wiórków kokosowych 200 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę
Słodkości i nie tylkowiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka
Przysmaki KarolkiKażdy robi kotlety schabowe na swój sposób. Ja dzisiaj dodałam innych przypraw niż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy
Magiczne Życie Martyłyżki stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada lub kawałki czekolady do nadziania rogalików 1 rozbełtane jajko 1 łyżka mleka Pamiętajcie najpierw o stopieniu masła i wystudzeniu go :) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką - taką od serca :) - mąki. Wszystko wymieszać i odstawić(...)Drugi sposób to rozwałkowanie ciasta na prostokąt i pocięcie go również na trójkąty Nakładamy trochę marmolady lub po dwa kawałki czekolady przy szerszej krawędzi i zwijamy od szerszego końca do węższego - formujemy rogalik Nastawiamy piecyk na 190 stopni Uformowane rogaliki układamy na blasze, zachowując pomiędzy nimi odległość i odstawimy jeszcze na ok. 20 minut Smarujemy je wymieszanym rozmąconym jajkiem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardziej możemy mówić o reinkarnacji. SKŁADNIKI: - mąka owsiana bezglutenowa - 2 szklanki (my dajemy 2 szklaneczki po nutelli) /dla nie-bezglutenowców: najlepsza jest krupczatka!!) - masło - kostka (można zastąpić szklanką oleju), - jajka - 3 (3 żółtka do ciasta/3 białka do bezy. Przy nietolerancji jaj kurzych 12 jajeczek przepiórczych, ale uważajcie i każde wybijajcie do osobnego kubeczka - bywają zepsute) - cukier puder 10 dag - cukier(...)pominąć) - cynamon opakowanie - jabłka 2-2,5 kg (najlepiej szara lub złota reneta) - cukier wanilinowy (nie obowiązkowo), - do musu jabłkowego można dodać rodzynki królewskie min. 100 g - w ten sposób naturalnie dosłodzą się jabłka, WYKONANIE: - mus jabłkowy - Obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka i pod przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra
Wypisz Wymalujtakie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem
Smakowy Rajjajko 1/2 litra mleka woda olej Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego ciasta. W między czasie dolewamy trochę wody mineralnej i łyżkę oleju, aby ciasto było elastyczne. Na pewno każdy z Was ma swój wypróbowany sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę
vegetanieszklanka – jajka – 4 szt – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – mąka – 1 szklanka – sól – 1 szczypta WIERZCH : – kisiel brzoskwiniowy – 4 op – brzoskwinie z puszki – 5 szt – wiórki kokosowe – 100 g PONCZ: – słodka herbata – 1 szklanka – sok z cytryny – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO
Ostra na Słodkocukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie
Słodka Stronamleka 25 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżki cukru jajko 2 łyżki masła płaska łyżeczka soli ok. 350 g pieczarek cebula sól, pieprz ok. pół szklanki sosu pomidorowego przyprawy: czosnek w proszku, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz ok. 200 g żółtego sera do zapiekania (lub mozzarelli) Pizzerinki - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej
Słodka StronaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odciąć końcówkę cukinii zachowując cześć z łodygi ( jak na zdjęciu ) i wydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce oleju z oliwek kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii. Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz
zielonacukinkamleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz : 1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy
pieprzny smaczekROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA Składniki SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY; ************************************************** 5 JAJEK 1 SZKL. CUKRU 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI OLEJU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU 1 SZKL. MĄKI MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliwracając do ciasta drożdżowego, odnalazłam przepis mamy, zmieniłam jedynie sposób wyrastania ciasta, a raczej po prostu całkowicie ominęłam ten etap. Dodałam za to 40 minut pieczenia w temp. 45stopni. Ciasto nie straciło nic na smaku a możemy się nim szybciej zajadać;)) Składniki: 650g mąki pszennej, 150g cukru, jajko, 5 żółtek, 150g margaryny Palma z murzynkiem, 3/4 szklanki mleka
Z miłości do słodkości