Warzywa i owoce Często można usłyszeć żartobliwe stwierdzenie: "Z surówek najbardziej lubię kotlety, a z sałatek kiełbasę". I to jest problem większości naszego społeczeństwa. Skąd wiem? Widzę i wiem jak sam kiedyś podchodziłem! Dziś ulubionym elementem posiłku to warzywa... Podreperowany organizm sam wie czego potrzebuje. Organizm chory lub nie świadomy często odrzuca to co dobre i woła(...)pomidorem, papryką i cebulką. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, a oliwki tylko przekrawamy na pół. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą i octem winnym, na końcu dodajemy pokrojony koperek i wszystko razem mieszamy. Po ok. 10 minutach surówka jest gotowa do podania. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieColesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami. Pychota! Potrzebne będą: 1/4 główki białej kapusty mały jogurt naturalny 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu 2 łyżeczki octu winnego sól morska, pieprz ziołowy bazylia 1 duża marchewka ½ jabłko(...)warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu spróbować i opcjonalnie dodać sok z ½ cytryny do smaku
MintTastewarzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne(...)spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów! Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion
Smakowity Blog Kulinarnycukier do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na małych oczkach, czerwoną paprykę można drobno pokroić u mnie starta na dużych oczkach. Por oraz koperek bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać, dodać około 4-5 łyżek oliwy, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Po 10-15 minutach surówka jest gotowa gdy połączą się wszystkie smaki
W garach u GosiSurówka z kiszonej kapusty z czosnkiem , szybkie ,pyszne , zdrowe Wiem ,że teraz czas na nowalijki , ale zostało mi kilka słoików domowej kiszonej kapusty więc szkoda by było jej nie użyć . Tym bardziej że własna kiszonka jest po prostu boska w porównaniu do sklepowych octowców To zdrowa propozycja , pozytywna zarówno dla odporności naszych organizmów jak i flory bakteryjnej żołądka . Tylko powiedzcie(...)marchewką , opcjonalnie domowej 1 mała cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyża cukru 2 łyżki oleju rzepakowego pieprz do smaku pietruszka do dekoracji Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku , przekładamy do miski . Dodajemy siekaną cebulę , cukier , wyciśnięty praską czosnek i pieprz do smaku . Soli lepiej już nie dodawać , kiszona kapusta ma jej zazwyczaj dość . Wlewamy olej , wygniatamy surówkę ręką
Ogrodnik w podróżyliście laurowe 🍴2 ziarna ziela angielskie 🍴1 łyżeczka majeranku 🍴Dodatkowo surówka warzywna PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję. Lekko nacinam. Do garnka wlewam wodę. Wkładam filet z kurczaka. Następnie dodaję przyprawy. Cebulę obieram kroję w plastry, dodaję do garnka. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę, dodaję do mięsa. Marchewkę obieram i kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Gotuję
Gotowanie Patkiwiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka
Even Better Foodzłoto. Kotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym. Kotlety ryżowe to także fajna alternatywa dla burgerów. I tak - bułka z ryżem może dobrze smakować :D Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu ( u mnie pełnoziarnisty ) 1/2 cebuli 1 marchewka 2 jajka "M" 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka mąki
kolorowotorcikowozapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości
Dzieje kuchennej WiewióryTaką surówkę robię bardzo często - jest bardzo smaczna a składniki są łatwo dostępne. Marchew, jabłko i por to same witaminki - z dodatkiem jogurtu naturalnego doskonale nadają się jako fit dodatek do obiadu. Składniki (ok. 4 porcje): 2 średnie marchewki 2 duże jabłka 1/2 pora 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i jabłka obieramy - ścieramy na tarce o dużych
Alutka-Gotujemnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaką surówkę możemy robić przez cały rok, oczywiście najlepiej smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu. Składniki: Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki ) 1 marchewka 1 mała cebula Sól, pieprz Cukier Ocet / sok z cytryny Olej/ oliwa Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej
Smaki EwyJeżeli nie masz pomysłu na surówkę do obiadu, gotową w 5 minut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12% (może być również
ChilliJemyDruga często robiona przeze mnie surówka do obiadu to Coleslaw. Ja robię z dodatkiem majonezu i śmietany, ale pewnie co dom to inny przepis. Polecam, bo idealnie pasuje do gulaszu i kaszy czy też kotletów schabowych i ziemniaków. Przygotowanie : * 1/4 główki kapusty * marchewka * pół cebuli * sól , pieprz , cukier * łyżka octu winnego * łyżka majonezu * łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie
Magiczne Życie MartySkładniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3
Kuchenne aromatySURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEskładniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny
Domowy Smak JedzeniaSałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej
Smaki EwySezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów
Rozpustne gotowanieObiad bez surówki to chyba nie obiad :) Musimy zjeść troszkę warzywka do mięska. Zawsze z takim dodatkiem obiadowym kojarzy mi się marchewka z jabłkiem, kapusta kiszona
Olikowa kuchnia