sosy - 72734 przepisów (strona:2910/4849)

Duszona wołowina 175

dusić powoli pod przykryciem kolejne 60 minut. Pamiętać, aby co pewien czas zamieszać. Następnie przyprawić koncentratem, pieprzem i solą, dusić do miękkości mięsa. Mięso powinno być miękkie, a sos dość gęsty. Przed podaniem odczekać około 5 minut. Duszona wołowina dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Zobacz również: wołowina po burgundzku

Kuchcik gotuje
Nordycki naleśnik z piekarnika... 177

powiedziała. Pyszny oprószony cukrem pudrem, wspaniały z golden syrup, oraz ze świeżymi truskawkami. Zapewne sprawdzi się też z innymi dodatkami - kleksem bitej śmietany, dobrym dżemem, puszkowanymi owocami, czy sosem czekoladowym. Przepis z bloga My Blue&White Kitchen . Składniki: (na 1 bardzo duży, na blaszkę okolice 40/30cm) 1 litr mleka 3 łyżki cukru granulowanego 3/4 łyżeczki soli 4 jajka

Lejdi of the house
Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką 154

smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Całość dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki przełożyć gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki i majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką najlepiej smakuje schłodzona. Artykuł Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Kapusta z miesem z wolnowaru 194

upały zelżały postanowiłam zrobić je ponownie, ale nie na piecyku w garnku tradycyjnie jak zawsze lecz w wolnowarze. Wyszło jak zwykle pyszne, udało się doskonale. Mięso było kruche, sos wyśmienity, kapusta idealnie miękka. Zapraszam na kapustę z mięsem. Przepis tradycyjnie przygotowane tutaj . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z cukinią i boczkiem 243

cukinią i boczkiem to bardzo szybkie danie. Doskonale sprawdzi się w gorące dni. Starta na tarce cukinia puszcza dużo soku, dzięki czemu na patelni tworzy się delikatny warzywny sos. 1 duża cukinia 150 g surowego boczku 2 marchewki 3 ząbki czosnku 250 g makaronu (np. rurki) sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odstawiamy

Dieta bez mleka
Warzywny gulasz z ciecierzycą 130

minut i gotujemy, w razie potrzeby zmniejszając temperaturę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Dusimy pod przykryciem około kolejne 15 minut. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i mieloną papryką. Przed podaniem posypujemy natką i ziarenkami pieprzu. Podajemy z pieczywem. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem kuchenki MPM MKE-06. #włączgościnność http://wlaczgoscinnosc.pl

Mienta blog
Domowe przetwory z jabłek 215

mirabelek . Jest znakomity do ciasta drożdżowego i lasagne na słodko . Gdy dojrzeją pigwowce i aronia, warto zrobić konfiturę z jabłek, aronii i odrobiny pigwowców . Używam jej bardzo często do sosów z pulpetami i serów. Jeśli macie dużo jabłek, możecie zrobić cydr. To lekko gazowany napój alkoholowy, który doskonale orzeźwia. Nadmiar jabłek można również pokroić na cząstki i ususzyć. Suszone jabłka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczana sałatka norweska 185

ostygnięcia . Ostudzone ziemniaki , przekrawamy na połówki , przekładamy do miski . W osobnej miseczce mieszamy ze sobą jogurt,majonez , wyciśnięty praską czosnek , posiekaną cebulkę, koperek , pieprz , cukier i sól . Cały sos przelewamy do ziemniaków , mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin . Sałatka ziemniaczana , im bardziej schłodzona , tym lepsza . Podajemy w dowolny sposób , solo lub w towarzystwie mięsa . Smacznego ! Artykuł

Ogrodnik w podróży
Kiszona salsa wielowarzywna 329

Zarówno ogórki jak i pomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa albo

Smaczna Pyza
GRILLOWANA TORTILLA Z KURCZAKIEM I SEREM 161

tortilla się nie przypaliła. Po tym czasie tortille odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Tortille pokroić w trójkąty. Można podawać z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem

Zrób to smacznie
Żeberka z boczniakami 340

Składniki: 1 kg żeberek 30 dkg boczniaków 1 cebula kilka ziaren jałowca 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżki pasty z węgierskich ostrych papryczek 1 łyża octu winnego 3 łyżki sosu worchester … Czytaj dalej Żeberka z boczniakami

czarrna od kuchni
Jaglane kotlety piri – piri 202

Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od niej czerpią swoją nazwę. Często mianem „piri – piri” określa się również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka

Even Better Food
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 245

może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 168

minut.   I to już wszystko. Nasze zapiekanki z cukinii są już gotowe. Teraz wystarczy je podać i rozkoszować się ich smakiem. Można je jeszcze polać ketchupem lub ulubionym sosem.   Zdarza się Wam przygotowywać warzywne zapiekanki? Lubicie takie warzywne zamienniki tradycyjnych dań? Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłów na dania z wykorzystaniem cukinii, polecam inne moje przepisy:   Spaghetti

Okiem Blondynki by McBlondi