pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie
Passions hobbies lifespecjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta , wuzetki , tortu , czy pancakes . Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek. Składniki: 250g miękkiej margaryny 3 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Smakowy RajKotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. 500g mięsa mielonego 3 czubate łyżki bułki tartej 5-6 łyżek mleka 1 jajko 100g startego żółtego sera 10 zielonych oliwek 10 suszonych
Szefowa kuchnipoobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 1,5 op cukier – 3 łyżki mleko – 500 ml masło – 100 g DODATKOWO : * brzoskwinie – ok. 250 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy
Ostra na SłodkoMożna je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennaChlebek można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli. Składniki (na 2 porcję): 4 kromki czerstwego pieczywa razowego 2 jajka 50 ml mleka 4 łyżki startego drobno sera
Food Squaretroszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki 2 marchewki 3 ziemniaki sok z połowy cytryny 3 małe ogórki gruntowe koperek szczypiorek ziele angielskie liść laurowy maślanka lub kefir łyżka śmietany 12% sól,pieprz,cukier do smaku jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Marchewkę obieramy, kroimy
Walijskie Pichceniebiałka. Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb sól majeranek sok z cytryny olej 2 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Filety skrapiamy sokiem z cytryny
Walijskie PichcenieChyba, że któraś z was ma jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam na propozycje i ratunek, a na pocieszenie zostaje mi tylko zjeść keks. Pozdrawiam. Składniki na 40 cm keksówkę 400 g mąki 200 g cukru 300 g bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 jajek 4 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
ciastkarnia na kruchym spodziewalczyć. Nie pójdę na łatwiznę i znajdę jakiś sposób żeby zrobić mak samemu bez skomplikowanego sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany
ciastkarnia na kruchym spodzierewelacja :) aż nam dech zaparło. Bardzo szybko, w sposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych
Kolizje SmakówJeżeli szukacie ciekawego sposobu na kotlety drobiowe to oto on. Prezentują się świetnie a smakują fantastycznie. Są delikatne i proste w przygotowaniu. Składniki - podwójny filet z kurczaka - mały por - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 10 dag startego żółtego sera - 3 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - sól, pieprz - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli
Świat SmakuZasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki resztek lub pojedynczych porcji, np. mięsa, których nikt już nie chce zjeść. Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków, chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka. Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną
W kuchni Karmel-itkiomletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj ) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości. Bo możemy przygotować tortillę w prostszy sposób - wystarczy wylać masę(...)paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich przestudzone warzywa, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Żaroodporną formę natłuść oliwą lub masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni
Chilli Czosnek i OliwaJajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki(...)zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki majonezu; 2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku; Sól; Biały pieprz. Do zabarwienia jaj: 1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego; 3 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć do niego jaja na 10 - 15 minut. Po tym czasie jaja wyjąć
Gospodyni Miejska