surówka ze świeżej kapusty - 718 przepisów (strona:36/48)

FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 218

przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie omlet lub jajecznicę. Jak widzicie(...)parzę ją bardzo długo dzięki czemu zyskuje właściwości relaksujące.  W przypadku przekąsek bywa różnie, dlatego też nie pokazywałam ich w filmiku. Przeważnie sięgam po wafle ryżowe i świeże owoce, a czasem wpadnie jakaś mała słodycz. Generalnie staram się, by główne posiłki dostarczały mi najwięcej energii, ale jeśli czuję jej niedobór - wybieram najprostsze rozwiązania. Na zdjęciu banalne w przygotowaniu placuszki

Kuchnia Ellie
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1487

sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry(...)jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy makaron omlecikowy

Moja smaczna kuchnia
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 263

wyrosłam i z Barbie, i z nienawiści do brukselki – jak się skubaną zapiecze i odrobinę podkręci jest fantastyczna! Kapusta warzywna brukselska , popularnie nazywana brukselką, to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. To co jemy to główki liściowe – małe, zbite i mocno zielone minikapustki. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A, β-Karotenu, witamin z grupy(...)pierwszych przymrozkach – krótkotrwałe niskie temperatury powodują, że kapustka traci swoją naturalną gorycz. Jeśli kupiliście świeżą brukselkę, a na dworze jest dalej relatywnie ciepło, możecie ją przez 12 godzin zamrozić, na drugi dzień rozmrozić w lodówce i dalej postępować dokładnie tak samo jak ze świeżą.   Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wybierzcie sobie do pieczenia równej

Karo in the Kitchen
Sajgonki z mięsem mielonym 181

średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby(...)bardzo przeschną. Dlatego lepiej smażyć je tuż po zwinięciu a następne sztuki robić w trakcie smażenia poprzedniej partii.  Podawać z sosem do sajgonek , ryżem i surówką z kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Filety z mintaja smażone na chrupko 225

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto pamiętać, aby taka odmrożona(...)trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło na średnim ogniu. Z jednej strony smażcie dłużej, a gdy przekręcicie na drugi bok nieco krócej. Do tego ziemniaczki, ryż, kasza, surówka, buraczki, kapusta kiszona, plasterki cytrynki i obiad gotowy! A jaki pyszny!;D Smacznego rybnego

Zasmakuj Kuchni
Śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku. 237

morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu wstał skoro świt, poszedł "na kutry" i tam kupił wspaniałe, świeże śledzie i dorsze. Przed południem był już u nas z tymi ślicznotkami w ręku. Został na obiedzie i nie mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą być takie pyszne! Zazdroszczę wszystkim(...)brązowy kolor, czyli około 3-4 minut na każdą stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty i np. młode ziemniaczki lub frytki. Pycha

Rozpustne gotowanie
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 160

się kupić świeżego i sprężystego fileta. Rybę połączyłam z młodymi ziemniaczkami, pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje nieoczywistym połączeniem ryby z kapustą. Zresztą, sprawdźcie sami. Polecam. ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY Składniki na 4 porcje : 4 duże liście młodej kapusty włoskiej 400g(...)wylać na rybę z ziemniakami. Liście kapusty zawinąć na wierzch zapiekanek. Piec 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty

Dietolog
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 167

To przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to

Kulinarna Pokusa
Proste kiszenie kapusty 2628

możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta można by rzec małosolna jak ogórki, które najlepiej smakują takie na pół ukiszone. Kroimy kapustę nożem lub małą szatkownicą. Dodajemy startą marchewkę i pokrojony koper. Solimy stopniowo do smaku, tak około 4 płaskie łyżeczki na większą główkę kapusty." Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę mieszamy ze startą marchwią, solimy i pozostawiamy(...)czasie przekładamy kapustę stopniowo do słoja lub kamionki lekko uciskając każdą partię. Późniejsze, jesienne odmiany kapusty wymagają bardziej zdecydowanego ugniatania. Odmiany wczesne traktujemy delikatniej, aby z kapusty po ukiszeniu nie zrobił nam się od razu bigos. Przykrywamy pozostawionymi liśćmi kapusty i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2-3 dni w temperaturze pokojowej, aż przefermentuje. Wyjmujemy kapustę z powrotem do miski i ponownie

Proste Potrawy
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 187

kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki(...)tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda dochodzi do wrzenia, bierzemy kapustę i odcinamy część dolną twardą. Na jakiej wysokości musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy  liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść

vegetanie
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 172

Są takie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to

mecooks
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 220

wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę jej więcej :) Warto pamiętać, że przygotowanie(...)piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem, zamieszać z sosem z cebulką. "Szarpaną" wieprzowinę można podawać jako danie obiadowe na gorąco z ziemniaczkami i surówką lub ostudzić i podawać zamiast wędliny z bułką i świeżymi warzywami

Smakołyki Asi
Dorsz z kiszoną kapustą curry 168

który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą rybę :) Na warsztatach RYBY SĄ SUPER na Stawach Milickich, przygotowaliśmy (za namową jednego z kucharzy) kiszoną kapustę curry na mleku kokosowym. Podaliśmy ją z burgerem rybnym, a po powrocie do domu znalazłam przepis w książce i z przyjemnością dzielę się nim z Wami! Bo naprawdę wart jest uwagi

bistro mama
Przepisy na surówki do obiadu 282

Przepisy na surówki do obiadu. Najlepsze surówki do obiadu . Najlepsze przepisy na surówki obiadowe! Surówki i sałatki to jest to co lubię najbardziej! Niezależnie od pory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FISH AND CHIPS 218

polędwice z dorsza) - 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700   (lub pszennej) - 1/2 szklanki dobrego piwa (myślę, że ma to znaczenie) - 1 jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny - ok.50ml mleka do namoczenia ryby (nie jest to konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam(...)dosmażyły się wewnątrz. Po zdjęciu z patelni odsączałam moje kawałki ryby na ręczniku i dopiero wówczas przekładałam je na talerz. Podałam oczywiście z frytkami (a jakże) i dodatkiem surówki z kiszonej kapusty... mniam... Pyszne to było... palce lizać... ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe