CIASTO: * cukier – 1 szkl * jajko L – 4 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * olej rzepakowy – 1 szkl MUS: * świeże truskawki – ok. 300 g * żelatyna – 3 czubate łyżeczki * cukier – 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy
Ostra na Słodkodobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze mam duże zapasy. W ten o to właśnie sposób powstała klasyczna szarlotka. Polecam ten przepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru
ciastkarnia na kruchym spodzierazem przed suszeniem bezy uformowałam ją w ten sposób by miała podwyższone brzegi, a jednocześnie była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam ubitą śmietaną, które pokryłam winogronami, plasterkami kiwi i mrożonymi jagodami.. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaśnie tak zrobiony jest oryginalny krem. Poszperałam mimo wszystko w sieci i trafiłam na ten przepis http://uheleny.com/?p=910 . Postanowiłam , że za pierwszym razem wykorzystać sprawdzony sposób i zrobiłam krem wg. przepisu autorki bloga. Następnym razem może po eksperymentuję z białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie ! Uwaga bo to ciasto uzależnia J Snickers Brownie jak z Coffee Heaven(...)gorzkiej czekolady · 200 g masła · 3 jajka · 150 g cukru dark muscovado · 120 g mąki Krem karmelowy: · 1/3 kostki masła
Mania Gotowaniawypieku nie wymaga od nas natychmiastowej konsumpcji. Tym wlasnie sposobem jeszcze na jakis czas po Swietach my mozemy cieszyc sie wielkanocnymi slodkosciami. Ja pragne podzielic sie z Wami przepisem na babke o kawowym aromacie. Bakba kawowa ucierana skladniki: 250g masla 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 350g maki 75ml mleka
Przysmaki Karolkipokochała je tak jak ja i w ten oto sposób co roku ulegamy szparagowemu szaleństwu. Tym razem jedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto 400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka
Przysmaki Karolkitatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy Składniki
Smaki Edytymasło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko i krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu . Do ciepłego i rozmieszanego płynu, dołożyć drożdże i dokładnie jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia". Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól i olej. Na końcu
Grunt to przepis!orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek na wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać
Kuchnia domowa Anisól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto można nadziać mięsem na kilka sposobów: 1. Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła
Smakowy Rajskładniki* 4 jajka* 10 dag cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek maki ziemniaczanej* 7 łyżek mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 puszka gotowej masy
Mix smakudomu świętami. Pieczenie pierników to doskonały sposób, by poczuć magię i atmosferę świąt. Pierniczki poleżą teraz sobie w pudełku i do świąt będą doskonałe. Polecam. SKŁADNIKI 10 dag mąki żytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag miodu płynnego 10 dag masła 10 dag cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao
W kuchennym oknie EwyBISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek
Ostra na SłodkoBISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA KOKOSOWA : * śmietana 18 % słodka – 500 ml * biała czekolada – 100 g * „Śnieżka” – 2 op * kokos – 150 g * wafle / krajanki śmietankowe – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy
Ostra na Słodko