Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia(...)roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadrugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce mi się jeszcze bardziej. Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 g cukru pudru 110 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki(...)zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, jeżeli za gęste - trochę śmietany). Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 400 ml mleka 100 g cukru 4 łyżki miodu 100 g masła 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie
bistro mamaefekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 21 g drożdży suchych(...)się parapet w kuchni, pod którym jest kaloryfer. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (od 1 do 1,5 godziny). W oryginale masę makową przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich
Cooking Monsternich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ja używam mąki z młyna o przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego(...)nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka. Gdy drożdże zaczną fermentować dodajemy resztę cukru
Apetyczna babeczkaTak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że
Domowa Cookierenka Agiblogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy(...)dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy
bistro mamapyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki twarogowe i warzywne krakersy z burakiem. Ciekawy przepis na wykorzystanie resztek w kuchni. Marzec- Kwiecień- Maj- Czerwiec Marzec(...)popołudniowej kawy. I jeszcze Rijstevlaai- holenderskie ciasto z nadzieniem z ryżu. Grudzień mija mi offline. Dopiero na koniec miesiąca udaje mi się złożyć Wam życzenia świąteczne i zaprosić na makowy tort. Zwycięzcą Roku 2021 ogłaszam wpis: błyskawiczne rogaliki na jogurcie. Zarówno moim osobistym, jak i Waszym. Nie jest to specjalnym zaskoczeniem. Rogaliczki są naprawdę szybkie i bardzo smaczne. Kruche
dolcevitainmykitchenPewnie w Waszych kuchniach teraz ferwor pracy. Ja sobie zrobiłam krótką przerwę między sernikiem a strucla i piszę Wam przepis na sprawdzony od lat seromakowiec. Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który(...)czasu i uzupełniamy braki wody. Odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Dodajemy pokrojone bakalie, miód i żółtka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, dodajemy do masy makowej. Na końcu ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą. 3. Ser mielimy, miękkie masło miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie przesiewamy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i znów
Apetyczna babeczkapianę. Przygotowanie masy makowej . Do masy makowej dodaj 7 łyżek kaszy manny (lub 7 łyżek bułki tartej) i wymieszaj. Następnie do masy makowej dodajemy starte jabłka odciśnięte z soku i ponownie mieszamy. Do tak przygotowanej masy makowej dodaj żółtka utarte na puszysty krem i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do masy makowej dodaj ubite białka(...)ponownie delikatnie wymieszaj składniki ręcznie łyżką lub szpatułką. Wymieszanie masy makowej ze sztywną pianą z ubitych białek dodaje jej lekkości. Pieczenie makowca z jabłkami . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Na podpieczone wcześniej kruche ciasto wyłóż masę makową. Staraj się rozłożyć masę makową równomiernie i wyrównaj wierzch . Wstaw makowiec do nagrzanego do piekarnika. Czas pieczenia ciasta
Cztery Fajery15px 5px}@media screen and (max-width: 900px){.kg-image-container{width:100%;flex: 0 0 auto ;}} Sernik japoński Sernik z mlekiem skondensowanym Keks świąteczny i stollen strucla bożonarodzeniowa – jak przygotować ciasta z bakaliami na Boże Narodzenie? Nikt, kto spędził święta Bożego Narodzenia z polską rodziną, nie zapomni smaku keksa. To ciasto, które łączy w sobie smak suszonych owoców(...)container span {display:block;padding:0 5px 15px 5px}@media screen and (max-width: 900px){.kg-image-container{width:100%;flex: 0 0 auto ;}} Przepis na keks świąteczny Stollen strucla bożonarodzeniowa Ciasto miodowe miodownik – wyśmienite ciasto przekładane Miodownik to pyszne ciasto z miodem, które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przekładanych kremem – czasem budyniowym, czasem z dodatkiem masła
Cztery Fajery