Jajka są nie drogie, smaczne i wartościowe. Żółtko to porcja tak potrzebnego maluchowi dobrze przyswajalnego żelaza. Jak je przyrządzać dla najmłodszych? Zapiekany pomidor (powyżej 10
ClauditteMissCookingKolorowe kulki lodów wyglądają tak apetycznie !!! Nic dziwnego, że dzieci je uwielbiają. Jednak w kwestii podawania lodów dzieciom jest wiele sprzecznych opinii. Które z
ClauditteMissCookingcytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus). Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję(...)kokosowy, woda), cukier, trójwapniowy cytrynian, regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), naturalny aromat, sól morska, witaminy (B12, D2 ), przeciwutleniacz (wyciąg bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), kultur jogurtowych (Str. thermophilus, L. bulgaricus) Opinia: Jogurt naturalny, jest tak jak pozostałe lekko słodki, w smaku czuć charakterystyczną soję ( mi osobiście to nie przeszkadza bo przyzwyczaiłam się już do tego smaku
Marcepanowa kuchniaskrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy warzywa i mięso. Polędwicę grillujemy z dwóch str. tylko raz odwracamy, czas w zależności od ich grubości, pamiętając, że im dłużej będziemy poddawać ją wysokiej temp. tym będzie twardsza. Im krócej tym lepiej. Na koniec doprawiamy solą(...)pieprzem. Talarki grillujemy na złoty kolor z dwóch str. pod koniec doprawiamy solą. Talarki łatwo się odwrócą, jak będą przypieczone. Szparagi układamy jeden koło drugiego na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą. Najmniej czasu wymaga pasternak, układamy je płasko na ruszcie
Moniki Smakołykiwięcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych komnatach pod ptaszarnią. Służąca maestera przyniosła im jaja na twardo, kompot(...)śliwek i owsiankę. (...)" George R.R. Martin "Starcie Królów", str. 269-270 (Pieśń Lodu i Ognia tom 2) Zaś na śniadanie w Winterfell Tyrion zażyczył sobie: "Służący podszedł do stołu. - Chleba - zwrócił się do niego Tyrion. - A także dwie małe rybki i tego dobrego ciemnego piwa, żebym miał czym popić. Ach, i jeszcze trochę bekonu. Podsmaż go dobrze, żeby był
Passions hobbies lifedrobną kostkę, dodajemy do mięsa, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem chili i mieszamy. Formułujemy ok. 10 szt. krążków o średnicy bułeczek. Delikatnie spłaszczamy i tępą str. noża robimy wgłębienia w formie kratki. Na ruszcie układamy burgery i grillujemy ok. 5 min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem(...)delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką. Rada: żeby mięso łatwo formułować wystarczy zwilżyć dłonie wodą. Jeśli nie masz czasu
Moniki Smakołykiprzygotowan\u0105 cebulk\u0119 wy\u0142\u00f3\u017c na kurczaka, wok\u00f3\u0142 u\u0142\u00f3\u017c te\u017c r\u00f3\u017cne gatunki oliwek. Na dno naczynia cienk\u0105 str\u00f3\u017ck\u0105 wlej bulion drobiowo - jarzynowy.","text":"Obie cebule pokr\u00f3j w cienkie pi\u00f3ra i wymieszaj z kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0105. Tak przygotowan\u0105 cebulk\u0119(...)u0142\u00f3\u017c na kurczaka, wok\u00f3\u0142 u\u0142\u00f3\u017c te\u017c r\u00f3\u017cne gatunki oliwek. Na dno naczynia cienk\u0105 str\u00f3\u017ck\u0105 wlej bulion drobiowo - jarzynowy.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczony-kurczak-po-prowansalsku\/#wpzoom-rcb-direction-step-61af8139cebd0","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Naczynie \u017caroodporne przykryj pokrywk\u0105 lub foli\u0105 aluminiow\u0105 i wstaw do rozgrzanego piekarnika
ProstePesto.plulubiony tonik oraz wrzu\u0107 plasterki ulubionych cytrus\u00f3w.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/espresso-tonic-esencja-kawy-z-gorzkim-tonikiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f4f64dfbc341","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na samym ko\u0144cu wlewaj cienk\u0105 str\u00f3\u017ck\u0105 esencj\u0119 kawy.","text":"Na samym ko\u0144cu wlewaj cienk\u0105 str\u00f3\u017ck\u0105 esencj\u0119 kawy.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/espresso-tonic-esencja-kawy-z-gorzkim-tonikiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f4f64dfbc342
ProstePesto.plhttps:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/fasolka-szparagowa-mamut-750x563.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/fasolka-mamut-750x563.jpg"]},{"@type":"HowToStep","name":"Po ugotowaniu odced\u017a na durszlaku. Nie op\u0142ukuj jej wod\u0105, str\u0105czki po ugotowaniu s\u0105 bardzo delikatne.","text":"Po ugotowaniu odced\u017a na durszlaku. Nie op\u0142ukuj jej wod\u0105, str\u0105czki po ugotowaniu s\u0105 bardzo delikatne.","url":"https
ProstePesto.pltermoobiegiem. Ciasto rozwijamy, całą powierzchnię smarujemy pesto. Ciasto kroimy po długości na dwie równe części. Plasterki szynki układamy z dwóch stron dłuższych boków. Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm, i od tej samej str. zwijamy je w małe roladki. Stroną łączenia układamy w dowolny wzór na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Moniki Smakołykiteż dla tych, którzy nie biorą niczego w ciemno uchylam rąbka tajemnicy i udostępniam listę przepisów opisanych w eBook’u: Spis przepisów na Boże Narodzenie Keto & Paleo str. 1 Spis przepisów na Boże Narodzenie Keto & Paleo str. 2 I jak? Jesteście zaciekawieni jak przygotować takie pyszności na świąteczny stół? Zaznaczam, że wszystkie przepisy są sprawdzone i zatwierdzone
Modern Cave Girlboku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku, i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. pomocna będzie folia na której rozbijane było mięso. RADA: przed zwijaniem przygotowane mięso można podzielić na 2 -3 części i oddzielnie je zwijać. Ja zwinęłam całość(...)oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek, końcówki foli skręcamy. Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. pod koniec grillowania nakłuwamy folię wykałaczką, żeby nadmiar wody odparował. Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na większe porcje i podajemy np. z grillowanymi ćwiartkami z ziemniaków. GRILLOWANE ZIEMNIAKI
