szparagów zielonych sól , pieprz szczypta cukru łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków(...)szparagów i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie. Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony. Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami, upieczoną stroną do zewnątrz. Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaczane SKŁADNIKI: 80 dag ziemniaków młodych 1 mała biała cebula sól pieprz jajko 2 czubate łyżki mąki pszennej olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na stronie do placków. Odsączyć na sicie. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać startą cebulę, wbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy(...)połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiopisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz przepis wygrał konkurs na stronie Ewy Wachowicz i zostałyśmy zaproszone do udziału w nagraniu jednego z odcinków programu "Ewa gotuje". Nie zastanawiając się długo zgodziłyśmy się i umówiłyśmy na nagranie za trzy tygodnie. Forma programu wygląda(...)przewidziane na jego końcu. To też było dla Nas ciekawym przeżyciem, bo dowiedziałyśmy się i zobaczyłyśmy jak to wygląda wszystko z drugiej strony ekranu. Tak naprawdę całe piętro domu było przystosowane na potrzeby kręcenia programu. W kuchni rozstawione były kamery i światła i wokół kręciło się mnóstwo ludzi. Dowiedziałyśmy się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoczę rybę w mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną, którą skrapiamy rybkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKtóregoś dnia przeglądałam stare książki kucharskie w poszukiwaniu czegoś "innego" na niedzielny obiad. Wertowałam strony i na nic nie miałam ochoty. W tym czasie moja koleżanka wyszeptała zrazy w sosie cebulowym. To była myśl. Dla odmiany przygotowałam moje zraziki z mięsa mielonego, a w środku ukryłam ogórka konserwowego owiniętego polędwicą surową ułożoną na musztardzie. Całość uduszone w pysznym cebulowym sosie(...)formujemy zrazy, tak by ogórek był w ich środku. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami. Zagotowujemy do zgęstnienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikiełbasa się zarumieni i zrobi się chrupka . Cebulę mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliła. Gdy nasza kiełbasa się już zarumieni od spodu wtedy obracamy ją na drugą stronę ,aby podsmażyła się z obu stron. Podajemy ją gorącą z musztardą i chlebem
Przepisy i porady kulinarnekładziemy ją na niedużym ogniu. Smażymy je na małym ogniu, aby kapusta się lekko zarumieniła, a środek cały się nam dokładnie podgrzał, następnie obracamy je i smażymy drugą stronę także na lekko złoty kolor. Patelnię możemy przykryć pokrywką, wtedy nasze gołąbki szybciej nam się usmażą. Dobrze jest przewrócić każdą stronę dwa razy, aby od razu nie przypiekły nam się
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić 2-3 razy widelcem i przycisnąć go z góry widelcem 3-4 razy, aby nadmiar wody ( rosołu) wypłyną z jego środka. Następnie dalej smażymy nasze kotlety mielone. Tak usmażone będą się mniej kruszyć, oraz
Przepisy i porady kulinarnekoperek/szczypiorek do posypania Sposób przygotowania Masło rozgrzewamy z oliwą. Parówki przekrawamy na pól pozostawiając około 1cm nie przecięte. Parówkę wywijamy w kształt serca i spinamy wykałaczką. Podsmażamy z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i wbijamy jajko. Doprawiamy. Smażymy aż białko się zetnie (można pod przykryciem). Posypujemy świeżym koperkiem/natka pietruszki
Pyry na Gazkilkugodzinnej rozgrywki w Wasze ulubione MMO OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką *czcionka ze zdjęcia pochodzi ze strony http://www.fontspace.com/arro/ferrum Świeżutki post MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto
Nerds Kitchenwięc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki. Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę. Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną ( jak kto woli) i posypane cukrem
W kuchennym oknie Ewymąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek zniknął.U mnie zniknął całkowicie i bezpowrotnie,mężwi w pasie ubyły dwa rozmiary.W naszym słusznym już wieku jest dosyć trudno pozbyć się(...)znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wypełni całą foremkę wyrośnięty chleb spryskać wodą i posypać przygotowanymi ziarnami wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kończy się odchorowaniem, więc starałam się unikać tej pokusy.. Jednak wczoraj obiecałam w pracy że przyniosę dzisiaj własne wypieki.. Długo szukałam odpowiedniego przepisu aż znalazłam go na stronie Doroty Tutaj Pączki wyszły wyśmienite ( jak zwykle pokusa była silniejsza więc spróbowałam).. i został tylko jeden pączek.. :-) Składniki na ok. 40 pączków: 1 kg mąki pszennej(...)stolnicę do wyrośnięcia. Ja nadziałam pączki konfiturą po usmażeniu, w obawie że wypłyną. Użyłam do tego dekoratora do pączków z długą końcówką. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, a następnie wyjmować na przygotowaną bibułę ( ręczniki papierowe) aby wchłonęła tłuszcz z pączków. Posypać cukrem lub polać lukrem Smacznego
Na słodko lub wytrawnieryż się przykleja do rąk. Przygotowujemy sushi maki. Na bambusowej macie (są specjalne maty do sushi ale taka podkładka bambusowa pod talerz też się nadała) układamy płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori układamy zmoczoną ręką ryż. Układamy cienką warstwę, pozostawiając z jednej strony płata trochę wolnego miejsca na zawinięcie. Na środku, przez całą długość płata układamy trzy
Na słodko lub wytrawnie