wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Każdy talerz winien posiadać jakiś zdrowy, warzywny akcent. Dziś przepis na prostą w wykonaniu surówkę z kapusty pekińskiej. Idealna do obiadu oraz jako samodzielny posiłek. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 duże jabłko 1 1/2 marchewki sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sałatki Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy i wkładamy do miski(...)Jabłko i marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Odstawiamy, aby surówka się przegryzła. Najlepiej, gdy nasze składniki surówki łączymy ręką, lekko zgniatając kapustę, aby puściła sok. Smacznego
Słodkie okruszkiMarchewka wcale nie musi być nudna! To chyba jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw korzeniowych – pyszna starta na surówkę, spiralizowana jako warzywny makaron, pocięta w słupki do chrupania z dipem, przeciśnięta na sok… Do obiadu najczęściej zasmażana – bo swoje cenne właściwości ujawnia w połączeniu z tłuszczem. Ale swój słodki i skondensowany smak marchewka najlepiej pokazuje wtedy, gdy się ją upiecze! Już
Karo in the Kitchentajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić(...)pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Taka surówka często gości na moim stole jako smaczny i kolorowy dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale najlepiej żeby poleżała w lodówce co najmniej pół godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Pyszny sos sprawia, że surówka jest bardzo soczysta i przepyszna. Polecam! Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej(...)marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół czerwonej cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Papryki
Blog z ApetytemPropozycja na kolorową i smaczną surówkę, która może być podana do każdego posiłku. Potrzebujemy główkę kapusty, kolorowe papryki, por, marchewki, cebulę i przyprawy. Do ozdoby opcjonalnie można dodać pomidorki, szczypiorek lub koperek. Kapustę ucieramy na grubych oczkach i przekładamy do misek. Pozostałe warzywa ucieramy, kroimy, siekamy i warstwami przekładamy na kapustę. Jak już warzywa są w miskach, to wstawiamy(...)wszystko do schłodzenia. Następnie z: 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu, łyżeczki soli, łyżeczki pieprzu,2 łyżeczek cukru... przygotowujemy przyprawy do surówki. Po wymieszaniu przelewamy do "dzbanuszka" i serwujemy razem ze schłodzoną surówką. Każdy wg uznania przyprawia sobie lub nie po nałożeniu. Smacznego
chleba naszegoMarchewka jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, gdyż można z niej wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, począwszy od prostych surówek i sałatek czy wybornie smakujących zup, kapitalna jest również jako dodatek do dań mięsnych (nie wspominając już o daniach wegetariańskich!), a skończywszy na aromatycznych i słodkich wypiekach oraz deserach! Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przekąska
Kraina Miodem Płynącajedno garnkowe danie, z ziemniakami, kiełbasą i ogórkiem. Pyszne i banalnie proste.Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy. Zapraszam do wypróbowani:) Składniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku(...)podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, ogórki, podlewamy wszystko bulionem, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)ugniatamy. W drugiej misce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier puder, ocet, sok z cytryny. Gładki sos dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. Gotowe! Surówka najlepiej smakuje po około 2 godzinach chłodzenia
Rozpustne gotowaniepodwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej) - 4 łyżki soli - 8-10 łyżek oliwy * zalewa: - 2/3 szklanki octu(...)paski. Warzywa dodajemy do odciśniętej z soku cukinii. Dokładnie mieszamy. Z podanych składników przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 2h. Gotową surówkę przekładamy do słoików ciasno. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody. Studzimy pod przykryciem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Źródło przepisu
CookYourselfpodwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej) - 4 łyżki soli - 8-10 łyżek oliwy * zalewa: - 2/3 szklanki octu(...)paski. Warzywa dodajemy do odciśniętej z soku cukinii. Dokładnie mieszamy. Z podanych składników przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 2h. Gotową surówkę przekładamy do słoików ciasno. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody. Studzimy pod przykryciem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Źródło przepisu
CookYourselfpodwójnej porcji i zastanawiam się czy czasem nie zrobić jeszcze jednej tury, bo jeden słoik nie postał nawet 24h w spiżarni ;) Surówka ta jest również idealna zaraz po przygotowaniu! Składniki: - 2 kg cukinii - 2 marchewki - 2 średnie cebule - 0,5 kg papryki (użyłam czerwonej, zielonej i żółtej) - 4 łyżki soli - 8-10 łyżek oliwy * zalewa: - 2/3 szklanki octu(...)paski. Warzywa dodajemy do odciśniętej z soku cukinii. Dokładnie mieszamy. Z podanych składników przygotowujemy zalewę - wszystkie składniki zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię. Mieszamy i odstawiamy na 2h. Gotową surówkę przekładamy do słoików ciasno. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody. Studzimy pod przykryciem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! Źródło przepisu
CookYourselforaz wapnia, miedzi czy potasu potrafi znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Jej wszechstronne zastosowanie od zupy marchewkowej, po surówki aż po ciasto marchewkowe czy właśnie taki deser, sprawia że łatwo ją przemycić :p. Ta prosta marchewka na mleku to doskonały deser dla dzieci jak i dorosłych. Nie jest on skomplikowany ale wymaga pilnowania duszonej w mleku marchewki. Zapraszam do przepisu
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy
Bajeczna KuchniaMała wariacja na temat sałatki ziemniaczanej. Tym razem z dodatkiem kurczaka w przyprawie do gyrosa. 6-7 ziemniaków 8 jajek 7 marchewek 1 puszka groszku 7
Smaki Na Talerzusercach indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była(...)kaszą bulgur – ostatnio ulubioną. Można z jęczmienną a jak ktoś woli to i ziemniaki będą pasowały. Zieleninka? Ogórek ze słoika albo surówka, co kto lubi. Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją