Jeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na cieście jogurtowym. To ciasto po prostu nie może nie wyjść. Jeśli chcecie zachwycić rodzinę, znajomych, sąsiadów swoim talentem kulinarnym, a wątpicie w niego, to bardzo polecam ten przepis na makowiec. Ciasto ładnie wyrasta(...)potem mamy wilgotną warstwę maku a na górze kruszonkę. Bardziej ambitni mogą pokusić się o wykonanie masy makowej samodzielnie, z maku mielonego. Dla leniszuków lub początkujących wystarczy gotowa masa makowa. Ja bardzo zachęcam do przygotowania masy samodzielnie np z tego przepisu na masę makową . Jeśli się wahacie, bo ciut więcej pracy, to proponuję poczytać skład na gotowych masach
Mieszam w Garnkutaki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo
Mieszam w Garnkujeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi
mojej kuchnijeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi
w mojej kuchnitaki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo
Mieszam w Garnkuwiniec to bardziej efektowna odmiana tradycyjnej strucli makowej. jej zwinięcie nie jest tak trudne jak by się mogło wydawać, ale dla ułatwienia przygotowałam Ci zdjęcia krok po kroku, na pewno ułatwią Ci przygotowanie ciasta. Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą
nietylkopasta.plPropozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto
Uwaga Babcia GotujePierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik
Smaczne Zdrowegotowe. Delikatnie zarumienione są gotowe Smacznego Wilgotna masa makowa z bakaliami do ciast HELIO . Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości
Zasmakuj Kuchnigorzką czekoladą, udekorować pralinami. Do nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry, wegański piernik oraz nasz tort kokosowo-makowy
Candy PandasJeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe
nietylkopasta.plzimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz
Karo in the KitchenOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetaki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki
Kolorowa kuchnia Elkiokazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam przepyszną struclę makową. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboStrucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko
w mojej kuchniKarp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświątecznym stole jest obowiązkowy! Słodki, bakaliowy makowiec mojej mamy. Pamiętam, że zanim mama odkryła ten przepis eksperymentowała - były strucle makowe, makowce z pianką, ale żaden nie przypadł nam do gustu tak jak ten. Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny
Kulinarne Inspiracjedość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku
SMYKWKUCHNIpastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną
sierotka maRysia w kuchniCiekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny
Corner With Recipesmoich urodzin. [caption id="attachment_143" align="aligncenter" width="660"] U rodziców w ogródku znalazłam takie cudeńko :)[/caption] Listopadowe "święta" kojarzą mi się od zawsze z dwiema rzeczami: struclami makowymi i ciastem marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie
Cynamonowe szczęścieOprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion SmakówBoże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka
Anioły...POZA KUCHNIĄJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g(...)cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek
mojewypiekiinietylkolukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli. Bez przygód niestety się
Dzieje kuchennej Wiewióryokresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół szklanki oleju szczypta soli szklanka mleka 300 g domowej masy makowej Wykonanie: Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce
ciastkarnia na kruchym spodziejuż tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakowca "mamy miejsce". :) A teraz, popijając migdałową kawę <kliknij> , (swoją drogą niesamowicie pyszną, aromatyczną i delikatną), która świetnie współgra z magicznym klimatem jaki zapewniła makowa strucla, chcemy zaprosić Was do częstszego, regularnego odwiedzania naszego świata... Jeśli macie ochotę na "popisy przepisowe" i nasze towarzystwo w tle: - - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujBoże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka
Anioły w kuchniDzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-). W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można
Pora coś zjeśćkurrczaczki,a mazurek gdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla, tak w te święta obowiązują serniki, babki i mazurki. Jednak zdarza się, że w natłoku obowiązków, po prostu coś wypada z głowy, o czymś kompletnie zapominamy. Tak było
W kuchni Karmel-itkisię składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy(...)minut. 2. Masę makową wyłożyć do miseczki, dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać. 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Na stole rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, oprószyć go mąką i rozwałkować na nim ciasto na dość gruby placek w kształcie prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle
Danka Pichcibakaliami. Dla mnie rewelacja ! Składniki: CIASTO: * 800 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 1 szklanka mleka * 1 szklanka cukru * 4 żółtka * 1 łyżeczka soli MASA MAKOWA: * 400 g suchego maku * 50 g masła o temperaturze pokojowej * 4 białka * 3/4 szklanki cukru * 3 łyżki miodu * 100 g rodzynek * 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze * opcjonalnie kilka(...)części ( w zależności jak długie chcemy mieć strucle ). Ciasto rozwałkować, podsypują mąką, na cienki prostokąt. Ma cieście rozłożyć masę makową i zwijać struclę. Jajko rozkłócić z mlekiem. Posmarować strucle. Makowce piec w 180 stopniach C przez 60 minut. Ostygnięte makowce/strucle polać lukrem, udekorować. Smacznego
kolorowotorcikowowcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła to słodkie makowe nadzienie pani Stenia, mama Agi. My we dwie siedziałyśmy w maleńkiej kuchni w ich domu i pałaszowałyśmy porcje przepysznego makowca z tą właśnie masą. Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki(...)zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines ok. 3 cm. 9. Brzegi ciasta zawinąć na masę, tworząc margines. 10. Zwinąć struclę i owinąć ją papierem do pieczenia tworząc tubę ok. 3 cm. szerszą niż średnica strucli. 11. Piec według przepisu na ciasto, który wykorzystujemy. Smacznego. Pamiętajcie o idealnych prezentach
W mojej kuchnikulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 40-50 minut. MASA MAKOWA Na jedną struclę potrzeba około 350-400g masy makowej – więcej lub mniej, w zależności jak duże i jak bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej. Koniecznie alkohol(...)Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą warstwą, zostawiamy 2-2,5cm wolnego ciasta na brzegach prostokąta. Zawijamy całość niezbyt ciasno w rulon (pamiętajcie, że ciasto podrośnie i musi mieć na to miejsce), zaczynając od krótszego boku. Zamykamy boki ciasta formując struclę. Przekładamy struclę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu
Karo in the Kitchen