rozgrzać pozostały olej i wrzucić cebulę pokrojoną w plastry a następnie udka i marchewkę pokrojoną w grube plasterki. Obsmażyć na złoto, dodać seler, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny. Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i odparować sos. Podawać z ziemniakami i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad na 2 dni. Składniki
na moim stole...Surówka to niezastąpiony dodatek do obiadu. A ten przepis nie dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje. Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie
Bea(u)ty kitchenPyszna i prosta surówka z włoskiej kapusty z dodatkiem jabłka, marchwi, cebuli i ogórka kwaszonego , to wspaniały dodatek do drugiego dania. I takim dodatkiem będzie dzisiejszej niedzieli. składniki na 4 porcje ćwiartka kapusty włoskiej jabłko marchewka 3 ogórki kwaszone cebula odrobina oliwy z oliwek sól odrobina kolendry przepis Kapustę myjemy , szatkujemy i lekko solimy. Dodajemy startą na tarce o dużych
Smakowite Daniawłaśnie do klusek śląskich czy kopytek . A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz... Najprostszy gulasz wieprzowy Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g wieprzowiny od szynki 2 cebule 1 marchewka kilka suszonych grzybków 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarne przygody GatitySałatka szwedzka prosta sałatka z ogórków na zimę Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to klasyk w najlepszym wydaniu. Słodko - kwaśna zalewa, chrupiące ogórki gruntowe, trochę
Cztery Fajerymarchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną płuczemy,odciskamy i kroimy.Marchewkę obieramy,myjemy,ścieramy na tarce.Cebulę obieramy,siekamy.Jabłka obieramy,miąższ ścieramy na tarce.Olej łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy.Sałatkę mieszamy z sosem,posypujemy posiekaną natką.Smacznego. anielka123buziolek, SAŁATKI,SURÓWKI Komentarze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona(...)cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka
Tradycyjna Kuchniarównież na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami, polecam taką sałateczkę. Składniki: 250 g mieszanki; sałata lodowa,sałata endywia free i marchewki pokrojonej w cienkie paseczki 12 sztuk czarnych oliwek 2 pomidory 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżki oleju(lub oliwy z oliwek) 4 łyzki wody 2 łyżeczki suszonej lub świeżej pokrojonej drobniutko(...)drobno pomidory, mozzarelle kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy w krążki. Doprawiamy solą i pieprzem .Wszystko dobrze mieszamy. Oliwę mieszamy z wodą,dodajemy bazylie, wszystko razem mieszamy. Polewamy sosem surówkę. Mieszamy. Podajemy z pieczywem czosnkowym np. bagietkami
Z Majeczką w kuchnizmusza do cieplejszego ubierania się. Przydałoby się trochę rozgrzać, a niewiele rzeczy tak dobrze rozgrzewa jak zupa. Dzisiaj zapraszam zatem na zupę jesienną – jarzynową. Ostatnio była na blogu surówka jesienna, dzisiaj zatem zawita pod nasze dachy zupa. Czemu jesienna a nie wiosenna? Bo mamy tutaj i brukselkę i kalafiora, znajdzie się również fasolka, na które właśnie sezon i które(...)wzbogacić jej smak, możecie dodać serek topiony, dzięki czemu będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się
Mieszam w GarnkuZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w
Cztery Fajerypowiecie na taki dodatek do obiadu? Pyszna, zdrowa surówka z czarnej rzepy, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie przez przypadek mamy okazję jeść ją Jesienią, kiedy to witaminki są nam bardzo potrzebne. Pyszna jest solo, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z marchewką czy kiszonym startym ogórkiem .Polecam wszystkie wersje. Składniki: 3 rzepy ok 500 g 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Gosia gotujeChciałabym się podzielić dziś z Wami przepisem na ultraszybką do przyrządzenia surówkę z marchwi i pietruszki. Może polubicie ją tak bardzo jak ja. Ma ciekawy i charakterystyczny smak. Fajnie się tutaj łączą wszystkie składniki tworząc coś niezwykłego. Pycha! Spróbujcie. Dla mnie to ideał ;) 4 marchewki 2 pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu naturalnego Marchewkę i pietruszkę myjemy
Krokusowy DomNiezwykle prosta do przygotowania surówka z młodej kapusty. Wystarczy posiekać kapustę i marchewkę i delikatnie doprawić. Kapustę posiekać. Nie należy szatkować jej zbyt drobno. Marchewki obrać
BullioSzybki sposób na przepyszny dodatek do obiadu, wykorzystałam zalegającą w lodówce kapustę pekińską, dodałam trochę marchewki, por i powiem wyszło całkiem smacznie, przekonajcie
magiczna kuchnia Kasi