surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:35/48)

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 110

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu

Moja Delicja
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 144

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu

Moja Delicja
Likier Słony Karmel 717

serduszka i brokaty, bo słony karmel kocham. Załadowałam do wózka i pędem do kasy, powstrzymałam się przed degustacją przed sklepem, na ławeczce, z miejscowymi koneserami spożywania win prostych na świeżym powietrzu. W domu powąchałam i pierwszy mały zgrzyt – pachnie wódką i jakimś olejkiem zapachowym. Mojej koleżance ten zapach skojarzył się z waniliowym płynem do płukania tkanin i jestem gotowa przyznać(...)bardzo słodki. W odpowiedzi na te głosy postanowiłam zrobić w domu Likier Słony Karmel. Próby zaowocowały bardzo dobrym efektem, jednym kacem i obietnicą, że nie będę popijać surówki z kiszonej kapusty likierem. Przed wami najlepszy w całych internetach Likier Słony Karmel! Zanim podam wam składniki, uprzedzam lojalnie, że będzie lokowanie produktu. Nie dlatego, że firmy mi zapłaciły, tylko dlatego

ladykitchen
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 120

ziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki(...)marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Kapustę grubo szatkujemy i dokładamy na patelnię *** *** Całość delikatnie mieszamy, zalewamy wodą, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz papryką i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 30 minut, od czasu

Blog z Apetytem
Gotuj i chudnij - sałatka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 150

Na diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kapusty pekińskiej 345

Sałatka z kapusty pekińskiej Myśląc co mam w tym miejscu napisać, przypomniała mi się pewna opowieść kogoś z mojej rodziny, jak to przez 2 tygodnie, dzień

na moim stole...
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 135

świeżych warzyw czy owoców, być uzupełnieniem posiłku w witaminy i błonnik. Często do surówek dodaje też ziarna aby przemycić odrobinę zdrowych tłuszczy do diety. Dzisiaj trzy surówki, każda bazująca na innym składniku: selerze, jarmużu i marchwi. Surówki te są idealne dla dzieciaków, co miałam możliwość przetestowania na rodzinnych pociechach ;-))) Zapraszam Was gorąco po receptury. SURÓWKA Z TARTEGO SELERA Najprostsza surówka(...)lodówki, aby smaki się przegryzły. Gotowe! SURÓWKA Z MARCHWI I JARMUŻU Surówka, która zasmakowała bardzo ostatnio moim gościom, a dzieciaki polubiły ją w pierwszej kolejności. Ma bardzo łagodny smak i pasuje do mięs i ziemniaczków. Standardowych obiadów rodzinnych. SKŁADNIKI: - 2 małe marchewki - 2 garście jarmużu - 1/2 część zielonego pora - 1/3 kapusty pekińskiej - 1 jabłko - pieprz cytrynowy - sól - majonez lub jogurt

SMYKWKUCHNI
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 180

chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 5 dag parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu(...)smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorkami cherry doprawionej delikatnym cytrynowym dresingiem

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 146

drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt(...)Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie 179

drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt(...)Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety z białej kiełbasy z kapustą 103

były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju(...)dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna

MamaOskarka
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 164

mięso widelcem – nie mielimy i nie blendujemy, żeby zachować strukturę i konsystencję. Odciśniętą z płynu bułkę i ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe(...)piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Weganie nad morzem 194

Mielnie. Z radością odkryłam funkcjonujący tam sklep ze zdrową żywnością, co nad morzem należy raczej do rzadkości. W Ekonaturze można nabyć zdrowe ekologiczne produkty, słodycze, roślinne mleka, bakalie i świeżo wypiekane pieczywo, w tym orkiszowe jagodzianki. Zaopatrzyliśmy się więc w kilka produktów, a pani, która nas obsługiwała była niezwykle miła i pomocna. Zapytałam więc, czy w Mielnie można znaleźć jakieś(...)składników roślinnych. Na początek zamówiliśmy falafele z ryżem i surówkami oraz zielony koktajl: Wszystko było przepyszne, a ryż obłędnie przyprawiony. Czuć było bogactwo przypraw, co świadczyło o dużym doświadczeniu tamtejszego szefa kuchni. Nie wiedzieliśmy, czy czas pozwoli nam jeszcze tam wrócić, dlatego zamówiliśmy kilka potraw na wynos: Samosy z kapustą i grzybami: olbrzymich rozmiarów, przez co bardzo sycące i również

Roślinna - blog wegański
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 130

Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z skłonnościami do anemii. Sok z buraków będzie również znakomitym uzupełnieniem diety w zimowych miesiącach. Na polskich stołach dużą popularnością cieszy się barszcz, surówka z buraków podawana z kotletem i ziemniaczkami, czy chociażby indywidualne wynalazki np. tarte buraki z jogurtem, a nawet pasztet z buraków. Witaminy B6 i C w ziemniakach W polskiej kuchni(...)prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dlatego w miesiącach, w których nasze zapotrzebowanie na witaminy jest większe, ziemniaki powinny stanowić ważny element naszej diety. Wspomnieliśmy już o zbawiennym działaniu kapusty kiszonej na marynarzy odciętych od świeżych warzyw. Nie inaczej było z ziemniakami. Są wystarczającym, choć nie najbogatszym źródłem witaminy C, i dlatego w dawnych wiekach były wykorzystywane na hiszpańskich statkach, aby zapobiec chorobom

Tradycyjna Kuchnia
Majerankowe placki ziemniaczane 153

Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :) Składniki : ok. kilograma większych młodych ziemniaków 4 gałązki świeżego majeranku 2 jajka łyżka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąki pszennej cebula łyżeczka soli pieprz mielony olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie lub malakserem. Cebulę(...)wykładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki. Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor. Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą). ----- Podobne: Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Placki wielowarzywne Placki ziemniaczano-cukiniowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Marchewka pieczona z limonką i imbirem 143

tradycyjnej surówki czy też marchewki duszonej polecam marchewkę pieczoną. Oczywiście można doprawić ją różnymi przyprawami w zależności od dania z jakim będziemy ją podawać. Ja do marynaty z miodu i oleju dodałam sok i skórkę z limonki oraz świeży imbir. składniki: 5-6 marchewek 1 łyżka płynnego miodu 6 łyżek oleju rzepakowego 1-2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru(...)minut, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia  marchewkę kilka razy przemieszać aby się nie przypaliła na brzegach i równomiernie upiekła. Marchewkę można też poszatkować na sztkownicy do kapusty wtedy uzyskamy cienutkie plasterki, które będą gotowe już po 15 minutach

Monia miesza i gotuje
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 162

Młoda kapusta jest jednym z tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw(...)zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania