sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:123/197)

Puszysty omlet z truskawkami 120

wypieku. Składniki: 2 duże jajka kurze 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: świeże truskawki listki mięty tarta gorzka czekolada cukier puder słodka śmietana olej do smażenia 1 łyżeczka masłą Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek

Gosia gotuje
Pączki pieczone 308

masła cukier cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Robimy rozczyn: do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mleka (odejmujemy od ilości w przepisie). Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do napuszenia na ok. pół godziny. Krok 2 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. Następnie wlewamy rozczyn, roztrzepane jajka, a na końcu roztopione masło

CoolinarniePL
Kotlet schabowy po myśliwsku. 158

kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto "Królewiec" 390

masłażółtko cukier waniliowyok. łyżka śmietany (lub więcej)Biszkopt:                      3 jajka                      1/2 szklanki cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku(...)pszennejcukier waniliowy150 g masła Polewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie)20 ml białej czekolady (opcjonalnie)ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt "suche"dodajemy

Słodka Strona
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 290

napewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA: -śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier

Ostra na Słodko
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 383

SKŁADNIKI: BISZKOPT JASNY : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT CIEMNY : * jajka – 6 szt * cukier – 1,5 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki MASA BUDYNIOWA : * mleko(...)budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 200 g DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 szt * polewa czekoladowa ciemna * polewa czekoladowa biała SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie

Ostra na Słodko
Ciasto "Bounty" 459

Bounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę

Słodka Strona
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 201

należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem

Ala piecze i gotuje
Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi 180

przedziwny sposób zniknęły w ciągu jednego popołudnia ;) Babeczki są bardzo wilgotne i nie zapychają. Ich czekoladowe nadzienie "stapia się" z ciastem, a przyrumienione migdały są chrupkie i nadają babeczkom charakteru :) To naprawdę smaczny deser do popołudniowej kawy :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny z sezamem 141

tarta do posmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie , więc

Gospodyni Miejska
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 717

już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku

Kolizje Smaków
Super babki ;) 276

modyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń

Olikowa kuchnia
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 177

strączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy.  Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki , a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się  bardziej wersja z piekarnika. Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną cechę: zmieniłam w nich(...)smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:) Składniki na 4 kotlety/2 porcje: * ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej * spora cebula * 1 ząbek czosnku * jajko duże * przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 176

smaku  gałka muszkatołowa do smaku  świeżo zmielony pieprz do smaku  tymianek 4 gałązki  czosnek 2 ząbki  parmezan do posypania ok 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA   CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też(...)rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut

Basia w kuchni
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 323

ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy). W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można to robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami

UgotujmyTo.pl
Czas na rabarbar 100

długości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto

les mirabelles
Halloween, więc dynia zapiekana z ryżem. 125

Dynię mieszamy z ryżem, jajkami, przesmażoną na złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób.  Szklankę wody zagotowujemy

vegetanie
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 110

ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem.  Ten sposób sprawdza się najlepiej. Ryż

vegetanie
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 188

kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące.  Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia 1 jajko 1 limonka, pokrojona

Gorący kąsek
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 276

może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz

Kolizje Smaków
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 204

wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zwijamy ciasno, możemy przekroić na pół, lub zwinąć w inny sposób. Smacznego. The post Naleśniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię