Jajka w sosie groszkowym... Połówki jajek ugotowanych na twardo. I sos na bazie majonezu i śmietany. Doprawiony chrzanem i musztardą. A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Pyszny smak nie tylko od święta! Składniki: 8 jaj; Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 60 ml zalewy z groszku z puszki; 1 średnia(...)cebula; 200 g majonezu; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka; 1 łyżeczka musztardy; Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki. Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy
Gospodyni Miejskastopniowo wbijać po 1 jajku. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać proszek do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem (lub mocno posmarować tłuszczem!). Następnie rozsmarować połowę surowego ciasta. Piec 10 minut w 225ºC, a następnie 15-20 minut w 195ºC. Drugi blat ciasta przygotować w ten sam sposób. W międzyczasie przygotować kremy
Ugotowaćposmarować rogaliki przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Ja tego zazwyczaj nie robię. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 30 minut. Jeść niezbyt gorące. Za takie ciacha dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki biszkopt* 4 jajka* 1 szklanka mąki* 3/4 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 4 łyżki wody* 3 łyżki
Mix smakuchlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki roztopionego masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki żytniej
Słodko-Słony Świat IlonyDelikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietany Różowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz
Słodka StronaBiałą Czekoladą - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietanki kremówki 2 tabliczki czekolady łyżka likieru malibu ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego) ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie) Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny
Słodka StronaPAJDĘ SMALCZYK ROŚLINNY w inny sposób. Nie byłabym sobą abym takiego wyzwania nie podjęła. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, iż można z niej wyczarować nie jedną i nie dwie potrawy. Jest bardzo wszechstronna i niezwykle smaczna! A więc Smakowita Pajda to kulinarna frajda! Składniki: Chleb tostowy 6 kromek Smakowita Pajda Salami 3 plastry Jajko olej do smażenia Wykonanie
Malinowe PocałunkiPrzepis ten w naszej rodzinie był już ponad pół wieku temu. Ale dopiero teraz dostałam pozwolenie na ujawnienie go na forum publicznym. W okresie, kiedy dostępne
Moje Pyszne Siódme Niebozachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany
Ratunku obiadświęta, jakie jestem z moim, wcześniej Narzeczonym, a teraz już Mężem :) Przez 3 lata robiłam zawsze lukier z cukru pudru i mleka, w tym roku wypróbowałam nowy sposób, czyli lukier z białek. Jest równie dobry, tylko trochę bardziej delikatny, niż jego poprzednik. W każdym razie podam oba przepisy, byście mogli wybrać właściwy dla siebie. Wstawiam również zdjęcia pierniczków zrobionych(...)zapraszam do zobaczenia mojego pierwszego Filmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około
Smakowy Rajnaprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych, jajko, łyżka
Z miłości do słodkościdyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru 1/4 szklanki oleju
les mirabellestheme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka
CoolinarniePLdziś ma...W ten sposób narobił mi smaku na racuchy. Droga powrotna do domu, szybkie zakupy i obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli
Konrad GotujeSernik : (klasyczny-prosty-delikatny) Produkty: Ciasto: -1,5 szklanki mąki krupczatki -0,5 szklanki cukru pudru -80g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko Masa: -1kg twarogu (półtłusty) -1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek(...)litra wody - 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) Pianka : - 5-6 białek - 0,5 szklanki cukru - szczypta soli -wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1.Ciasto : Zagnieść wszystkie produkty do powstania jednolitej masy ( uformować w kulę i wstawić do lodówki na 20-30 minut) 2.Masa: Twaróg, cukier, śmietanę, oliwę, żółtka zmiksować
Gotuj Z Muzykązielonego brokuła. Kosteczki pomidorów i jajek ugotowanych na twardo. A do tego feta i prażony słonecznik. Pycha! Składniki: 1 brokuł (o wadze około 500 g); 4 jaja ugotowane na twardo; 3 średnie pomidory; Opakowanie sera feta (waga netto 270 g); 50 g ziaren łuskanego słonecznika; 2 ząbki czosnku; 3 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki
Gospodyni Miejskatrzech rodzajach. Pierwszy sposób, to że zwijam je w rurki i napełniam kremem, drugi, że robię z ich płaty dla waflowych przekładańców, trzeci, po prostu robię z ich wafelki dla lodów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1,5 szklanki mleka szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą
Kuchnia Łukaszaoglądając amerykańska edycję Masterchefa. Sposób ich wykonania zaprezentowała w jednym z odcinków mama Joe Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody
Mania Gotowania