rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy syropem klonowym lub miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności od proporcji otrzymamy ostrzejszą lub słodszą roladę - im więcej żurawiny tym słodszy smak mięsa po upieczeniu. Następnie wszystkie boki złożyć
Szybko Tanio SmaczniePodawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwanastępnie oprószamy solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło, mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 3-5 minuty
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPieczone jabłko z kasztanami SKŁADNIKI: 2 jabłka 10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych goździki 2 łyżeczki masła imbir w proszku cynamon Jabłka myjemy i usuwamy od góry czyli od strony ogonka gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane lub upieczone i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. Kasztany wymieszać z łyżeczką masła, imbirem i cynamonem i włożyć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozmącamy jajko z solą i papryką. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju , z każdej ze stron na złoty kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzem. Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni, a na nią dolewamy troszkę oleju i smażymy odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy aby była obsmażona z każdej strony, następnie dodajemy cebulę z jabłkiem, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przed podaniem można posypać koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaprawdę nie wiedząc czego się mamy spodziewać i jakie dania dostaniemy. Słów kilka o menu i cenach ... niestety, możemy odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym nie miałyśmy się okazji przekonać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiformujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie niewielkiej ilości oleju), aż się przyrumienią, z obu stron. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość w roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto z dwóch stron. Przewracamy ostrożnie by łuski nie poodpadały
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikasztanów i żurawiny i pokrojony w paseczki ser. Całość zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy delikatnie solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy roladki z każdej ze stron. Wyciągamy wykałaczki i przekładamy do rondelka. Dolewamy do rondelka odrobinę wody i wino i dusimy ok 10 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipolędwiczki przekładamy do mąki, Zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowała. Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony, zarumienione polędwiczki wyciągamy i przekładamy je na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzy pomocy szprycy formujemy gniazdka - najlepiej formować na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia i delikatnie natłuszczonych. Powstałe gniazdka smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z dwóch stron. Podajemy dekorując cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki