Co potrzeba: 1/4 główki średniej kapusty, 2 duże marchewki, 1 czerwona papryka, 2 łyżki posiekanego koperku, Sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kapustę szatkujemy
Bułka z ChlebemHej! Teraz czas na surówkę, bo ostatnio zaniedbałam się we wpisach warzywnych. No więc naprawiam się i zamieszczam wpis na pyszną surówkę z cukinii. Bardzo smaczna
Tylko pysznieSkładniki: -1/2 główki białej kapusty -1 duża marchewka -1 mała puszka kukurydzy -pęczek koperku -2 łyżki majonezu -sól -pieprz Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy. Następnie marchewkę
Magia jedzenia.SKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram
Gotowanie PatkiSkładniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 por przyprawa do sałatek olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować. 2. Pora pokroić
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 2 łyżki jogurty naturalnego pieprz do smaku Przygotowanie: Pora dokładnie umytego i pokrojonego umieszczamy w
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 1/2 pomarańczy 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Umytego i
ClauditteMissCookingSkładniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 2 duże marchewki 1 cebula siekana natka pietruszki Sos: 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy krymskiej odrobina octu jabłkowego odrobina
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1/2 kolby kukurydzy, 3 garście rukoli, 1/2 marchewki, 2 plasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki
Aga w kuchniJak tylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchnisurówka to prawdziwe WOW - chrupiąca i słodko-kwaśna. Z pewnością jeszcze do niej powrócę. Składniki: 1/2 niedużej główki białej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę
Kuchnia domowa AniPrzepis na tę surówkę podawałam już przy okazji przepisu na kurczaka w płatkach kukurydzianych , ale jest ona tak wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy(...)łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki
BullioPrzepis na tę surówkę podawałam już przy okazji przepisu na kurczaka w płatkach kukurydzianych , ale jest ona tak wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy(...)łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki
BullioNajpyszniejsza surówka dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw. Składniki: biała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach 1-2 marchewki starte 2 małe cebule 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej) 1/2 łyżeczki soli pieprz 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny Kapustę(...)drobno pokroić i dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza
Niespełnione zdolności kulinarneBanalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie
VioletoweKucharzenieosoba odpowiedziała twierdząco. A więc do roboty :) Zapraszam na super surówkę. Smak kiszonej kapusty został w tej surówce fajnie przełamany słodkimi pomarańczami. Polecam - bardzo nam smakowała! Przepis znalazłam u Danusi :) Składniki: 1/2 kg kapusty 1 duża pomarańcza 1 mała cebulka 1 marchewka kilka łyżek oleju 2 łyżeczki miodu pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę wypłukać, odcisnąć i drobno pokroić. 2. Cebulkę(...)drobno posiekać. 3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. 4. Obraną pomarańczę pokroić w kostkę. 5. Wszystko wymieszać, dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy gra Na blogu możecie znaleźć surówkę z kiszonej w wersji tradycyjnej i z rodzynkami. Obie pyszne! Polecam! Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty z kukurydzą i rodzynkami
Kuchnia domowa Anipół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewkę i gruszkę, a także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovynadzieje, że przyspieszy ona mój powrót do zdrowia. Jedną rzeczą o której marzę w tej chwili to bycie zdrową na wyjazd. Czy to tak wiele? :) Uwielbiam wszelkie surówki i sałatki, co prawda nie można nimi zastąpić obiadu, ale świetnie sprawdzają się jako przekąski między posiłkami lub jako dodatek do potraw. Całkiem niedawno odkryłam kasze owsianą. Jeżeli nigdy jej nie próbowaliście(...)jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego/mrożonego - 1 woreczek kaszy owsianej - 1 kalarepa - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku
Be Fit Be Strongmieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą. Surówkę skrapiamy ciemnym olejem sezamowym i ponownie mieszamy. O smaku surówki z kapusty pekińskiej decyduje właśnie jej prostota. Minimalna ilość składników, mimo wszystko, przekłada się na maksymalne bogactwo smaku. Owszem, jeśli ktoś lubi może dodać startą marchewkę, sok z limonki, czy cytryny, ale jak dla mnie, połączenie tych składników co podałam jest wystarczające
mojewypiekiinietylkoziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – kiedy wieprzowina będzie się dusiła możecie przygotować dodatki i surówkę. Wieprzowina po węgiersku to bitki wieprzowe w pysznym sosie własnym z warzywami: papryką, marchewką, cebulą, pikantnie doprawione chili, papryką mieloną, węgierską pastą paprykową, czosnkiem, ziołami. PRZEPIS WIEPRZOWINA PO WĘGIERSKU Składniki na wieprzowinę po węgiersku: 600g wieprzowiny
Dorota SmakujeSkładniki: 2 marchewki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Qchnia po prostuSurówka zdrowia z kiszonej kapusty Wiadomo wszystkim że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa , jak zresztą wszystkie kiszonki . Zawiera mnóstwo dobrych bakterii i witamin , które wspomagają nasz
Ogrodnik w podróżyodpocząć od tych wszystkich tłustych czwartków, świąt pizzy i innych powodów do obżarstwa :D Dlatego mam dla Was pyszną i zdrową surówkę, która sprawdzi się idealnie, gdy najdzie ochota na coś słodkiego :) Składniki: 4 duże marchewki 1-2 jabłka 1 pomarańcza sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, jabłko obrać
Malinowo w kuchniWiem, że nie każdy przepada za brukselką ze względu na jej specyficzną goryczkę po ugotowaniu, ale polecam spróbować surówki z brukselki. Brukselka całkiem inaczej smakuje na surowo. Składniki: 250 g brukselki 2 marchewki 1 kwaśne jabłko 3-4 łyżki oleju (użyłam Olej Wielkopolski ) natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny cukier do smaku Brukselkę obrać z brzydkich
talerz przyjemnościMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych …
My Blueberry Cornerkapustę pekińską chyba się już rozpoczął, bo pełno jej w sklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: 1. Warzywa
Kuchnia domowa AniSurówka typowo obiadowa, praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Składniki: główka kapusty pekińskiej, 2 duże marchewki, jabłko, duża cebula, łyżka soku z cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy ze skóry. Marchewkę z jabłkiem ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapustę po dokładnym umyciu szatkujemy. Wszystkie
Lena GotujeBardzo dobra surówka Coleslaw jest idealna jako dodatek do obiadu czy grilla. W sam raz do domowych burgerów- taka surówka kojarzy mi się zawsze z KFC ;) Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 1 marchewka, 1 mała cebula. Sos: pół szklanki majonezu, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka soli
Zrób to smaczniesosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr sól, pieprz 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSurówka, źródło witamin i wyśmienity dodatek do mięska, ale nie tylko :) Składniki: 1 duża marchewka 1 średnia cebula Kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka natki koperku (świeży lub mrożony) ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny *Kiełki słonecznika Kapustę pekińską siekamy drobno. Marchewkę trzemy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
Smakowy RajSałatka jarzynowa... Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki. Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo. W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej. Całość oblepiona majonezem, śmietaną
Gospodyni Miejskasamego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła.A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka. Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka
Buniabaje w kuchni