mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto(...)kawałki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy od wypłynięcia ok. 1 minuty, wyjmujemy cedzakiem. Ostudzone lub na drugi dzień (kiedy odpoczną) smażę na gorącym oleju, naprawdę niewielkiej ilości. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i obiema paprykami. Smażę na chrupko z obu stron. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto(...)kawałki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy od wypłynięcia ok. 1 minuty, wyjmujemy cedzakiem. Ostudzone lub na drugi dzień (kiedy odpoczną) smażę na gorącym oleju, naprawdę niewielkiej ilości. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i obiema paprykami. Smażę na chrupko z obu stron. Smacznego
Zasmakuj KuchniSurówka obiadowa, która powstała dość spontanicznie, choć pewnie całość nie stanowi żadnego innowacyjnego przepisu. Przygotowywałam jednocześnie obiad i sałatkę makaronową na kolację, po czym zorientowałam się, że do obiadu, owszem mam pekinkę, ale nic więcej. Tak więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu(...)smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka koperku Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, po czym każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach
Smaki Na Talerzuobiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 szczypty ostrej papryki przyprawa do kurczaka u mnie Prymat czosnek granulowany lub ząbek czosnku świeżego sól czosnkowa, pieprz kawałek cebulki oliwa/olej 1. Ćwiartki myje i obgotowuję (wkładam ćwiartki do zimnej wody i zagotowuje ja następnie od razu po zawrzeniu wylewam, a nogi płuczę, pozbywam się(...)jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto
Gotowanie...to proste !puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i ostrą paprykę, wszystko dokładnie wymieszać. Jedno(...)mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu do czasu aż będą złociste i upieczone w środku. Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: 800 g wołowiny na pieczeń pół łyżeczki suszonego rozmarynu lub igły z 1 gałązki świeżego łyżeczka kminku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 250 mrożonych 300 g świeżych prawdziwków 2-3 ząbki czosnku 1 cebula masło klarowane lub olej do smażenia Mięso wyfiletować, lekko rozbić (na ok. 1 cm). Nie solić! Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony(...)wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub kluskami oraz ćwikłą lub surówką z kapusty
Czerwień i błękittymianku i bazylii 1½ łyżeczki soli Sos bianco 250 g sera ricotta 4 duże ząbki czosnku, upieczone po szczypcie oregano i rozmarynu sól i pieprz do smaku 250 g świeżego szpinaku 120 g mozzarella oregano i płatki chili do posypania Przygotuj spód do pizzy. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj(...)rozprowadź równomiernie szpinak. Całość posyp utartą mozzarellą. Wstaw pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Upieczoną pizzę posyp oregano i płatkami chili. Do pizzy proponuję surówkę z białej kapusty . The post Pizza bianco ze szpinakiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapostaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- słodka śmietana (opcjonalnie) Z kapusty obrywamy wierzchnie liście(...)kapusta jest soczysta, więc nie przesadzajmy z dodatkiem wody), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, ponadto nie doprowadzajmy jej do rozgotowania. Ma być lekko chrupka. Do garnka z kapustą dodajemy
mojewypiekiinietylkoDzisiaj chcielibyśmy napisać kilka słów o kuchni polskiej. Naszej, tradycyjnej. W staropolskiej spiżarni znaleźć można było przede wszystkim wszelakie kasze, mąkę pszenną i żytnią (i to
Marder&Marder ManufactureNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja Delicjaserduszka i brokaty, bo słony karmel kocham. Załadowałam do wózka i pędem do kasy, powstrzymałam się przed degustacją przed sklepem, na ławeczce, z miejscowymi koneserami spożywania win prostych na świeżym powietrzu. W domu powąchałam i pierwszy mały zgrzyt – pachnie wódką i jakimś olejkiem zapachowym. Mojej koleżance ten zapach skojarzył się z waniliowym płynem do płukania tkanin i jestem gotowa przyznać(...)bardzo słodki. W odpowiedzi na te głosy postanowiłam zrobić w domu Likier Słony Karmel. Próby zaowocowały bardzo dobrym efektem, jednym kacem i obietnicą, że nie będę popijać surówki z kiszonej kapusty likierem. Przed wami najlepszy w całych internetach Likier Słony Karmel! Zanim podam wam składniki, uprzedzam lojalnie, że będzie lokowanie produktu. Nie dlatego, że firmy mi zapłaciły, tylko dlatego
ladykitchenziemniaki 1 marchew 1 cebula (użyłam czerwonej cebuli) 1 czerwona papryka 1 mała młoda cukinia pół główki młodej kapusty 1 szklanka wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka… *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki(...)marchew i cebulę dokładamy na patelnię i całość podsmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając *** *** Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Kapustę grubo szatkujemy i dokładamy na patelnię *** *** Całość delikatnie mieszamy, zalewamy wodą, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz papryką i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 30 minut, od czasu
Blog z ApetytemNa diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy
Magiczne Życie MartySałatka z kapusty pekińskiej Myśląc co mam w tym miejscu napisać, przypomniała mi się pewna opowieść kogoś z mojej rodziny, jak to przez 2 tygodnie, dzień
na moim stole...