sosy - 72734 przepisów (strona:2920/4849)

Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 195

Jako że Kaszuby to region pełen ryb, warto wspomnieć również o tradycyjnej miejscowej przystawce jaką jest śledzik po kaszubsku. Od lat receptura jego przygotowywania pozostaje niezmieniona. Wystarczy trochę śledzi, sos pomidorowy, który przygotować można na bazie ketchupu i przecieru pomidorowego, posiekana cebula, kilka śliwek oraz odpowiednie przyprawy. Gdzie można spróbować lokalnych przysmaków? Jeżeli ktoś chce poczuć faktyczną moc kaszubskiej kuchni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faszerowane bataty 165

Jest to jeden z tych przepisów, które nie wymagają dużego wysiłku oraz zbyt długiego czasu spędzonego w kuchni. Takie lubimy najbardziej ;) Słodycz batatów przełamana jest wytrawnym nadzieniem z sosem sezamowym. Polecam na pyszny, zdrowy obiad. FASZEROWANE BATATY Czas przygotowania 40-50 minut Z podanych składników przygotowałam jedną porcję Batat Garść ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa ze słoika) Kilka pomidorków koktajlowych

HealthyCreations
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 190

więc po upieczeniu połówka bakłażana była wystarczającą porcją dla jednej osoby. Nie miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował.  Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab

Stare Gary
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem 234

przez 3-4 minuty aż nieco zmięknie. Na talerzu połóż ugotowaną soczewicę, jarmuż z cebulką i czosnkiem, pokrojone w plasterki buraki i kozi ser. Pokrop wszystko ostem balsamicznym lub sosem balsamico który jest bardziej gęsty. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!   Artykuł Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje

nietylkopasta.pl
Kurczak duszony w pomidorach z ryżem 152

pomidory. Dusić po przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie ugotować 2 woreczki ryżu. Pod koniec duszenia dodać kiełbaskę podsmażoną i wymieszać. Ryż wysypać na talerz i polać gorącym sosem. Artykuł Kurczak duszony w pomidorach z ryżem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Kurczak z ananasem i pomidorkami wg Pascala 194

Następnie dodajemy kurkumę, sporą szczyptę ostrej papryki oraz 3 gałązki tymianku. Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30-45 minut (lub do momentu gdy sos się zredukuje). W międzyczasie dodajemy kawałki ananasa. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Podajemy

Smaki Na Talerzu
Grillowana pierś kurczaka ze szpinakiem duszonym na Cydrze, młodymi grillowanymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym 146

solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję grillowane ziemniaczki posypane koprem z piersią kurczaka na szpinaku, z grillowanymi warzywami i jajkiem sadzonym a płynne żółtko niech stanie Ci się sosem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Placek mięsno-warzywny z patelni 220

jest reakcja. Każdy mówił,”jakie to dobre”. Tak faktycznie jest, mogę polecić, placek jest pyszny. Myślę, że możliwości farszu są duże, wedle naszych upodobań. Podałam placek z sosem czosnkowym. Zapraszam do przepisu:) Składniki Farsz Pół pętka … Czytaj dalej Placek mięsno-warzywny z patelni

gotuj ze mną
Przekąski idealne do chrupania podczas.... meczu! Beskidzkie! 197

sera kroimy na pół, następnie wzdłuż dłuższego boku nacinamy nożem obok siebie na całej długości. Powstałą 'falbanką" owijamy palucha z jednej strony. Zawiązujemy cieniutkim paskiem pora. Podajemy z ulubionymi sosami. 3. Paluchowe roladki . Potrzebujemy; paluchy ze spiruliną kilka plastrów ulubionej wędliny liść pora Palucha owijamy szynką, zawiązujemy porem. Przekąskę najlepiej zrobić tuż przed podaniem ponieważ paluchy za bardzo namokną

Radość kipiąca uśmiechem.
Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków 216

zmiękły . Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 C i pieczemy tak długo ,aż wierzch będzie złocisty i chrupiący . Gotowe Podajemy z dowolnymi dodatkami ,np koperkiem , czy sosem jogurtowo -ziołowym . Doskonałe do różnych mięs , a nawet z jajkiem sadzonym i maślanką …Smacznego ! Artykuł Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciasto na pizzę – przepis 145

wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech wyrośnie. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części. Posmaruj sosem, nałóż ulubione dodatki i piecz 20 minut w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Pasta z tuńczykiem i jajkiem [wideo] 246

minutowym filmiku krok po kroku pokazuję jak ją zrobić. Jeśli wolisz tradycyjną wersję przepisu tuż po wideo jest też opis Zobacz więcej filmików z przepisami Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej, kiedy jest już pokrojony), 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Pokrój jajka w drobną kostkę. Pokrój ogórki kiszone jak najdrobniej. Wrzuć pokrojone

Rozdomowiona
Makaron czekoladowy z truskawkami i mascarpone 214

znów wymieszaj. Truskawki pokrój w ćwiartki. Wyłóż na głęboki talerz makaron, nałóż mascarpone ze śmietaną i ułóż truskawki. Gotowe! Aby dodać jeszcze więcej słodkości, możesz polać makaron z truskawkami sosem czekoladowym. Pełna rozpusta, co? Zobacz wszystkie moje przepisy Teraz jeszcze więcej przepisów, porad, wsparcia i inspiracji znajdziesz w mojej grupie na Facebooku – Rozdomowiona w akcji. Dołącz do nas, będzie

Rozdomowiona
szaszłyki z kurczaka i boczku 138

marynatą. Wstawiamy na ok. 60 min. do lodówki. Zamarynowane mięso naprzemiennie z plastrami boczku nabijamy na szpatułki. Grilujemy przez ok. 10-15 min. z każdej strony. Podajmy z ulubionymi sosami

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z kiełbasą 175

dente (około 5 - 7 minut, w zależności od makaronu) od czasu do czasu mieszając. Rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody i dodajemy do dania, gotujemy do momentu aż gęstość sosu będzie dla nas odpowiednia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine