sosy - 72234 przepisów (strona:1867/4816)

Udka bez kości smażone z pieczarkami , pyszny obiad 110

dzieła , czas smażyć , zamiast marzyć Składniki na 3 osób : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6 pieczarek , najlepiej niezbyt dużych 1 duża cebula 3 łyżki sosu terijaki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Udka płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso kroimy na mniejsze(...)zbyt małe kawałki . Dodajemy do niego sos terijaki , miód , granulowany czosnek i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki . Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju mięso z udek kurczaka , jak się zrumieni , dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę . Doprawiamy gałka muszkatołową , solą do smaku . Smażymy wszystko tak długo , aż będzie smakowicie przypieczone i nie będzie wykazywało oznak surowizny . Trwa

Ogrodnik w podróży
Kurczak pięć smaków z ananasem 104

ananasa 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 suszone peperoncino (można też użyć innej chili) 2 łyżki mąki pszennej pół pęczka szczypiorku czarny sezam (można użyć zwykłego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty(...)kolor. Dodajemy mieszankę warzywną, ananasa pokrojonego w kostkę razem z zalewą, sos sojowy i pokruszone chili. Gotujemy wszystko około 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem

Kardamonovy
Przepis na obiad - kasza jaglana z grzybami 102

podsmażamy, ale tylko moment, aby cebula się nie spaliła. Następnie podlewamy wszystko bulionem. Gotujemy pieczarki w tym wywarze. Gdy pieczarki się już ugotują, możemy zagęścić wszystko mąką. Aby zagęścić sos musimy najpierw wymieszać wodę z mąką (w proporcji 2/3 szklanki wody z 1 łyżką mąki). Wodę z mąką wlewamy stopniowo, tym sposobem uzyskamy odpowiednią dla siebie konsystencję, nie musimy wlewać(...)wszystkiego. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Następnie dodajemy trochę posiekanego koperku i pietruszki. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko mieszamy. Przez chwilę jeszcze podsmażamy. Smacznego!  Ps. Jeżeli macie problemy ze swoim sprzętem AGD i potrzebujecie naprawić lodówkę, czy piekarnik, sprawdźcie, czy Technikan jest w Waszym mieście. Zamówienie na naprawę można zgłosić również przez internet

Jak u mamy
pierś z kaczki po koreańsku 317

Składniki: pierś z kaczki pęczek dymki 1/2 główki czosnku sos sojowy sól pieprz 2 łyzki cukru Pierś natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżoną połową czosnku. Zrumienić z każdej strony, zaczynając od zimnej patelni. Odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry. W międzyczasie na inną patelnię wlać sos sojowy (tyle, żeby przykrył dno warstwą około 1cm), wsypać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, włożyć

stajnia gołębie od kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami – kuchnia podkarpacka 164

aromatu. Suszone grzyby, ugotowana marchew z pietruszką i selerem oraz podsmażona cebulka to dodatki, które zamieniają zwykłą kaszę jęczmienną w kompletne danie. Kotlety z kaszy jęczmiennej podajemy z dowolnym sosem i surówką. Przepis pochodzi od pani Jolanty Woś z Sokołowa Małopolskiego i został opublikowany w zbiorze lokalnych przepisów „Eurogalicja od kuchni”, wydanym przez Stowarzyszenie LGD Eurogalicja. Kotlety z kaszy jęczmiennej(...)dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką z kiszonej kapusty. Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie zamieszczam wszystkie regionalne receptury

Trzeci talerz
Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami 110

alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły. Na talerz nakładam makaron, polewam sosem. Można też wymieszać makaron z sosem. Podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem. Pyyycha.   Artykuł Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Babka z migdałami i białą czekoladą 119

temperaturze pokojowej. Masło roztopić w garnuszku, wystudzić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu. Przestudzić. W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania puszystej piany, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość i stanie się jasna. Powoli wlewać letni sos czekoladowy, dalej ubijając

MojaQchnia.pl
Prosty Domowy Ramen 120

prym. Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: duża pierś z kurczaka duża kość wieprzowa 3 duże marchewki 3-4 szalotki 10g suszonych grzybów shitake por ok 4cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego jasnego opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen główka czosnku Dodatki: pęczek szczypiorku płat nori 4 ugotowane na twardo jajka pak choy posiekana do podania łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Do dużego(...)czasie dodajemy również pokrojoną w słupki marchew oraz plastry imbiru. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 4 godziny (pod przykryciem). Po delikatnym przestudzeniu wywar doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą.  Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy w ciemne miejsce. Po przygotowaniu rosołu, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy razem z pokrojona kapustą pak choy

ChilliJemy
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 125

łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą, suszona chili świeżo mielona do smaku, ok. 30 g sera twardego np. grana padano, ponadto: ser do posypania, całe oliwki zielone, świeże listki bazylii, sos np. pomidorowo paprykowy, domowej roboty. Przygotowanie: Kiełbasę bez skórki kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Kiełbasę mieszamy z pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku(...)piekarnika i użytego ciasta). Tuż po wyciagnięciu z piekarnika, oprószamy starym serem.   Dodajemy listki bazylii. Roladki smakują same, zarówno na ciepło, jak i zimno, a najlepiej z ulubionym sosem

Moniki Smakołyki
Naan z patelni z ziołowym masłem 125

szybki naan. Tym razem mam dla Was nowy przepis na naan z patelni z ziołowym ghee. Taki świeżo „ upieczony naan ” jest pyszny i idealny do gęstych sosów curry. Piekę naan jeśli planuję grillowe party i wtedy przyrządzam różne sosy o pasty, które można nabierać samym chlebem. Nie są potrzebne ani widelce ani noże tylko chęci upieczenia naan

codojedzenia
PESTO Z BAZYLII 184

przygotowuję pesto dodając składniki "na oko": 2-3 garści listków bazylii plus garść orzeszków i garść tartego, twardego sera. Do tego spory chlust oliwy, tak, aby otrzymać oczekiwaną gęstość sosu.  SKŁADNIKI / 200 ML  25 g parmezanu lub sera pecorino 25 g orzeszków piniowych lub laskowych lub nerkowca 50 g świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku(...)ognia. Do wysokiego naczynia lub malaksera wkładamy listki bazylii, orzeszki, parmezan i czosnek. Doprawiamy szczyptą soli pieprzu i dolewamy oliwę. Za pomocą blendera miksujemy całość na niezbyt gładki sos. Można także wszystkie składniki utrzeć w moździerzu.  Przekładamy do czystego słoiczka, zalewamy cienką warstwą oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki

cool and minty
Deserowe placuszki na serku waniliowym 180

waniliowym 175 g 4 łyżki płatków owsianych górskich PZZ Białystok 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 jajko klasy M Do podania ulubione dodatki: u nas cukier puder, sos czekoladowy i słodkie ozdoby. Placuszki można też podać z owocami, same bez dodatków. itd. Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek, dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę i wbijamy jajko. Mieszamy składniki(...)stron. Uwaga placuszki rosną podczas smażenia, więc należy zachować odstęp. Placuszki są też bardzo delikatne, obracamy je ostrożnie łopatką na drugą stronę. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym i dowolnie zdobimy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 117

wiele bardziej zyska na smaku. Jest idealna na wizytę gości, imprezę, piknik lub jako lunch do pracy. Polecam Składniki: 200 g makaronu np. kokardki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka kawałków papryki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej mała cebulka sól i pieprz   Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż do durszlaka, by ociekł z wody. Z puszki(...)tuńczykiem odlej sos, a następnie rozdrobnij rybę widelcem. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem – tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulkę, makaron oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. godzinę, by sałatka przeszła smakiem składników.               .’       Polecam również zupy… – Zupa

Kulinarne S.O.S.
Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną 128

czekolady   60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru pudru Sos owocowy: 15 dag mrożonych malin 20 dag truskawek 1 łyżka cukru 2 listki żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wody Wiórki   startej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Mrożone maliny i truskawki(...)szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania