kurczaka. Porady: Gotując Djuvec ryż możemy dodać tartą marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki. Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty. The post Djuvec ryż. Ryż z groszkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSurówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka
Słodkie okruszkiSmażymy na małym ogniu. W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Od czasu do czasu mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrabniam blenderem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z surówką lub jako samodzielne danie. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.poszatkować. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty. Marchewki obrać, drobno pokroić. Dodać do kapusty z cebulą. Wymieszać. Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać
Gospodyni Miejskajuż miękkie dodajemy do nich pokrojoną cebulę, marchewkę i młody bób. Wlewamy jeszcze bulion i dalej dusimy aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy żołądki jeszcze chwilę aż płyny odparują. Doprawiamy danie jeszcze do smaku i co jakiś czas mieszamy. Danie jest gotowe. Podajemy z kaszą i ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolizostały tylko okruchy. W związku z tym będzie surówka. Jadłam ją u synowej. Zadziwiające że z dwóch składników możne osiągnąć taki efekt. Aczkolwiek w związku z wiekiem ,który porządnie ogranicza mój jadłospis , zmieniłam majonez na jogurt grecki. Jednak przyznać muszę z majonezem jest lepsza. Składniki na 4 porcje - 4 średnie marchewki - 10 cm pora z jasnej strony - mały jogurt
Eli Gotowaniewidać na zdjęciu mamy jeszcze groszek i marchewkę, też można dodać :) Wszystko łączymy razem.... Cebulę i czosnek wcześniej podsmażamy... ...wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub przez blender z przystawką do puree .... Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i chwilę smażymy :) ...na złoto brązowy kolor... Obiad gotowy... dodajemy coś jeszcze, surówkę, sałatkę lub jakieś specjały ze spiżarni :) Smacznego
chleba naszegoDlaczego dziś masakryczna surówka , bo została wykonana przez moją drugą połowę , i to tak posiekana że prawie nie trzeba mocno żuć , ale co powiem to że jest przepyszna , w tak szybkim tempie została zjedzona , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki Mix sałat 1 pomidor ogórek zielony marchewka jabłko sól pieprz olej cukier
Mój SmakKomosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy
Moja smaczna kuchniaJakiś czas temu zakupiłam całą masę kolorowych marchwi i były to żółte, czarne, fioletowe i białe. Smakiem niewiele różnią się od siebie ale wygląd jest zachwycający
Moje Małe Czarowaniesamo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie. Ja po prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :) Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka fioletowa 1 cebula dymka
Parowar Facetanajlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko 1 Duża Marchewka SOS: 1 Łyżka Majonezu Kieleckiego, 3 Łyżki
Gotowanie PatkiJeśli lubicie chrupiące surówki o bardziej wyrazistym smaku ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku. Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałodkiej śmietanki cukier do smaku 2 świeże brzoskwinie ******************************************* Marchewki umyć,osuszyć i obrać.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać sok z cytryny i śmietankę.Dokładnie wymieszać.Brzoskwinie sparzyć we wrzątku , a następnie ostudzić zimną wodą.Zdjąć skórkę , owoce przekroić na pół ,wyjść pestki , a miąższ podzielić na 8 części.Surówkę z marchwi ułożyć na ozdobnym talerzu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiIstnieje wiele wersji sałatki jarzynowej. My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie). Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego
Maminek kulinarnyrzeczami człowiek nie żyje:P Chociaż nie powiem, brzmi kusząco;) Także - żeby nie było - jak każdy z nas jadam normalne, nie słodkie obiady:P Pomiędzy porannymi owsiankami, miseczkami surówki z selerem (takiej jak ta - klik ), jogurtami i hektolitrami kawy, wpadają także na mój talerz takie potrawy jak te naleśniki. Wprawdzie nie ma w nich rybki ale same warzywa jako(...)ponieważ na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną, sprawdzoną recepturę na ich przyrządzanie. A ja swoje robię zazwyczaj "na oko":) Dzisiejsze wykonałam z mąki pełnoziarnistej. Farsz: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula bulion 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Gdy nabierze złotej barwy
My simple kitchenmaja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego
Smakowity Blog KulinarnyTaka surówka jest częstym gościem na naszym stole. Zawsze ją robię gdy na obiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :) Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę
Domowa Kuchnia u Mamypatelni podsmażamy, na odrobinie oleju kokosowego, cebulę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone w kosteczkę), dodajemy posiekany czosnek i dusimy do czasu, aż warzywa będą dosyć miękkie. Następnie łączymy kaszę z warzywami, dodajemy przyprawy i wykładamy na nasze "łódeczki". Posypujemy pestkami dyni i wkładamy znowu do piekarnika na 15 minut. Podajemy z surówką i awokado. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSurówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki: 0,5 główki białej kapusty 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 jabłko pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka musztardy delikatesowej WOM Parczew
Bajeczna Kuchniasurówkę zna chyba każdy i nie trzeba jej specjalnie reklamować. :-) Ja na długo o niej zapomniałam a od niedawna robię bardzo często. Doskonale pasuje jako dodatek do mięsnych dań. Śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym i tak powstała lżejsza wersja, którą bardzo polecam. 2 duże marchewki 1 średniej wielkości jabłko 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz
Szefowa kuchnipieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania
mojewypiekiinietylkoNajprostsza surówka do obiadu. Taka moja surówka awaryjna – zawsze gdy nie mam czasu lub pomysłu 😉 Kapustę drobno posiekać. Przełożyć do dużej miski. Marchewki obrać i
BullioKlasyczna polska sałatka z gotowanych warzyw i jajek z dodatkiem majonezu. Niektórzy dodają do niej również groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach
wyzwania kuchenneZapraszam na odchudzoną wersję leśnej polany. Zamiast majonezu jogurt naturalny wzbogacony smakiem czosnku.
Życie zaczyna się w kuchniPieczona, młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku masła, czosnku i szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa. Marchewki można przygotować
Kulinarne Fantazje Mariolizajmie Wam zbyt dużo czasu, zwłaszcza jeśli tak jak ja wykorzystacie gyrosa przygotowanego wcześniej do obiadu. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 4 garście miksu sałat (u mnie z marchewką) 7 pomidorków cherry około 3-4 łyżki gyrosa (przepis poniżej) sos czosnkowy np. z tego przepisu ( można dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu(...)lodówki i smażymy na oleju. Do jednej porcji sałatki potrzebujemy 3-4 łyżki przygotowanego mięsa gyros. Resztę warto podać rodzinie w formie obiadu np. z frytkami i zestawem surówek lub przygotować większą ilość sałatki. Sałatka: Do miski wsypujemy mieszankę sałat, dodajemy przygotowanego wcześniej gyrosa, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki, znów lekko mieszamy. Całość polewamy sosem czosnkowym (ilość
Słodkie okruszki