sosy - 72734 przepisów (strona:2915/4849)

NALEŚNIKI BUDYNIOWE. NAJLEPSZE. DZIŚ Z JAGODAMI. 227

dzieci proponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam do nich sos jagodowy (jagody + odrobina cukru podduszone w rondelku).  Wyszło pysznie!  Składniki: 3 całe jajka 200 ml mleka 200 ml wody (najlepiej mineralna gazowana) szczypta soli 2 łyżki oleju 2 budynie

Walijskie Pichcenie
Znajomi Znajomych i nowe pyszne menu 162

przystawkę deskę z serami, humusem, chorizo, oliwkami i piklami (49 zł) chrupiące pork sticksy (21 zł) vege tatara z pomidorów (24 zł) boczniaki z portobello (24 zł) kalmary w sosie pomidorowym (27 zł) Sałatki: szparagi, jajko poche, truskawki (29 zł) kurczak kukurydziany, boczek, pomidor, parmezan (29 zł) camembert w panko, pomidor, orzechy, winogrona (34 zł) Drugie dania: owoce morza, mleczko

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka dla łasucha 176

dnie naczynia żaroodpornego. Grzyby pokroić w plasterki i obsmażyć na tej samej patelni co smażyło się mięso. Woda z grzybów musi wyparować. podsmażone grzyby rozłożyć na mięsie. Przygotowanie sosu – masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej

Kuchnia Pokoleń
Ziołowe pieczarki panierowane – szybka przekąska 154

wieczór z przyjaciółmi. Smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można je przygotować wcześniej niż od razu przed podaniem. Można je podać z ketchupem albo sosem czosnkowym, choć mi smakują najbardziej bez żadnych dodatków. Mogą stanowić również pyszny dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponują się z rożnymi mięsami. Składniki: 500 g pieczarek 3 jajka około szklanka bułki

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z zielonego ogórka z kukurydzą 199

Kilka warzyw, kilka minut, smak pozostanie na dłużej. Zachęcam do zapoznania się z tym prostym przepisem, jako alternatywa dla sałaty z sosem vinegret. SKŁADNIKI: 1-2 zielone ogórki 3/4 puszki kukurydzy 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli czerwonej 1 brzoskwinia (idealana-to słodka i twarda) Świeży koperek Biały ocet balsamiczny lub cytryna Sól Pieprz Oliwa z oliwek Syrop klonowy-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE

Kopystką po garach
Kremowa sałatka z młodych ziemniaków. 235

ostudzić i pokroić w kawałki. Cebulki szczypioru pokroić w cienkie plasterki, a zielone części nieco grubiej. Jajka i szczypior wraz ze startym serem dodać do ziemniaków i wymieszać z sosem przyrządzonym z reszty składników. Odstawić na około 15 minut dla przeniknięcia smaków

zadanie-gotowanie
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami 143

niezwykle soczyste i delikatne. Podawajcie je w towarzystwie ziemniaków, pieczywa lub jedźcie po prostu same. Możecie również przygotować je na imprezę (tutaj najlepiej podać je z ketchupem i sosem czosnkowym) – gwarantuję, że znikną w mig. Zobacz też: Kotlecik i z kurczaka z serem i majonezem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Przepis na kotleciki

Kuchnia Bazylii
Owsiane placuszki 126

jajkami, mąką, posolić do smaku i jeszcze raz dokładnie wyrobić masę. Smażyć cienkie, małe placuszki na rozgrzanym maśle z obu stron na złoto. Można je podawać z dowolnym sosem na słono lub z konfiturą na słodko

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA MALINOWA 249

koktajl z awokado zmiksowanego z malinami i dodatkami, jednak doszłam do wniosku, że ze składników, którymi dysponuję fajniej będzie zrobić sałatkę. Sałatka jest warzywno-owocowa, uwieńczona obfitym kleksem z sosu malinowego. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Sałatka z dressingiem miodowo-musztardowym 208

miski (lub dzielimy od razu na 4 osobne miseczki). Cebulę kroimy w krążki a pomidorki przekrawamy na połówki - wrzucamy do sałaty. Składniki na dressing wlewamy do kubka i mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ps. Do sałatki można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.       Doskonale pasuje do mięs z grilla

Alutka-Gotuje
Szpinakowe penne (penne w sosie śmietanowym) 176

szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku.  Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław

Sprawni w smaku
Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał 182

zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie, że makaron warto przygotować na półtwardo – zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese , wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się

A to pestka
Buraki pieczone 143

Buraki pieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same

Zasmakuj Kuchni
Pierś z indyka z czosnkiem i miodem 150

Pierś z indyka to potrawa, na której można się wyłożyć… Niełatwo sprawić, aby mięso było odpowiednio miękkie, a poza tym łatwo stracić upragnioną w każdym

Via Gusto
Sałatka z tuńczykiem 204

głodu, tylko przygotowywać smaczne, zdrowe i lekkie posiłki. Dziś kolejna fit sałatka - tym razem z tuńczykiem i jajkiem. Składniki na 1 porcję: 80 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym) mix sałat - ilość wg uznania 1/3 czerwonej cebuli 1 jajko ugotowane na twardo 5 pomidorków koktajlowych pieprz dodatkowo: 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa Przygotowanie: Sałatę wrzuć do miski, dodaj przekrojone

Alutka-Gotuje