czekolady i truskawek to zawsze sprawdzony sposób na dobre ciasto i tym razem się nie pomyliłam. Na dzisiejszy słoneczny dzień czeka mnie po obiedzie pyszny deser a tym czasie zmykam na spacer. Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej 300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
ciastkarnia na kruchym spodzieolej. Do wnętrza wbić jajko, przyprawić solą i pieprze. Gdy spód dobrze się zetnie, przewrócić ostrożnie serce na drugą stronę. Chwilę podsmażyć i przełożyć na talerz. Przed podaniem usunąć wykałaczkę. Uwaga – sprawdzona rada 1) Przed końcem smażenia serce można posypać odrobiną startego sera Pomysł zapożyczony z kanału YouTube 5 sposobów na… Życzę smacznego i zapraszam
Świat Smakupowstrzymać się nie mogę i tym oto sposobem powstały muffiny z borówkami. Klasyczne ,mięciutkie, wilgotne w środku, z dużą ilością borówek. Dla Nas pyszne. Szybkie, proste a smaczne. Klasyka muffinkowa. Polecam i Wam. Składniki na 12 sztuk: 200 g mrożonych borówek 125 g masła 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka 350 g mąki pszennej
Made By Mom And Sonwysmaruj masłem, wyłóż makaron. Jogurt, cukier i jajka za pomocą trzepaczki rozmieszaj w misce. Tak przygotowaną masą zalej makaron. Na wierch poukładaj truskawki. Posyp płatkami migdałowymi, i polej miodem. Zapiekamy 30 minut. Jeżeli chcielibyście jeszcze bardziej podnieść energetyczność posiłku, możecie płatki migdałowe zmieszać z granolą, lub płatkami typu crunch. Zapiekany w ten sposób makaron jest bardzo smaczny. Czujemy się
SMYKWKUCHNIZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego
Brzuszki Łakomczuszkiważyła 10 kg. Wykorzystałam ją na wiele sposobów. Jednym z nich był ten CZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu
W kuchni Karmel-itkidrobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy
Słodkości i nie tylkoktóre otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę” . Dziś dipy - czosnkowy i barbecue. składniki: 250 g krewetek tygrysich 250 g piersi kurczaka ok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia
Monia miesza i gotujeZupa szpinakowa z jajkiem... Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku. Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków. Aromatyczna i pyszna! Smacznego! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony); 2 średnie marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 ząbki czosnku; 1,5 litra(...)zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 4 średnie ziemniaki; 1 średnia cebula; 1 czubata łyżka masła; Jaja - po 1 na talerz. Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę
Gospodyni Miejskazaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół , zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam! P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny , która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos , ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte , w Niemczech Grüne Soße(...)wyjdzie Wam więcej niż potrzeba do obtoczenia ziemniaków, ale nie przejmujemy się tym, bo przecież można ten sos dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy. Na koniec dodam, że jest
Chilli Czosnek i Oliwajajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Przygotowanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób(...)szczypior, papryczki chilli, świeżą miętę oraz kolendrę. Przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji podanej na opakowaniu. W plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki
Taste Of My Daydrobnego cukru do wypieków • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno • 250 g masła • 6 łyżek kaszy manny • 1 opakowanie budyniu waniliowego • 1 szklanka śmietany kremówki (30%) • ziarenka z 2 lasek wanilii • 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g • ulubione bakalie – ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie
W mojej kuchnibądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek
KreatywnePinyDODATKOWO: - marmolada / dżem SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier , 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko – d okładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: * jabłka – 1,2 kg * galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op * woda – 1/4 szkl BITA ŚMIETANA: * śmietana 36% – 200 ml * galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op DODATKOWO: Odrobina kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT
Ostra na Słodko