Moniki Smakołykipomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości. Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości, na połowę. Ciasto zwijamy na dwie roladki, zaczynając od dłuższej str., tej co znajduje się nadzienie. Kroimy na równe roladki o dł. ok. 3 cm. Jeśli chcemy uzyskać kształt serca, to na okrągłej formie, stawiamy roladki, w odstępach tworząc określony kształt. Rada(...)str. układania roladki na formie, ciasto możemy delikatnie złączyć, przez zciśnięcie. Wolne miejsce wykładamy folią do pieczenia, aby utrzymać zamierzony kształt. W roladki, np. po obwodzie wkładamy po jednej oliwce. Pieczemy w 195°C ok. 35 min. (wszystko zależy od piekarnika i użytego ciasta). Tuż po wyciagnięciu z piekarnika, oprószamy starym serem. Dodajemy listki bazylii. Roladki smakują same, zarówno
Moniki Smakołykizawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na bardzo dużej patelni rozgrzewany ok. 3 łyżki oleju, delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka, ok. 30 min. Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować
Moniki Smakołykiczęści. Każdą z nich po kolei rozwałkujemy (średnica około 22 cm), za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy dzielimy na 9 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykiksiążki. Ogólnie - autorka miała świetny pomysł na emocjonującą i zaskakującą fabułę. Nie zadbała jednak o szczegóły, w związku z tym nie miałam ochoty na przeczytanie jednym tchem. 63/2018 (304 str.) Przy czytaniu "Czerwieni jarzębin" miałam kłopot w przypominaniu sobie, co działo się w pierwszym tomie Leśnej Trylogii, więc zaraz po zakończeniu tomu drugiego sięgnęłam po trzeci, czyli "Błękitne(...)pełni sprzeczności. Bohaterki natomiast zwykle infantylne (nie mylić z delikatnością). Kiepsko czyta się kobiece książki z wątkami wyssanymi z palca w dodatku z mało przekonującymi postaciami. Szkoda 😕 64/2018 (320 str.) u Darii lato/niebieski
Weekendy w domu i ogrodzietemp. pokojowej, następnie jeszcze raz zagniatamy. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ok. 60/40 cm. Masę kokosową nakładamy równomiernie na powierzchnię ciasta, zostawiając po dwóch str., na długości, czyste ciasto, ok. 2 cm. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przecinając je po długości. Brzeg bez masy kokosowej smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto delikatnie zwijamy na roladę, zaczynając od str
Moniki Smakołykirolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju chili i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem), wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Polewamy je olejem jeśli pozostał na patelni. Przykrywamy
Moniki Smakołykiplasterki, żeby powstały krążki, środek z pestkami usuwamy. Pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Na ruszcie układamy krążki mięsne i grillujemy kilka min z każdej str. W tym samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, paprykę, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka. Bułki przekrawamy na połowę(...)krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej
Moniki SmakołykiSerek z rukolą dzielimy na 4 części. Serek rozsmarowujemy na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie. Delikatnie, zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją szynką szwarcwaldzką. P rzekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy(...)ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości. Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min. Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str. Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze. Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru. Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy
Moniki Smakołykizabrałam się za ten tekst uczciwie przetestowałam 2 przepisy, zastosowałam się w 95 % do przepisu, ale po kolei. Na pierwszy ogień poszedł” Żółty ryż z liśćmi curry” str. 106. Przeczytałam 3 razy listę składników, uszykowałam wszystko, zaczęłam grzecznie robić i nagle jebut: co prawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi literkami), ale w liście(...)curry bez liści wyszedł naprawdę dobrze i będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść
greenscarfstrony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy
Moniki Smakołykibardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość(...)pieczemy po 15 min z dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi
Moniki Smakołykiporcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego. Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund. Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną
Moniki Smakołykisposób brokuł się ugotuje. Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą. Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie. Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli(...)czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne). Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami. Smacznego
Moniki Smakołykiliści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno
Moniki Smakołykilekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Wypełniamy farszem i sklejamy pierożki. Pierożki smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju , z dwóch str.(jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia
Moniki Smakołykikształcie koła, bardzo cieniutko. Powoli podsmażamy, ser powinien całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt. Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem(...)anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego
Moniki SmakołykiRybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym
Moniki Smakołyki