surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:29/48)

Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej) 217

leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)szarlotkę   Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 małego kalafdiora 1/2 cebuli 1 duży malinowy pomidor 1/2 pęczka matki kilka łodyżek świeżej mięty sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz  Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 180

marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidoroym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami(...)buraków (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 1000 g buraków ok. 1000 ml  wywaru warzywnego sól morska czarny mielony pieprz szczypta kuminu sok z cytryny świeże kiełki do dekoracji Wykonanie: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową i pieczemy, aż będą miękkie. Gdy przestygną obieramy je i kroimy na mniejsza kawałki. Wlewamy wywar i bardzo dokładnie blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kapuśniak z białej kapusty 194

Często kupuję kapustę do surówek. Niestety główki przeważnie ważą ponad kilogram i zanim bym całą posiekała na obiadową sałatkę, to by zwiędła. Dlatego też dzisiaj robię z niej kapuśniak.  Składniki : * 500 g żeberek wieprzowych * 1/4 główki białej kapusty * 4 ziemniaki  * marchewka * pietruszka * 1/4 selera * pół małego pora * natka pietruszki, koperek * sól, pieprz, liść laurowy, ziele(...)angielskie Przygotowanie : Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz koperkiem. Przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 184

warzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu(...)buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa, mają właściwości przeciwwirusowe i wzmacniają odporność, – chronią nas przed anemią, są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu i potasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku 104

dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie , z niewielkimi zmianami. Ryba była przepyszna. Wiecie z czym ją zjadłam? Z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty :D. No co.... Składniki: 0,5 kg mintaja (waga po rozmrożeniu) 2 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego(...)tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy 2 minuty, dodajemy

Kardamonovy
GOTOWANA MŁODA KAPUSTA 192

młoda gotowana kapustka jest najlepsza, (oczywiście poza surówką, za którą wprost przepadamy) te starsze choć są również smaczne, to już nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch główek kapusty (każda po ok.800g) i pozostało już tylko wspomnienie(...)Polecam może Wam również przypadnie do gustu nas sposób. Składniki: - 2 główki młodej kapusty (każda po ok.800g) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub smalcu) - ok.2 łyżek octu - ok.2 łyżeczek soli himalajskiej (lub morskiej) zwykłej trochę mniej - ok.3 łyżeczek ksylitolu (lub cukru) - świeżo mielony pieprz - koperek lub natka pietruszki do posypania (nie trzeba) Kapusty umyć i pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać

Smaczne Zdrowe
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 178

czyli 2 szklanki ugotowanej * spora cebula * 1 ząbek czosnku * jajko duże * przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i kminek (sł) i gotowałam do miękkości. Po odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną na oliwie cebulę(...)lekka w mące  i smażyłam z obydwu stron do zrumienienia. Można opanierować, ale ja nie widziałam potrzeby. To była pierwsza wersja ; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej.  Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli. Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek

Zdrowa Kuchnia Sowy
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1160

dzień niech na śniadanie będzie sałatka z rukolą, w kolejny dzień kanapka z rukolą. Kupując brokuły, podzielcie je na porcje, włóżcie do woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami(...)grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa

Moja smaczna kuchnia
Bitki wołowe z kaszą 209

dość cienko. Ja każdy kawałek mięsa wkładam do foliowej torebki - podczas rozbijania mięso nie rwie się, a kuchnia nie jest opryskana drobinami mięsa ;) Rozbite mięso przyprawić świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej niezbyt drobnym) i papryką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto(...)zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kimchi 196

prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi) 60 ml soli morskiej (w oryginalnym przepisie 1/4 filiżanki/kubka(...)ostrą -pół, bo płatki chili w takiej ilości  są zbyt ostre nawet jak dla mnie 2-3 ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki   3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z kurczakiem 287

   Bardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki

Maminek kulinarny
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 122

wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans między surowym smakiem kapusty, jej chrupkością, słodkością i odrobiną kwasowości. Mniami. A chłodnik? Wystarczyła jedna łyżka aby już startować po o przepis. Skierowałem się do właścicielki. Co usłyszałem? "Smakowało(...)napisała cały przepis (prosto z głowy). Chłodnik litewski, źródło: wikipedia Zamieszczam to, co mam na karteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki i wyższą temperaturę na zewnątrz aby przypomnieć sobie

Right Behind The Kitchen
Marchew po koreańsku 113

marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie tutaj Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać czosnek Marchewka po koreańsku do dodatek(...)obecnie we wschodniej Europie i popularny w azjatyckich restauracjach. Potrzebny w klasycznym przepisie ocet ujawnia historię tego dania – gdy za żelazną kurtyną brakowało wszystkiego, gospodynie nie mogły przygotować tradycyjnej kapusty kim chi. Z dostępnych składników bazę potrawy zastępowały marchewką. Dzisiaj to zupełnie odrębne i bardzo lubiane danie

mojej kuchni
Sos czosnkowy z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 183

leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sos czosnkowy z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 kalafiora 2 ząbki czosnku sól himalajska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekana natka pietruszki Wykonanie: Kalafiora płuczemy pod zimną wodą, a następnie dzielimy na różyczki. Wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanka wody i gotujemy pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Marchew po koreańsku 175

marchewki- - zamiast kupnej zrobić swoja z świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku Wykonanie 88 Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać czosnek Marchewka po koreańsku do dodatek(...)obecnie we wschodniej Europie i popularny w azjatyckich restauracjach. Potrzebny w klasycznym przepisie ocet ujawnia historię tego dania – gdy za żelazną kurtyną brakowało wszystkiego, gospodynie nie mogły przygotować tradycyjnej kapusty kim chi. Z dostępnych składników bazę potrawy zastępowały marchewką. Dzisiaj to zupełnie odrębne i bardzo lubiane danie

w mojej kuchni
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 292

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki

głodny alergik