puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy je plasterkami ziemniaków. SOS: Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim zapiekankę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się lekko(...)przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki lub świeżą bazylią. SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI: polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz
Calzonella.comłyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi
Kuchnia na wzgórzukroimy drobno. Pomidory kroimy na pół. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy papryki kolorowe w paskach oraz czosnek. Podsmażamy, aż będą półtwarde. Dodajemy kawałki pomidorów. Czekamy, aż powstanie sos, a papryki będą miękkie. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z papryką i pomidorami, doprawiamy do smaku, starannie mieszamy. Dodajemy oliwki posiekane i ponownie delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze
Moja smaczna kuchniakurki były duszone w słodkim winie. Bardzo dobre połączenie, którego totalnie się nie spodziewałam. Do tego uwielbiane przeze mnie kiełki. Wspaniała kompozycja. Rolada z indyka nadziewana szpinakiem z sosem serowym. Mięsko miękkie i soczyste. Sos serowy bardzo delikatny, aksamitny. Porcje były dosyć spore. Miałam dużą trudność, aby zjeść wszystko pomimo tego, że danie było bardzo smaczne. Restauracja, stawiająca na prostą
Karola gotujegrilla i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa, dolać wodę i dodać kostkę rosołową. Śmietanę, wodę wymieszać z mąką i wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu, do smaku dodać pieprzu mielonego i posiekaną natkę pietruszki - policzki wieprzowe są pysznym mięskiem na obiad, są delikatne, kruche, soczyste a powstały z nich wywar jest pysznym sosem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprosty przepis. Oto składniki i przyprawy na zupę pomidorową: 1,5 litra rosołu 200g przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany 30% (ew.12%) sól, cukier, sos sojowy do smaku 1-2 łyżki posiekanego koperku Przepis na zupę pomidorową - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Rosół przecedzić. Przecier pomidorowy przesmażyć na maśle, doprawić cukrem (nie przypalić). Śmietanę(...)zimnej wody. Dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek mąki. Krok 2. Rosół doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać przesmażony koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym i ewentualnie cukrem. Następnie zupę pomidorową zagotować, po kilku minutach wyłączyć ogień. Gotową zupę pomidorową podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem, ryżem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jako wkładkę
Moja Książka Kucharskałyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżka mąki Graham – typ 1850 (ok. 15 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - przyprawy: sos sojowy, imbir, papryka chili, sól i pieprz. Tzatziki: - 1/2 ogórka (ok. 55 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka koperku (ok. 8 g), - 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dużych oczkach. 3. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 4. Nasiona słonecznika i sezamu prażymy na suchej patelni. 5. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku sosem sojowym, szczyptą imbiru, chili, soli, pieprzu. 6. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 7. Kotlety pieczemy w 200 stopniach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkawałku. Nie ma wtedy szansy, że mięso się nie uda! W tym przepisie marynowałam mięso w czerwonym winie z przyprawami. Najlepiej marynować mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń z kremową zapiekanką z ziemniaków, więc obyło się bez sosu. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości tak i pieczeń wołowa po wyjęciu
codojedzeniatakie mięso użyć to tejże sałatki właśnie. Bazą sałatki jest makaron kokardki inaczej zwany makaronem farfalle. Do makaronu poza kurczakiem dodałam pomidorki koktajlowe i zielony groszek a całość zalałam sosem na bazie majonezu i miodu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka(...)miski włożyć ugotowany makaron, mięso z kurczaka, groszek, pokrojone w plastry pomidorki oraz drobno krojoną zieloną cebulkę. W kubeczku wymieszać majonez, musztardę, miód, 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Gotowym sosem zalać składniki w misce i dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce. Sałatka makaronowa z gotowanym kurczakiem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę z makaronem. Sałatka makaronowa
mecooksszklanki), dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem około 40 minut. Mięso wyjmij i odstaw, aby przestygło, następnie oddziel od kości, starając się zachować jak największe kawałki. Do sosu dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz ogórki i paprykę pokrojone w kostkę. Przykryj i duś kolejne 10 minut. Kopiastą łyżkę mąki rozrób ze śmietanką i odrobiną wody – dokładnie(...)było grudek. Mieszankę wlej do sosu, cały czas mieszając, zagotuj, wszystko powinno nabrać zawiesistej konsystencji. Dodaj kurczaka oraz posiekany koperek, jeśli trzeba, ponownie dopraw, wymieszaj, przykryj, gotuj minutę i wyłącz ogień. Potrawka z kurczaka świetnie smakuje z różnego rodzaju kaszami – my najbardziej lubimy ją z pęczakiem. Rada: dzięki temu, że potrawka gotowana jest na mięsie z kością, ma dużo
Kulinarna Polskamarchew 250 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerwona garść groszku cukrowego 3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
Kulinarne Fantazje MarioliPyszny pomysł na makaron z łososiem. Delikatny sos, odrobina czosnku, oliwy i sera. Jeżeli lubicie zarówno łososia jak i makaron to ten przepis powinien się jak najszybciej u Was pojawić. Składniki na 2 porcje: Makaron (ok. 300g) 100 g łososia wędzonego 3 garście szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki startego sera(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy łososia porwanego na mniejsze kawałki, dorzucamy porwany szpinak. W misce mieszamy jogurt z serem i zalewamy całość. Gotowy sos mieszamy z makaronem
Czarnawisienkamogłoby znaleźć się w niejednym menu restauracji, więc jeśli masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego! PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM - 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD - 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek(...)cytryny, dodaj sól i kilka ziaren kolorowego pieprzu. Smażymy aż mięso będzie gotowe, dodaj miód i pozwól aby całość się skarmelizowała ( około 3 minuty). Do mięsa z sosem dodaj ugotowany i odcedzony na sicie makaron, całość wymieszaj, dodaj otartą skórkę z wyparzonej niewoskowanej cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę
SMYKWKUCHNIczosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren białej gorczycy pół łyżeczki ziaren kolendry 12 ziaren pieprzu jabłko 12 połówek wędzonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych (bez cukru) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do smażenia Soczewicę wypłukać i ugotować al dente w 600 ml wody z dodatkiem łyżeczki cząbru. Odcedzić. Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać(...)gotować na palniku o małej mocy ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i ewentualnie dolać wodę z gotowania grzybów lub wrzątek. Bigos doprawić do smaku sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Gotować jeszcze pół godziny. Ten bigos, tak i ten klasyczny, najlepiej smakuje po przegryzieniu się smaków, po kilku dniach po kilkukrotnym odgrzewaniu. Przechowywać w lodówce nawet
Weekendy w domu i ogrodziewyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy sos: Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną(...)wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień. Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen