wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa. Składniki : żółtka jaj cukier wersje: sok z cytryny, kakao, miód W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości. Innym sposobem na uzyskanie gładkiego
prawdziwe jedzeniesposób znaleźliśmy się na ponad 300-stu. Szybko jednak skorygowaliśmy niedopatrzenie. Dwa szczyty jednego dnia. Po takiej eskapadzie należało uzupełnić spalone kalorie. Oto mój pomysł na poniedziałkowy zastrzyk energii i humoru. 1,5 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 0,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 szklanki oliwy 2 jajka szczypta soli 300g truskawek
bastalenaDość nietypowy sposób pieczenia powoduje, że ciasto nie rośnie gwałtownie, a co za tym idzie również nie opada. Ciasto jest idealnie równe. Nie przypieka się i nie wysycha. W smaku baaardzo delikatne. Składniki na tortownicę 26 cm: - 1 kg sera w wiaderku ( używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników) - 150g miękkiego masła - 7 dużych jajek - 2 budynie waniliowe
Smaczne ZdroweSzybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli jesteście w posiadaniu bardzo dojrzałych bananów, przygotujcie sobie przepyszne placuszki serowo- bananowe. Przepis dostałam od Sylwii , za który jej bardzo dziękuję. Troszeczkę go zmieniłam pod moje smaki, ale wyszły przepyszne, na pewno zagoszczą na stałe w moim domu. Składniki(...)dojrzałe banany 250 g sera białego 2 jajka 1/4 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia miód Wykonanie: Do miski wkładam twaróg, banan i rozgniatam widelcem. Następnie dodaję roztrzepane jajko oraz mleko, mieszam. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodaje miód do smaku. Na rozgrzaną patelnię wlewamy po jednej łyżce ciasta
magiczna kuchnia Kasiszef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas wars ztatów kulinarnych. Podczas tych historycznych rekonstrukcji szef w prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego(...)same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora. Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie , dobry przepis i dzieją się cuda :) Eleganckie
SzczyptaSmaQpokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na słodko, więc dzieci też na pewno chętnie zjedzą:) Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Placuszki z ziemniaków i twarożku wyglądają tak: Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie to było ok. 4 łyżek) twarogu tyle samo co ziemniaków (u mnie to był twaróg tłusty Piątnicki) 1 jajko 1/2 opakowania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto. Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki: 500 gramów mąki 30 gramów drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 70 gramów cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combiszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier waniliowy80 g miękkiego masła120 ml śmietanki kremówki 30%puszka brzoskwiń (820 g) Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Sposób przygotowania:Tortownice
Słodka Stronaprzejdzie obojętnie! Taka przekąska świetnie zastąpi wszystkie niezdrowe fast foody na mieście i sprawdzi się jako kanapka do szkoły czy pracy! SKŁADNIKI: GOFRY: - mąka – 90 g - jajko – 1 szt - cukier – 1 łyżeczka - sól – szczypta - stopione masło – 25 g - mleko – ok. 0,5 szkl - przyprawa do pizzy – 1 łyżeczka DODATKOWO: - filet z kurczaka(...)sztuki - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - przyprawa gyros – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - olej – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Gofrownicę rozgrzewamy na maksymalną moc. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtko oraz 1/3 ilości mleka. Składniki mieszamy na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy
Ostra na Słodkozaryzykowac! Opłacało się! Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem. Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt: - jajko – 2 szt – cukier – 2 łyżki – mąka pszenna – 2 łyżki – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao(...)bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki
Ostra na Słodkonajlepsze egzotyczne wakacje! Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * jajko – 2 szt * mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) – ok. 500 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * masło(...)ananasowy – 4 łyżki * rum – 4 łyżki * dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki * ananas ( świeży albo z puszki ) – 1 szt / 1 op * wiórki kokosowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę miksujemy
Ostra na SłodkoBiszkopt: 4 jajka 7 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy ok. 1/5 szklanki maku Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z czarnej porzeczki Tort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Śmietankę podgrzewamy
Słodka StronaSkładniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: B iszkopt
RAROSSAwśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 100 ml mleka 1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lniane Ten przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam(...)lodówce :) Te bułeczki mają jeszcze tą dodatkową zaletę, że najbardziej czasochłonną część pracy wykonujemy wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść je delikatnie łyżeczką, aż do momentu
Świat Ciasta