Macie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy
Kuchnia domowa AniNasza sąsiadka pani Emilka dała nam do skosztowania pasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na
Pyza i SurówkaKolorowa bomba witaminowa Składniki: 1/2 główki białej kapusty, poszatkowanej 1/2 dużej papryki 1 jabłko 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki pęczek koperku 3 łyżki oleju/oliwy
Moja Galeria Smakubomba witaminowa :) U mnie podana z niewielkim dodatkiem majonezu, tak najbardziej lubimy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby majonez zastąpić np.jogurtem naturalnym, wtedy surówka stanie się również dietetyczna:) Składniki - 1 duży por - 3 marchewki - 2 jabłka - sól - kilka kropel soku z limonki, lub cytryny - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Pora ( tylko białą część ) kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródzawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości trochę mąki do oprószenia mięsa zioła prowansalskie bazylia sól pieprz Mięso myjemy, czyścimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki * 1 kapusta * 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych) * pęczek koperku * pęczek natki pietruszki * gruby szczypior * lubczyk, kilka gałązek * nać selera i pora * 2 średnie
Mix smakugdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat d o poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki. Składniki: 1 kg białej kapusty (nieduża główka) 1 duża marchewka 1 cebula Sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta. Składniki: 4 marchewki ok 200 g suszonej żurawiny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki. 3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem. Smacznego!!! Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniJest surówka z białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie
Maminek kulinarnySurówka z kiszonej kapusty Składniki : 400 g kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula olej rzepakowy Przygotowanie: Kapustę siekamy i przekładamy do miski. Obrane marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty razem z posiekaną cebulą. Skrapiamy olejem rzepakowym, mieszamy
Moja smaczna kuchniaPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa
prawdziwe jedzenieSmażyć do zrumienienia najpierw na średnim a potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem
Buniabaje w kuchniwarzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem w postaci oliwy lub majonezu), i właściwie tyle. Sałata jedynie rzymska ale tylko takie małe główeczki, do kanapek, jeśli(...)czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze a na widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay. Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku. W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie pyszna! smakowała mi i psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy
Dzieje kuchennej Wiewióryobiadu robię dużo surówek,oto jedna z nich Składniki - 4 ogórki kiszone - 1 cebulę białą - 1 cebula czerwona - 1 marchewka - sos sałatkowy koperkowo ziołowy - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania 1. Ogórki i marchew zetrzeć na grubej tarce Dodać pokrojoną w krążki cebule Surówkę wymieszać z jogurtem,majonezem i sosem sałatkowym (sosu nie dawać dużo
W królestwie smaków Beatytakże codziennego obiadu. Moim zdaniem najlepiej spisuje się na wszelkiego rodzaju imprezach i grillach – wszystkim smakuje i nie wymaga dużo uwagi. Surówka Coleslaw: 1 mała główka kapusty (ok. 1,5 kg) 2 nieduże marchewki 1 nieduża cebula 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 i 1/2 łyżki bialego octu winnego(...)łyżeczka soli duża szczypta pieprzu Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy ją na cztery części. Z każdej wycinamy głąb (nie będzie potrzebny). Marchewkę i cebulę obieramy. Kapustę, marchewki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Solimy i ugniatamy chwilę dłońmi. W miseczce łączymy majonez, mleko, sok z cytryny i ocet. Dodajemy cukier puder i pieprz. Dokładnie mieszamy
Poezja smaku