strucla makowa - 276 przepisów (strona:5/19)

Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 154

zagniatamy by pozbawić je pęcherzyków powietrza, a następnie wałkujemy na cienki placek ( maksymalnie 5 mm). Na cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy(...)zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta

Rozpustne gotowanie
Makowiec / strucla z makiem. 266

jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła  ok 180 ml mleka 6 żółtek  45 g drożdży cukier z prawdziwą(...)przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Masa makowa:   800g maku ok 200 g  cukru 150-200 g rodzynek  6 łyżek miodu zapach migdałowy   2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki

Malinowe Pocałunki
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 153

zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę(...)części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko

Lili w kuchni
Drożdżowa gwiazda z makiem 264

Drożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać(...)trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy

Poezja smaku
Makowiec zawijany 74

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet(...)początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę

moj przepis na
Makowiec zawijany 63

mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet(...)początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę

moj przepis na
Domowa masa makowa 157

Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 101

święta bez zawijanego makowca byłyby nieswoje. Wszyscy uwielbiamy zapach  strucli pachnącej kandyzowaną skórką pomarańczową.  Składniki na ciasto drożdżowe: 3,5 szklanki mąki pszennej 50g drożdży 6 łyżek cukru 180ml ciepłego mleka 150g roztopionego masła 6 żółtek 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka(...)maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć 1/2 masy makowej. Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180 °C. Lukier

Słodki Zakątek
Strucla makowa z orzechami i daktylami 156

ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho. Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli. Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam. A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt(...)słucha a każdy ją śpiewa ". Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle. Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu. Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Rolada biszkoptowa z masą makową 179

książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową struclę na świątecznym stole.   SKŁADNIKI: Biszkopt: (forma piekarnikowa, u mnie 38x33 cm) 4 jajka L (lub 5 jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej

Kto ugości moich gości?
Drożdżowa gwiazda z makiem 39

jedno z tych ciast, obok sernika i piernika, które obowiązkowo musi pojawić się podczas Świąt Bożego Narodzenia . Najczęściej ciasto drożdżowe ciasto z makiem podaje się w formie strucli makowej (rolady) lub kruchego placka z masą makową. Dziś proponuję Wam makowiec w nieco innym, ale chyba najładniejszym i najbardziej efektownym wydaniu – oto drożdżowa gwiazda z makiem . To ciasto wygląda

Na-talerzu.pl
strucla serowo makowa 551

łyżka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany lukier do dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości(...)cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy do środka z obu stron krótsze boki. Po zwinięciu roladki stykają się na środku. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki ok. 12×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem ze śmietaną. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2139

oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami Tort kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego(...)nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen