surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:25/48)

Młoda kapusta po chłopsku 93

Uwielbiam młodą kapustę. Mogła bym ją jeść codziennie. W surówce, w śmietanie z koperkiem, w wiosennym bigosie, w łazankach – pod każdą postacią smakuje wyśmienicie. Dziś przychodzę do Was z propozycją jednogarnkowego dania z młodej kapusty. Szybkie w przygotowaniu, proste, smaczne i sycące. Zapraszam ! Składniki:   1 główka młodej kapusty pętko kiełbasy – ok 300 g 150 g wędzonego boczku(...)cebule 3 ziemniaki 1 litr wywaru jarzynowego sól, pieprz do smaku garść posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oleju   Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i płuczemy główkę pod bieżącą wodą. Usuwamy głąb. Kapustę grubo szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Chwilkę smażymy . Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Do zrumienionej kiełbasy dodajemy

Kasia i jej kobiecy świat
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 391

Kiedy w sklepach dostępna jest młoda kapusta od razu kupuję i robię do obiadu szybką surówkę z winegretem. Dzisiaj przepis na młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku, śmietany i ziół. Podałam ją do bitek wołowych z prawdziwkami i kaszy gryczanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty, niezbyt zwartej 200 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku(...)łyżka majeranku 2 łyżki mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany (np. jogurtową 10%) przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z boczkiem. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i boczek i smażyć kilka minut na małym ogniu. Kapustę umyć, poszatkować. Wrzucić do garnka, wlać 2/3 szklanki wody i dodać nieco przyprawy

Czerwień i błękit
SAŁATKA PEŁNA MARZEŃ Z CIECIERZYCĄ 140

  Kolorowa ,zdrowa sałatka mojego własnego pomysłu,świetna na kolację lub dla gości.Prosta w zrobieniu,orzeźwiająca ze względu na mandarynki.Bardzo polecam.   1 mała kapusta

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 140

Piątek! U nas w piątek na kolację jest zawsze pizza. Od samego rana szatkowałam kapustę na surówkę do pizzy . Zawsze przyrządzam pełną misę, bo i pizza jest olbrzymich rozmiarów, rodzinna. Właściwie upiekłam dwie, pizza prosciutto wszyscy znacie…Ostatnio przypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy(...)termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną. Pokrój na kawałki i podaj z surówką z białej kapusty . Pizza z grzybami ma trochę grubsze spody. Ponieważ mozzarella idzie na sam spód pizzy, więc lepiej rozwałkować je trochę grubiej aby nie były “mokre”. The post Pizza

codojedzenia
PYSZNE HAMBURGERY Z MIĘSA WIEPRZOWEGO 132

zamieściłam na blogu przepis na surówkę kapuścianą do hamburgerów, a dzisiaj podrzucam Wam obiecany przepis na hamburgery. Soczyste mięso o wyrazistym smaku, który uzyskało za sprawą musztardy. Do tego świeże warzywa, chrupiąca ciepła bułeczka i pyszne jedzonko gotowe.   SKŁADNIKI bułki do hamburgerów 5 sztuk kotleciki do hamburgerów: mięso mielone z łopatki 500 g cebula 1/2 sztuki (mała) czosnek(...)musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata lodowa 1/2 główki pomidorki koktajlowe 10 sztuk surówka z białej kapusty ( KLIK ) cebula 1 sztuka ketchup 10 łyżek oliwa z oliwek 2 łyżki WYKONANIE   W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty. ( KLIK ) Teraz czas na przygotowanie kotlecików. Cebulę

Mała w garnku miesza
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 194

świeża (u mnie czerwona) mały słoiczek ajwaru (ja dałam domowy)  kilka pieczarek 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli.  Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką(...)podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodać olej. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać

Fabryka pomysłów
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 204

ulubionego dania. Poza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito(...)gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Poniedziałek – Stir free – czyli stir fry bez smażenia W tym daniu wszystko jest jak w klasycznym stir fry, z tą różnicą, że obyło się bez smażenia

Niedzielny kucharz
Kurczak satay 142

saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich saszłyki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka satay. 1 kg podudzi z kurczaka sok i skórka z 1 cytryny 1 łyżka świeżo tartego imbiru trawa cytrynowa (5 centymetrów) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry 1 łyżka oleju

mecooks
Colesław 144

Uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki z kapusty. Właśnie zauważyłam, że nie ma u mnie na blogu Colesława ;) Zwykle robiłam go z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli. Tym razem wrzuciłam jeszcze koperek i połowę jabłka. Wyszła wspaniała. Robię ją nie tylko do obiadu ale również na kolację. Polecam :) Sałatkę podałam na Porcelanie Bogucice "Julia Gold" mała główka białej kapusty czerwona cebula(...)marchewki pół jabłka 1/2 pęczka koperku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka musztardy 1-2 łyżki majonezu lub gęstej śmietany Kapustę ścieram na grubej tarce, marchew i jabłko na nieco mniejszej. Cebulę i koperek drobno siekam. Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski, przyprawiam do smaku, dodaję musztardę i majonez. Mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na ok pół godziny

Smakołyki Asi
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 343

taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie) 3 marchewki 2 pietruszki 1 korzeń selera 3 duże cebule pół główki czosnku(...)duże jabłka 1 opakowanie wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki chilli w proszku dużo świeżo mielonego pieprzu łyżka kminu rzymskiego (lub więcej, jeśli ktoś lubi jego smak, można zamienić na zwykły kminek) 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca pół łyżeczki cząbru sól kamienna do smaku (ja nie dawałam, kapusta

Naturalna Kuchnia
Nuggets z dorsza z pieca 137

Piecz nuggets przez 20 minut. Surówka z kapusty 350 g białej kapusty 1marchewka 1 czubata łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz gruboziarnisty do smaku Kapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco. Pieczone ziemniaki(...)papryką 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli Ziemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę, polej olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Po 20 minutach można wstawić blaszkę z rybą

codojedzenia
Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 145

szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Sos żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając(...)żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje. Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty

Czerwień i błękit
Sałatka z kapusty pekińskiej 147

Wiele osób nazywa tą sałatkę „śmieciową” Coś w tym w sumie jest, bo dzięki niej można wysprzątać lodówkę z warzyw Głównym składnikiem wokół którego kręci się

PatiGotuje
Surówka obiadowa z marchewką kapustą pekińską i koperkiem 128

Taka szybka propozycja surówki do obiadu. Ostatnio często robię coś warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego  koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka(...)dzielimy na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy pokrojonym drobno koperkiem

Piekielna Kuchnia Pati
Surówka z kalarepą 78

Miałam połowę kapusty pekińskiej i sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu. W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie. Powstała pyszna

Smaki Na Talerzu