  Paprykę i ogórka kroimy w niedużą(...)bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą.  Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką.  Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można też jeść od razu po przygotowaniu

Pyry na Gaz
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 171

rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać(...)trawienie, działa żółciopędnie), podnoszą one nie tylko smak potraw, ale również usprawniają trawienie i przemianę materii. Przed przeziębieniem chroni nas również odpowiednie hartowanie organizmu, długie i intensywne przebywanie na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody.     Jesień to także idealny czas, aby naturalnie wzmocnić organizm przez infekcjami, na które czasem nieświadomie się narażamy, będąc w pracy, szkole, przedszkolu

Naturalna Kuchnia
Młoda kapusta zasmażana 218

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania