strucla makowa - 284 przepisów (strona:13/19)

Wigilia z "Chłopów" 58

kapusta z grzybami, olejem również omaszczona, a na ostatek podała Jagusia przysmak prawdziwy, bo racuszki z gryczane mąki z miodem zatarte i w makowym oleju uprużone, a przegryzali to wszystko prostym chlebem, bo placka ni strucli, że z mlekiem i masłem były, nie godziło się jeść dnia tego. Zainspirowany tym, postanowiłem tego roku zrobić zbliżone menu.  buraczany kwas

Kryzysowa Książka Kucharska
Szybka masa makowa z mielonego maku 158

przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele, a oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka. Wtedy to przyjrzałam się owej masie i zobaczyłam(...)coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami smakowymi – z mniejszą ilością cukru, większą/mniejszą ilością bakalii itp. Szybka masa makowa bez mielenia Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto w razie

Mieszam w Garnku
Szybka masa makowa z mielonego maku 227

przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele, a oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka. Wtedy to przyjrzałam się owej masie i zobaczyłam(...)coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami smakowymi – z mniejszą ilością cukru, większą/mniejszą ilością bakalii itp. Szybka masa makowa bez mielenia Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto w razie

Mieszam w Garnku
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 201

chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce i tak mi zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla z makiem 204

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.  Składniki:  Ciasto(...)Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez

Niezły Młynek
Kluski z makiem 161

zaczęłam piec strucle. W tym roku postanowiłam spróbować innego połączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki ze sklepu ale może być drobny domowy makaron) masa makowa: 400 g maku 10 łyżek cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ślimaczki nadziewane makiem efektowne i zachwycające! 52

Zapraszam na kolejny świąteczny wypiek z makiem ! Tym razem przygotowałam kruche ślimaczki makowe – delikatne ciasteczka, które idealnie wpisują się w klimat Bożego Narodzenia. Są to typowo

codojedzenia
Ciasto Makowa Panienka 91

Ciasta z makiem kojarzą nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji zazwyczaj pieczemy strucle z makiem, jednak na zrobienie tego ciasta trzeba poświęcić trochę czasu, zwłaszcza na przygotowanie masy makowej. Dlatego dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na ciasto Makowa Panienka, które jest łatwiejsze w przygotowaniu. Ciasto Makowa Panienka składa się

Danka Pichci
Strucla z Makiem 108

minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę, posklejać palcami boki i koniec ciasta, miejsca sklejane zawijamy pod spód, przygotowaną strucle pozostawiamy na kilka minut by podrosła, po tym czasie pieczemy około 45 minut.  Strucla jest duża więc możemy zrobić

Dziś Ja gotuje
Rolada makowa 201

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany

Pychotkaaa
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 214

gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki do koszyczka Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik

Słodkie okruszki
z makiem drożdżowa mała strucla... 189

tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki wszystkie składniki(...)grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla z makiem 191

temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla z makiem Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru Dodatkowo: 450 g masy makowej (u mnie Helio ) 80 g orzechów laskowych (u mnie Helio ) 1 białko około(...)minut, aż ładnie się zarumieni. Na koniec białko ubijamy na sztywną pianę dodajemy do niego cukier puder i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym lukrem polewamy przestudzoną struclę. Smacznego Artykuł Strucla z makiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Makowiec zawijany 60

Makowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie

Słodki sentyment