strucla makowa - 284 przepisów (strona:16/19)

Test Makowca Lubartowskiego + film 65

formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego polaną lukrem i udekorowaną skórką pomarańczową.     Tym, co wyróżnia lubartowski makowiec spośród podobnych ciast, jest właśnie nadzienie i jego ilość – mak połączony z rodzynkami, miodem i bakaliami po brzegi wypełnia drożdżowe ciasto. Jest to widoczne gołym okiem, kiedy przekroimy ciasto ujrzymy warstwę makową ułożoną spiralnie, przedzieloną niewielką

Smakowite Dania
Strucla kakaowo-kokosowa 225

samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, cukier wanilinowy, posiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie makowo-kokosowe i zwinąć

Praktyczna pl
Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 40

świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki.    Czekoladowe choinki.     Ciasto pijana śliwka.    Mus czekoladowy z mandarynkami.     Markizy orzechowe.    Stollen - drożdżowa strucla świąteczna.     Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi.    Rolada czekoladowa leśne polano.    Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem.     Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi(...)orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną.      Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe.   Świąteczny sernik korzenny.    Świąteczny deser z bezami, śmietaną i granatem.    Rolada makowa z bakaliami.    Kruche rogaliki migdałowe.    Korzenna babka na białkach.    Wieniec czekoladowy z cynamonem.    Pomarańczowe babeczki z kardamonem i białą czekoladą

Passions hobbies life
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 285

           Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde

Praktyczna pl
Serbska strucla z makiem 114

moim niemieckim blogu wzięłam udział w akcji dla blogerów,, Kulinarna podróż po świecie“ . Uczestnicy co miesiąc odwiedzają inny kraj i przedstawiają regionalne przepisy. W wirtualną podróż ruszyłam z serbską struclą z makiem na domowym cieście francuskim. Chrupiącym, listkowym, wprost rozpływającym się w ustach. Ciasto francuskie wyszło zupełnie inne, niż sklepowe. I przyznam się, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może(...)ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki.  Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka wesoła strucla na pewno jeszcze u nas zagości. Bardzo polecam ten serbski przepis, mimo iż należy raczej do ciast pracochłonnych. Nie jest jednak

dolcevitainmykitchen
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1592

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty(...)kruszy się. Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru

Smakołyki Bereniki
Makowiec – 15 przepisów 49

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce(...)bezą Placek z brzoskwiniami Gofry à la makowiec Ciastka owsiane z makiem i kokosem Dietetyczne ciastka pełnoziarniste Migdałowe biszkopty z makiem Bułki z makiem Chleb orkiszowo żytni z amarantusem Makowe muffinki Artykuł Makowiec – 15 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 201

makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z amaretto Ciasto przygotowujemy wg przepisu. Gdy jest gotowe rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na spory prostokąt. Smarujemy masą makową(...)miski. Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
drożdżowa gwiazda z makiem 73

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 268

piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec japoński , tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Makowiec to tradycyjny(...)oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 189

Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto

Blog z Apetytem
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 83

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 125

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec 655

święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży(...)ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

Pudełko rozmaitości
Makowiec zwijany 1185

podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania ·          180 ml letniego mleka(...)ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: ·          500 g maku ·          170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa

Proste Potrawy