Robię z niego surówki, dodaję do smoothie, wyciskam sok. Sok z buraka ma właściwości przeciwzapalne, wzmacniające odporność,polecany jest przy infekcjach i kaszlu- więc na ten czas doskonały. Łącze go min. z imbirem i mam już niezłą ochronę na zimę. Dziś mam dla Was dwie propozycje z wykorzystaniem buraka. Pierwsza to sok z buraka, ogórka i marchewki, z dodatkiem imbiru
Cooking for EmilyTaki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką
Smaczna PyzaIdealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już nie ma co pisać, czas na degustację. Smacznego ☺️☺️☺️☺️ Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka 1/ 3 małego selera
pieprzny smaczekczasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu • 1 szklanka cukru • 2 szklanki wody
To co kochamczego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki smak. Z czasem
Kuchnia w Słońcu Skąpanasurówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół
Kuchnia w czekoladzienaciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
Jadło i czytadłosałatki, surówki kocham najbardziej na świecie dla mnie idealne na śniadanie, obiad czy kolacje bez różnicy ;) Dziś mam dla was propozycję na jedną z moich ulubionych sałatek... Składniki: na około 4 porcję 7 jajek 5 plasterków sera żółtego 1/2 pora 5 marchewek puszka groszku puszka kukurydzy opakowanie paluszków surimi papryka czerwona sól, pieprz 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu
NaKońcuJęzykaktóre nie chcą jadać kminku, a szkoda , bo ta surówka jest przepyszna. I choć sama smakoszem kminku nie jestem, to w tym zestawieniu: kminek z czosnkiem jest to poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby
Smaczne Zdrowewarzywniku przeznaczonym na warzywa wieloletnie rosną posiane w sierpniu fenkuły. Dopóki nie zmrozi ich siarczysty mróz, będzie można ścinać małe bulwki i dodawać je do surówek. Oczywiście, jeśli ktoś lubi anyżowy posmak tego warzywa ;) Ja uwielbiam, choć w dzieciństwie nie znosiłam smaku anyżu i cukierków lukrecjowych. Na samą myśl o nich cierpła mi skóra. Po latach preferencje smakowe zdecydowanie się(...)nowej odsłonie i nagle się okazuje, że nam smakuje :) Ja tak miałam z fenkułami, które poznałam dzięki koleżance o tureckich korzeniach. Do obiadu podała fenkuł z marchewką. Mija ... (sporo) lat i muszę przyznać, że uwielbiam smak anyżu gwiazdkowego, fenkułów, a słodycze lukrecjowe znajomi przywożą mi w prezencie z różnych stron świata :) Bo to zawsze jest dla mnie trafiony prezent :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieCzasem najprostsze smakuje najlepiej :) Lekki sos czosnkowy i świeża marcheweczka to idealne połączenie :) Raptem kilka składników - palce lizać :) polecam :) Składniki: 3 duże marchewki 1 średnia cebula
Domowa Kuchnia u MamyChyba każdy zna jej smak. Mnie kojarzy się z domem rodzinnym. U mnie zazwyczaj w duecie z rybą lub gulaszem. Składniki: 300 g kapusty kiszonej
Kukuleczkidodajcie do niej ulubione warzywa. Ja lubię dorzucać tu marchewkę z groszkiem lub sam groszek, brokuły albo paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce, w końcu o to chodzi w zapiekance, prawda? Zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem to łatwy obiad bez mięsa dla początkujących. Podajcie ją z surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą
Lekcje w kuchnidłonią niewielkie kulki w rondlu zagotować rosół, dodać startą marchewkę i umieścić przygotowane klopsiki. Rosołu nie powinno być za dużo, klopsiki nie są całkowicie zanurzone, a w trakcie gotowania delikatnie je obrócić. Gotować około 15-20 minut sos zagęścić mąką. Na koniec wmieszać posiekany koperek podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej ( przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowałam latem. Dziś podaję przepis na surówkę z kapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy. 1 średnia kapusta pekińska 1 marchew 1 cebula 1 świeży ogórek 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz szczypta cukru do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny Kapustę poszatkować,marchewkę i ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę
Kolorowa kuchnia Elkimłodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego koperku
Ala piecze i gotujeteraz mam nowy ,zdrowy przepis na pyszną i niecodzienną surówkę z KISZONEJ KAPUSTY ha ha.:)))... 30 dag.KISZONEJ kapusty z beczki słoiczek suszonych pomidorów w oleju ( ją dalam swoje co robiłam w tamtym roku z ziołami i czosnkiem) 1 cebula 1 łyżka dobrego miodu sól i pieprz posiekana natka pietruszki 1 marchewka *************************************** Kapustę płuczemy, osuszamy i siekamy.Marchewkę obieramy, płuczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo smaczna surówka, która im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Dodatek zalewy octowej sprawia, że smaki świetnie się przegryzają. Może stać w lodówce aż miesiąc, stąd taka nazwa. Świetna do obiadu i co najważniejsze nie trzeba jej robić codziennie. 3 kg kapusty 3 marchewki 1 cebula 1/3 szklanki cukru Zalewa 1,5 szklanki oleju 1 szklanka octu 1/2 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMięso przekładamy do naczynia, smarujemy musztardą, posypujemy igiełkami rozmarynu. Marchewką obkładamy boki mięsa. Całość przykrywamy wilgotnym kawałkiem papieru do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i papier, mięso polewamy sokami i dopiekamy dalsze pół godziny. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i surówka z pora
Dzieje kuchennej Wiewióryoliwie, a w międzyczasie ścieramy na tarce cukinię i marchewkę. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i płatki owsiane i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i smażymy z obu stron. A jeżeli chodzi o dip, to wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe. Podawać z surówką. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaprzez ok. 5 minut. Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C. Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze żeberka były bardziej rumiane. Miękkie, soczyste i różowiutkie... Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki... Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarny