złoty kolor, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy je chili i papryką wędzoną. Rada: grzybów po dodaniu na patelnię nie mieszamy, dopiero jak się podsmażą z jednej str. to odwracamy. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy groszek, ser, 1 łyżkę masła i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy do połączenia
Moniki Smakołykidokładamy na wierzch ser i zapiekamy ok. 10 min. Rada: plastry sera są nieco większe niż nasze babeczki, wystarczy cztery rogi zgiąć do środka i tą str. nałożyć na masę jajeczną. Babeczki dekorujemy pomidorkami i np. zieloną pietruszką. Smakują najlepiej na ciepło, ale i na zimno też są dobre
Moniki Smakołykigruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Gołąbki przed pieczeniem delikatnie podsmażamy, zaczynamy od str. z łączeniem, wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Między gołąbki wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy
Moniki Smakołykimiejsce, spośród uczestników zameldowałam się jako pierwsza. Zostałam serdecznie przywitana przez organizatorów oraz Davida . Czekała też kawa i śniadanie. Powoli przyszli pozostali uczestnicy, zwycięscy konkursu jaki odbył się na str. FB WINIARY - podejmij wyzwanie – ugotuj danie na bazie nowego bulionu WINIARY, zrób zdjęcie swojej potrawy i przedstaw w kreatywny sposób, na co przeznaczyłeś zaoszczędzony czas! Nagrodą były warsztaty
Moniki Smakołykiblendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Rada: wkładamy z jednej str. do momentu aż zauważymy farsz w jego drugim końcu. Pozostała częścią farszu nacieramy cały schab, następnie „przyklejamy” do niego całe liście szpinaku. Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając
Moniki Smakołykipizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale, zaczynając od zewnętrznej części. Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko. P rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C Pieczemy
Moniki Smakołykiktóre obtaczamy w bułce tartej. Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z dwóch str. na złoty kolor. Rada: najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Kotleciki podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego
Moniki Smakołykidodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego, wypełnionego farszem boku. Taka roladę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia
Moniki Smakołykicoś się zaczyna dziać, po czym autor zaserwował mi wynurzenia bohatera i odebrał całą przyjemność czytania. Dobrnęłam do końca, bo wciąż liczyłam ma cud. Nie wydarzył się :( 91/2018 (352 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku
Weekendy w domu i ogrodziepoprawności językowej. Mróz napisał sporo książek i nie przeszkodziło mu to w zadbaniu o język ojczysty. Między innymi dlatego jego książki czyta się szybko i sprawnie. 89/2018 (496 str.) głowa mi pęka... u Darii
Weekendy w domu i ogrodziejakby za nos, przywołując coś, co wydawało się zakończone. Z jednej strony cieszę się, że seria się skończyła. Z drugiej jednak strony będzie mi brakować Wiktora Forsta. 90/2018 (496 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku
Weekendy w domu i ogrodzieksiążka idealna dla starszych dzieci i młodzieży. Myślę jednak, że dorosły też odnajdzie coś dla siebie, poza samą przyjemnością czytania. Książkę wzbogacają tematyczne rysunki Jacka Pasternaka. 88/2018 (240 str.) głowa mi pęka... u Darii
Weekendy w domu i ogrodziesuszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii szynka dojrzewająca (6 plastrów: po 3 na jednego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki) szczypta soli (nieduża) Wykonanie : Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy błonki, naci
cucinarebarwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem
cucinareznajdzie się na językach sąsiadów. Wyraziste postaci i wartka akcja sprawiły, że powieść mnie urzekła i przyznaję, że z przyjemnością sięgnę po drugi tom. 86/2018 (376 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku
Weekendy w domu i ogrodzie