podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale nie jest takie trudno do zrobienia należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia(...)wyrośnie. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na kwadrat grubości około 2 cm. Całość smarujemy masą makową i zwijamy. Przekładamy struclę do podłużnej brytfanki i zostawiamy na pół godziny aż jeszcze trochę urośnie. Przed włożeniem do pieca należy posmarować wierzch ciasta białkiem. Strucle pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieStrucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny
kulinarne odsłony patiW naszych rodzinnych domach na święta Bożego Narodzenia zawsze jest choć jedna potrawa z makiem. U Bartka są to makówki, u mnie kutia, ale także pieczemy
niecodziennikparyRADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów
Kuchenne zapiski Edytyszpitalu. Historia niezbyt ciekawa i smaczna, więc lepiej jej nie opisywać. Długo cierpieliśmy po próbie konsumpcji, później nastała choroba "na mak". Mieliśmy cholerną ochotę na coś makowego, co nie jest struclą. Wykombinowałyśmy sobie mak z amarantusem i... musimy przyznać, że dla nas to był strzał w 10-tkę. Obie zgodnie stwierdziłyśmy (a faceci potwierdzili), że ta propozycja, jest o niebo
Wypisz Wymaluju0142adniki lukru wymiesza\u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru(...)przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1h-1,5 h (ciasto podwoi objętość) Podzielić ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkować, nałożyć masę i zawinąć w struclę. Końce strucli zawinąć pod spód. Każdy makowiec owijamy natłuszczonym papierem do pieczenia, owijając dwukrotnie. Pozostawiamy odrobinę luzu w takich pakiecikach. Makowce kładziemy na dużej blaszce i pieczemy
Mieszam w Garnkumoim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego masa makowa 250 g mielonego maku 1,5 szklanki
Miód i pieprzprzygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam je na próbę rok temu i od tamtej pory są na moim(...)zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines ok. 3 cm. 9. Brzegi ciasta zawinąć na masę, tworząc margines. 10. Zwinąć struclę i owinąć ją papierem do pieczenia tworząc tubę ok. 3 cm. szerszą niż średnica strucli. 11. Strucle przełożyć do keksówek, ale można je także piec ułożone w papierowych
W mojej kuchniNarodzenia. Postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów na świąteczne dania. Może zrobię Wam smaka i będziecie mieli ochotę któryś z nich wypróbować. Dzisiaj jest to pyszna strucla po brzegi wypełniona nadzieniem makowym :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 50 g drożdży - 3/4 szklanki mleka - 100 g masła - 100 g cukru - 4 żółtka - skórka z cytryny nadzienie - 400 g maku
Zainspirowana w kuchniKLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle) 50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa(...)przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną z końcówką ciasta – zapobiegnie to otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży(...)stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem
Tradycyjna kuchnia KasiMakowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada. Składniki na masę makową: -20 dkg maku -1/2 kostki margaryny -szklanka cukru -2 jajka -2 łyżki bułki tartej -garść rodzynek -aromat migdałowy Składniki na ciasto: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -szklanka mąki typ 450 -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat wanilinowy Przed(...)minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową . Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego
Maminek kulinarnymedycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele
Sajkofanka smakupotrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej w wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec
Ola la LCHFciepło! Pasztet pieczony z żurawiną Pasztet z batatów i ciecierzycy. Do tego żurawina, która komponuje się z innymi świątecznymi daniami. Drożdżowa rolada makowa Miękka drożdżowa rolada z makiem, czyli strucla! Przepis bez jajek. Korzenny sernik jaglany z nerkowcami Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej z nutą pomarańczy. Na korzennym spodzie i z piernikowym lukrem. Czekoladowe pierniczki nadziewane
Via Gusto