strucla makowa - 276 przepisów (strona:10/19)

Gwiazda makowa 141

Jeśli nie chcecie robić rolady makowej czy strucli z makiem to możecie zrobić coś zdecydowanie prostszego, szybszego i coś co wam na pewno wyjdzie i zachwyci gości, bo makowa gwiazda to bożonarodzeniowy hit. To co przygotowujemy ją razem? Niech zagości na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Strucla makowo-orzechowa. 175

tylko makiem ale i nadzieniem orzechowym. Pychotka! Przepis na struclę makowo-orzechową: CIASTO: 220 g mąki tortowej typ 405 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru z wanilią 1 jajko szczypta soli 80 g stopionego, letniego masła roztrzepane jajko do posmarowania strucli      Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie(...)objętość dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli masło i zagniatamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Gotowe ciasto zawijamy w filię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. NADZIENIE MAKOWE: 100 g mielonego, suchego maku 125 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (do smaku) 1/4 szklanki rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy aromat arakowy (ewentualnie migdałowy

Rozpustne gotowanie
Makowe zawijane ciasteczka 115

Zostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam, to nie ukrywam, że mnie jego obecność w zapasach ucieszyła :)Zawijańce makowe gotowe w 5 minut :) plus czas na pieczenie.Czytaj więcej

bistro mama
Szybki makowiec zaplatany 276

Szybki makowiec zaplatany Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak

Blog z Apetytem
Rolada makowa 66

Rolada makowa to obowiązkowy wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole, zaraz obok pierniczków i sernika. Domowa rolada makowa

Alle Dobre!
Makowiec krucho – drożdżowy 108

Wprawdzie już po Świętach, ale przepis na dobry makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta

dom-agi.pl
Rolada Makowa | Makowiec 725

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową , która smakuje obłędnie! Makowiec

Przepiski.pl
Strucla z makiem 124

Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera   mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto.   Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta(...)miejsce) do wyrośnięcia (ok. 40 minut).   Masę makową zrobiłam wg tego przepisu . Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.     Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa

Kuchnia u Krysi
STRUCLE DROŻDŻOWE Z MAKIEM I ORZECHAMI + FILMIK 55

Pyszne ciasta drożdżowe - strucle o nadzieniu makowym i orzechowym. Smaczne belikatne ciasto i farsz, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  700 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 50 g świeżych drożdży  250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1/2 szklanka cukru(...)FARSZ :  2 szklanki orzechów 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka 250 g masy makowej  PRZYGOTOWANIE :  Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, następnie dodajemy resztę składników oraz rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Orzechy miksujemy z miodem, cukrem i mlekiem na smarowną masę.  Ciasto dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka drożdżowo-makowa 141

momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy

Bajeczna Kuchnia
Strucla z makiem 76

Postanowiłam wypróbować masę makową w puszce Dr. Oetkera i zdecydowałam się na zamieszczony na niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej(...)Delikatnie posypać mąką i rozwałkować (długość ma odpowiadać długości blaszki). Ciasto posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika

cucinare
Strucla z makiem 121

Postanowiłam wypróbować masę makową w puszce Dr. Oetkera i zdecydowałam się na zamieszczony na niej przepis. Masę delikatnie udoskonaliłam i wyszło naprawdę pysznie :) Struclę piekłam pierwszy raz i może nie wygląda jeszcze jak ta mojej mamy ale jest naprawdę dobrze:) Składniki na dwie strucle o długości około 40 cm : Masa makowa: 1 puszka masy makowej(...)Delikatnie posypać mąką i rozwałkować (długość ma odpowiadać długości blaszki). Ciasto posmarować ubitym białkiem i rozłożyć połowę masy makowej zostawiając około 2 cm marginesu z każdej strony. Struclę zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.   Strucle odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. Wierch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika

cucinare
Drożdżowy warkocz makowy 120

każde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży

PatiGotuje
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 149

podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale nie jest takie trudno do zrobienia należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta  tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia(...)wyrośnie. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na kwadrat grubości około 2 cm. Całość smarujemy masą makową i zwijamy. Przekładamy struclę do podłużnej brytfanki i zostawiamy na pół godziny aż jeszcze trochę urośnie. Przed włożeniem do pieca należy posmarować wierzch ciasta białkiem. Strucle pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania