str 59 - 239 przepisów (strona:4/16)

Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 209

złoty kolor, delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy je chili i papryką wędzoną. Rada: grzybów po dodaniu na patelnię nie mieszamy, dopiero jak się podsmażą z jednej str. to odwracamy. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy groszek, ser, 1 łyżkę masła i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy  posiekany koperek i  delikatnie mieszamy do połączenia

Moniki Smakołyki
Babeczki jajeczno cukiniowe z ziołami pod serową pierzynką 150

dokładamy na wierzch ser i zapiekamy ok. 10 min.  Rada: plastry sera są nieco większe niż nasze babeczki, wystarczy cztery rogi zgiąć do środka i tą str. nałożyć na masę jajeczną. Babeczki dekorujemy pomidorkami i np. zieloną pietruszką. Smakują najlepiej na ciepło, ale i na zimno też są dobre

Moniki Smakołyki
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 227

gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Gołąbki przed pieczeniem delikatnie podsmażamy,   zaczynamy od str. z łączeniem, wystarczy po 1 min. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Między gołąbki wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy

Moniki Smakołyki
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 154

miejsce, spośród uczestników zameldowałam się jako pierwsza. Zostałam serdecznie przywitana przez organizatorów oraz Davida . Czekała też kawa i śniadanie. Powoli przyszli pozostali uczestnicy, zwycięscy konkursu jaki odbył się na str. FB WINIARY - podejmij wyzwanie – ugotuj danie na bazie nowego bulionu WINIARY, zrób zdjęcie swojej potrawy i przedstaw w kreatywny sposób, na co przeznaczyłeś zaoszczędzony czas! Nagrodą były warsztaty

Moniki Smakołyki
Nadziany schab z kluseczkami śląskimi 175

blendujemy lub bardzo drobno kroimy. Następnie dokładnie mieszamy z serkiem kanapkowym, czosnkiem i pieprzem (na ostro). Za pomocą łyżki drewnianej zapełniamy farszem otwór w schabie. Rada: wkładamy z jednej str. do momentu aż zauważymy farsz w jego drugim końcu. Pozostała częścią farszu nacieramy cały schab, następnie „przyklejamy” do niego całe liście szpinaku. Schab owijamy plastrami szynki serrano, nie zapominając

Moniki Smakołyki
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami 173

pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale,  zaczynając od zewnętrznej części. Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko. P rzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C Pieczemy

Moniki Smakołyki
Kotleciki ziemniaczane na RAZ, DWA 187

które obtaczamy w bułce tartej. Rada: żeby masa nam się nie kleiła podczas lepienia, wystarczy zmoczyć dłonie w wodzie. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z dwóch str. na złoty kolor. Rada: najlepsze ziemniaki, to te z wcześniejszego dnia, dobrze schłodzone w lodówce. Wysmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Kotleciki podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Drożdżowy wieniec ze słodką kapustą 192

dodajemy mąki, mieszamy, a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 50cm/30cm. Przekładamy na niego farsz, który rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając kilka cm czystego ciasta po jednej str. dłuższego boku. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego, wypełnionego farszem boku. Taka roladę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia

Moniki Smakołyki
Marynowane tofu z roszponką i "Kiedy byliśmy sierotami" 224

coś się zaczyna dziać, po czym autor zaserwował mi wynurzenia bohatera i odebrał całą przyjemność czytania. Dobrnęłam do końca, bo wciąż liczyłam ma cud. Nie wydarzył się :( 91/2018 (352 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz paprykowy i "Deniwelacja" 185

poprawności językowej. Mróz napisał sporo książek i nie przeszkodziło mu to w zadbaniu o język ojczysty. Między innymi dlatego jego książki czyta się szybko i sprawnie. 89/2018 (496 str.) głowa mi pęka... u Darii

Weekendy w domu i ogrodzie
Korvapuusti i "Zerwa" 174

jakby za nos, przywołując coś, co wydawało się zakończone. Z jednej strony cieszę się, że seria się skończyła. Z drugiej jednak strony będzie mi brakować Wiktora Forsta. 90/2018 (496 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 187

książka idealna dla starszych dzieci i młodzieży. Myślę jednak, że dorosły też odnajdzie coś dla siebie, poza samą przyjemnością czytania. Książkę wzbogacają tematyczne rysunki Jacka Pasternaka. 88/2018 (240 str.) głowa mi pęka... u Darii

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z kurczaka 142

suszo­nych pomidorów kilka list­ków świe­żej bazylii szynka doj­rze­wa­jąca (6 pla­strów: po 3 na jed­nego fileta - użyłam szynki szwarcwaldzkiej z Biedronki) szczypta soli (nieduża)   Wykonanie : Pierś z kur­czaka myjemy, usu­wamy błonki, naci

cucinare
Leśny mech 124

barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa)   Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem

cucinare
Ciasto "Wiewiórka" na pigwach i "Kuchennymi drzwiami t. 1" 183

znajdzie się na językach sąsiadów. Wyraziste postaci i wartka akcja sprawiły, że powieść mnie urzekła i przyznaję, że z przyjemnością sięgnę po drugi tom. 86/2018 (376 str.) jesień/szary głowa mi pęka... u Darii ulubiona pora roku

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania