wypieku. Składniki: 2 duże jajka kurze 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki słodkiego mleka 2 łyżki wody gazowanej 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: świeże truskawki listki mięty tarta gorzka czekolada cukier puder słodka śmietana olej do smażenia 1 łyżeczka masłą Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek
Gosia gotujemasła cukier cynamon " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Robimy rozczyn: do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mleka (odejmujemy od ilości w przepisie). Dokładnie mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do napuszenia na ok. pół godziny. Krok 2 Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli. Następnie wlewamy rozczyn, roztrzepane jajka, a na końcu roztopione masło
CoolinarniePLkości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry
Przepisy i porady kulinarnemasłażółtko cukier waniliowyok. łyżka śmietany (lub więcej)Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku(...)pszennejcukier waniliowy150 g masła Polewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie)20 ml białej czekolady (opcjonalnie)ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt "suche"dodajemy
Słodka Stronanapewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna-2łyżki -mąka ziemniaczana-1łyżka -cukier-3łyżki -proszek do pieczenia-1łyżeczka MASA BRZOSKWINIOWA: -brzoskwinie+zalewa-1puszka -galaretka brzoskwiniowa-1op -masło-100g -budyń waniliowy-1op -cukier-2łyżki PIANKA: -śmietana 36%-200g -cukier puder-1łyżka -żelatyna-2łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: BISZKOPT JASNY : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT CIEMNY : * jajka – 6 szt * cukier – 1,5 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki MASA BUDYNIOWA : * mleko(...)budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 200 g DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 1 szt * polewa czekoladowa ciemna * polewa czekoladowa biała SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie
Ostra na SłodkoBounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę
Słodka Stronanależy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem
Ala piecze i gotujeprzedziwny sposób zniknęły w ciągu jednego popołudnia ;) Babeczki są bardzo wilgotne i nie zapychają. Ich czekoladowe nadzienie "stapia się" z ciastem, a przyrumienione migdały są chrupkie i nadają babeczkom charakteru :) To naprawdę smaczny deser do popołudniowej kawy :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennatarta do posmarowania keksówki. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać. Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły i dodać do miski z mąką. Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie , więc
Gospodyni Miejskajuż na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku
Kolizje Smakówmodyfikować na różniaste sposoby. Ja dziś pokażę jeden przykład, ale niebawem wstawię więcej zdjęć jak to wyszło. Babeczki są pyszne i jak są jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu. Tak więc potrzebujemy: 1 budyń waniliowy 300gr mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150gr margaryny 160gr cukru 170ml + 400ml mleka 2 jajka I robimy kolejno: Gotujemy budyń
Olikowa kuchniastrączkowych wpłynęły do mojej kuchni również kotlety z ciecierzycy. Najpierw zobaczyłam je u Rodzynki , a potem jeszcze w kilku miejscach. Składniki były prawie takie same, różnica była w sposobie upieczenia: w piekarniku albo na patelni. Mnie spodobała się bardziej wersja z piekarnika. Zrobiłam je dwa razy i oba, choć różniły się dodatkami, miały wspólną cechę: zmieniłam w nich(...)smakują takie z piekarnika, ale upieczone na patelni są świetne:) Składniki na 4 kotlety/2 porcje: * ok. 150 g suchej ciecierzycy, czyli 2 szklanki ugotowanej * spora cebula * 1 ząbek czosnku * jajko duże * przyprawy: sól, zmielony kminek, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk Ciecierzycę moczyłam przez całą noc. Rano zagotowałam w garnku świeżą wodę, dodałam majeranek i tymianek (g), wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku gałka muszkatołowa do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku tymianek 4 gałązki czosnek 2 ząbki parmezan do posypania ok 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też(...)rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut
Basia w kuchniziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy). W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można to robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami
UgotujmyTo.pldługości. W makutrze ucieramy jajko z brązowym cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, sodę, sól i maślankę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar. Ciasto wylewamy na prostokątną formę- warstwa nie powinna być zbyt gruba, i posypujemy obficie orzechową kruszonką. Pieczemy 30-35 minut, do suchego dźgulca. Są dwa sposoby, żeby jeść to ciasto
les mirabellesDynię mieszamy z ryżem, jajkami, przesmażoną na złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób. Szklankę wody zagotowujemy
vegetanieogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki zwykłego ryżu długoziarnistego ugotować, aż torebki będą mocno wypełnione ryżem. Ten sposób sprawdza się najlepiej. Ryż
vegetaniekwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia 1 jajko 1 limonka, pokrojona
Gorący kąsekmoże w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz
Kolizje Smakówwysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy jagody, które delikatnie posypujemy cukrem pudrem, zwijamy ciasno, możemy przekroić na pół, lub zwinąć w inny sposób. Smacznego. The post Naleśniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula przygotowana w szczególny sposób... Cebularze świetnie pasują jako dodatek np. do zup czy kiełbasek z grilla. Ja osobiście uwielbiam je odgrzane właśnie na grillu:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, szklanka mleka, 60g masła lub margaryny, 2 cebule, 2 łyżki maku (użyłam BackMit), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajko. Przygotowanie
Z miłości do słodkości