wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie (moczyć ok. 30 minut). Osuszyć. Warzywa pokroić, jajko ugotować na twardo. Na półmisku ułożyć listki, pomidora, pokrojone w ósemki jajko i posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw. Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje Artykuł Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki pochodzi
Strefa Zdrowego Żywieniasoczewicę. Wymieszaj. Podduś. Przełóż do foremki. Piecz 180 stopniach ok. 30 minut. Pasztet ten idealnie nadaje się do kanapek, ale też do obiadu – pokrojony w grubsze plastry i polany sosem pieczarkowym z curry to doskonały pomysł na bezmięsny, bezglutenowy obiad. Można go także pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Smacznego Kaszę jaglaną i soczewicę kupisz: Artykuł Pasztet
Strefa Zdrowego Żywieniaprawdziwej włoskiej sałatki ziemniaczanej, oooo tak Wiecie o czym mówię? Chyba mogę powiedzieć, że ta sałatka robi się sama. Wystarczy ugotować małe ziemniaki sałatkowe, pokroić suszone pomidory i polać sosem. Czy może być coś prostszego? Często podaję ją jako dodatek do obiadu zamiast klasycznych ziemniaczków. Dzięki temu, że jest łatwa i tania, sprawdzi się doskonale podczas letnich przyjęć w ogrodzie
Słodkie Gotowanieutworzy się lekka piana, powoli dodaję miód, olej kokosowy i skórkę z cytryny w soku z cytryny rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i dolewam do jajek mieszam do zgęstnienia aby sos szybciej zgęstniał przekładam go do garnka z grubym dnem i chwile gotuję ciągle mieszając jeszcze ciepłym polewamy babeczki SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkępewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju
Upiecz sobie babeczkęjogurtowiec bez pieczenia 4. DOMOWE ŻELKI żelki truskawkowe 5. ZDROWE PRALINKI Owsiano-kokosowe kuleczki Sezamowe kuleczki, domowa chałwa 6. GOFRY OWSIANE Gofry owsiane 7. BUDYŃ JAGLANY Jaglanka z sosem truskawkowym 8. DOMOWE KNOPPERSY Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy 9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny
Upiecz sobie babeczkęopakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 2. Z truskawek usuwamy szypułki, rozgniatamy je widelcem (zostawiamy kilka do dekoracji). Dodajemy jogurt, cukier, mieszamy. 3. Makaron mieszamy z powstałym sosem truskawkowym. Umieszczamy w miseczkach. Dekorujemy truskawkami, borówkami i miętą
Szefowa kuchnimięty, doprawić solą i pieprzem. Bób obrać ze skórek, ale nie jest to konieczne, przełożyć razem z groszkiem do miski. Dodać 2-3 łyżki wody z gotowanie, przemieszać. Polać sosem. Wymieszać przed podaniem. Smacznego
Stare Garyrozpadać przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Malinowy mus ponownie podgrzewamy dodając mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 3 łyżkach wody. Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do sosu malinowego, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Ostudzone płatki migdałowe rozkładamy na dnie pucharków, na nie nakładamy porcję frużeliny malinowej, następnie
Bon appetit mon amiecieniutkie placki, które rozkładamy, aby przeschły. Kroimy ciasto w paski, układamy jeden na drugi i kroimy ostrym nożem w cienkie kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku, chwilę od wypłynięcia. Sos truskawkowy, polewajka Truskawki, jogurt, zsiadłe mleko, kefir, śmietanka, kuleczki sera mozarella, cukier lub miód. Proporcja truskawek w stosunku do jogurtu czy kefiru dowolna. Śmietanki dolewamy niedużo, dla smaku. Składniki miksujemy. Polewamy
Leśny Zakątekjego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Olej z czarnuszki najlepiej przechowywać w zaciemnionej butelce w temperaturze 5-10 stopni C przez 3 miesiące od otwarcia. Zalecane spożycie oleju
Z Kuchni Do Kuchniżółty pokrojony w drobną kosteczkę. Nie masz koktajlowych pomidorków, dodaj zwykłe pokrojone w kosteczkę. Do tego aby coś słodkiego pojawiło się gdzieniegdzie dorzuciłam kilka owoców suszonej żurawiny. Sos do sałatki albo polej tylko olejem, oliwą jak ja albo zrób najprostszy vinegrett . Prawda że prosto ? Prawda że szybko ? Spróbuj ! wymyślaj swoje kombinacje ! Szybka sałatka do pracy
Kuchnia na wzgórzujest obłędny w smaku więc nic tylko gotujemy. Polecam nie tylko na Dzień Dziecka ale zawsze, jako szybki obiad. Wszystkim dzieciom małym i dużym mnóstwa radości życzę. Makaron w sosie pomidorowym z ostrygami i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimno zamiast wędliny do chleba. Smacznego. Karczek pieczony w rękawie foliowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Schab duszony w kapuście kiszonej Golonka pieczona w piwie Pulpety w sosie pomidorowym Artykuł Karczek pieczony w rękawie foliowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuksiążek jakie mam na półce, ta zajmuje najmniej miejsca. A ma w sobie wiele ciekawostek. Autorką przepisów jest Iwona Czarkowska. Znajdziecie tu przepis na falafel z kalafiora z ostrym sosem pomidorowym, burritos z tofu z warzywami czy curry z ciecierzycy. Samych przepisów na pysze sałatki jest tam aż 10. Artykuł Kuchnia wegańska Iwony Czarkowskiej pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.pl