przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym grillu. Szaszłyki są pyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego(...)minutes, turning frequently. Serve with hoi sin or other favorite sauce. Enjoy your meal! Ten przepis bierze udział w akcji: Ten przepis znajdziecie na stronie: Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
Tajskie smakitemat steków ma nam do powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa.Jako pierwsze na stole pojawiły się steki T-Bone, czyli stek z kością. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej zaś rostbeftu. Mięso podano na drewnianych deskach, bez zbędnego "ukwiecania". I bardzo dobrze !Do steków wybrać można jako dodatki: frytki, krążki cebulowe, grillowane(...)jedynie solą i pieprzem.w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej.Ja tam na pewno wrócę i Wam także polecam skierować swe kroi w stronę ul. Północnej 30A w Lulinie. Kuźnia - solidna micha to miejsce warte odwiedzenia. Idźcie i jedzcie ! Spotkanie poza aspektem degustacyjnym, było fajną okazją do spotkania z blogerkami. Mam ochotę na więcej
kolorowotorcikowomieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy(...)równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki
OstryKęsochotę na coś na prawdę słodkiego. Chałwa w pełni zaspokaja moją chęć na słodkie.Taka to moja przygoda z chałwą w tle.Zapraszam do odwiedzenia fanpagu : http://www.facebook.com/ChalwazOdryoraz strony internetowej firmy Odra: http://www.odra.com.pl/strona-glownaAle moja przesyłka zawierała coś jeszcze, produkty z Zakładu Przemysłu Cukierniczego "Otmuchów" S.A. przy współpracy Dr BardadynA są to:- batoniki wielozbożowe Beauty Line- musli(...)wyrobów jak jogurty, czekolady, batony, itp. Tradycją naszej firmy jest dbałość i ustawiczna troska o pełne zadowolenie naszych klientów. Wszystkie nasze wyroby spełniają wymagania sanitarne i jakościowe Unii Europejskiej. Strona internetowa: http://www.zpcotmuchow.com.pl/Przyznam, że produktów tych nigdy nie widziałam. Chętnie wypróbuję i powiem Wam co nieco o nich.Zapraszam wkrótce na recenzje
kolorowotorcikowodobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej. Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie SKWORCU. Aż palce świerzbią do zakupów po przeczytaniu :) Poszukiwaczu smaku, Strudzony wędrowcu. Witam Cię uprzejmie na mej skromnej stronie, Gdzie przypraw bez liku Możesz mieć w koszyku. Rozsiądź się wygodnie
Grunt to przepis!bloga: Moje Małe CzarowanieGrażyna z bloga: Grażyna gotujeJustyna z bloga: Mama i PomocnicyOlimpia z bloga: Pomysłowe PieczenieKarolina z bloga: Kresowa panienka Rafał z bloga: Old White TableMarta ze strony: strona
Ala piecze i gotujetakie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek
W kuchni Karmel-itkijednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni. Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony, przewracam na drugą. Ściągam z patelni i układam na ręczniczku papierowym, aby wsiąkł w niego tłuszcz. Ogień zmniejszam, wlewam olej, rozprowadzam porcję ciasta, smażę z obu stron, etc. Postępuję
W kuchni Karmel-itkiwyglądało mniej więcej tak: otworzyłam lodówkę, spiżarkę i zerknąwszy na to, co mam, wrzucałam do garnka kolejne składniki.Pulpeciki natomiast powstały wskutek inspiracji w sieci (nie pamiętam nawet już strony), ale receptura jest moja własna, osobista :]Mam nadzieję, że będzie Wam smakować taki dość nietuzinkowy i innowacyjny miks. PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. /własna receptura;/ z przepisu wychodzi(...)dodajemy tyle kaszy gryczanej, aby uzyskać właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzez to, że Granitium to naczynia z ręcznie kutego aluminium powleczonego warstwą granitową. Naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło, więc nie ważne czy smażymy steka na środku, czy po lewej stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem(...)przez to, że jak smażymy tłuste kawałki to podczas grillowania odlewamy tłuszcz. Jednak ta czynność nie wymaga od nas nadprzyrodzonych mocy. Po prostu myjka z tą bardziej szorstką stroną, trochę płynu do naczyń i do dzieła. Moje stare patelnie są od spodu trochę brązowo- pomarańczowe od przypalonego tłuszczu, który ciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę
Blondynka Gotujejeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość(...)krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką. Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu. Łososia podawać z tak powstałym
Grunt to przepis!rzadki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie: Karkówkę oprószyć przyprawami i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, włożyć mięso,, zalać całość wodą, dodać listek laurowy, ketchup i sos sojowy
Lekcje w kuchnistrąków rozgniecionych i podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI- Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część
ClauditteMissCookingkakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie
breakfast of dreamswrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Trzepaczką mieszamy składniki na naleśniki. Smażymy je po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Nadzienie również przygotowujemy przez zmieszanie wszystkich składników (najlepiej widelcem, aby zagnieść twaróg). Do nadzienia możemy dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Naleśniki
rabarbarowo