rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę . Ocet jabłkowy ,miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną
mojej kuchnijednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła d o poprawy pamięci i wzroku. Roślinę wykorzystywano również(...)fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki na sos pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz
mojej kuchnimiski,dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodać posiekaną cebulę i pietruszkę,wymieszać z innymi warzywami. Dodać ser pokruszony ,kawałki chleba i kurczaka, wymieszać dokładnie. Przygotować sos z oliwą z oliwek, octu , miodu ,oraz soli i pieprzu. Wymieszać wszystko dobrze, a po sprawdzeniu smaku, wlać sos do sałatki niskokalorycznej. Delikatnie wymieszać do połączenia smaków
mojej kuchniSkładniki sos sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku miód do smaku (opcjonalnie) sałatka około 4-5 szklanek szpinak lub mieszanka sałat około 2 szklanek gotowanego ryżu około 2 szklanek posiekane mango 1/2 szklanki nerkowca 1/2 szklanki suszone żurawiny 1/2 szklanki pokrojona czerwona cebula Wykonanie Wszystkie składniki dressing włożyć(...)słoika z pokrywką i wstrząsać nim do połączenia składników. Doprawić do smaku . Składniki sałatki umieścić w misce,wymieszać delikatnie z sosem
mojej kuchniłyżki natki pietruszka ,lub suszona 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej 1jajko m ąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka(...)brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby . Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę i szafran i wlać 300 ml wody. Doprowadzi ć do wrzenia
mojej kuchnioliwek wymieszać z miodem,(lub cukrem) i resztą octu jabłkowego do całkowitego rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać ,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:)) do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele. ps, z majonezem jest również pyszna .sos najlepiej dać
mojej kuchnirulon ,spiąć wykałaczkami i obsmażyć na złoto z obydwu stron. Posypać papryką ,wlać rosół i dusić 15-20 minut i wyjąć na talerz. Śmietanę ,borówki i winiak dodać do sosu z duszenia ,zagotować chwilę . Roladki włożyć do sosu ,podgrzać :)) roladki doskonale nadają się na uroczysty obiad...polecam
mojej kuchniWykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić drobno. Obrany czosnek ,ocet,miód i oliwę zmiksować całość na gładki sos. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w ćwiartki,lub kostkę . Pokrojone ziemniaki ,mięso,koperek wymieszać z solą odkwaszającą ,dodać jajka .Całość zalać sosem ,wymieszać
mojej kuchnidowolna miks salaty mini przysmak góralski -Zakopia ńskie specjały z Mlekovita- serki wędzone 1-2 ogórki pokrojone w plastry ,lub kostk ę p ęczek rzodkiewki pokrojone gar ść winogron sos 2-3 ły żki octu z arbuza tu 1 łyżka miodu sól,pieprz do smaku pó ł szkl. oliwy z oliwek Wykonanie Umyte i obrane pomidory pokroi ć i włożyć(...)pieprzem ,odstawić .Pokroić i posolić rzodkiewkę ,odstawić Pomidory pokrojone posypa ć serem sypkim,na to oliwki ,sałatę i przysmak Zakopiański.Dorzucić winogrona i dodać odciśnięte ogórki z rzodkiewką .Wlać sos ,całość wymieszać :)) można dosypać pieczone placuszki
mojej kuchniłyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie plasterki sok z cytryny sos tu 1 łyżeczka startego chrzanu opcjonalnie Wykonanie U mieścić 3 łyżki soku z cytryny ,lub octu jabłkowego i 500ml wody w misce. Wymyć wężymord pod zimną bieżącą wodą. Obrać(...)parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć plastry jabłka ,marchwi ,na to orzechy i wężymord. Polać sosem makowym
mojej kuchniWymieszaj w misce, sok z cytrusów i skórkę, oliwę z oliwek, bulion z kurczaka, musztardę, pokruszony rozmaryn i sól pieprz. Włóż ziemniaki na blachę, polej je sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny
Rita creativeSmakowite, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. Grecki przepis z mielonym mięsem wołowym i ryżem ! Klopsiki te, nadają się na czas zimowy jak i letni. Danie, które wszyscy będą lubić. Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej. SKŁADNIKI: - 750 gr. wołowiny mielonej - 1/2 kostki masła - 1/2 szkl.ryżu - 1 cebula drobno pokrojona(...)duże kawałki.Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. 👌W miseczce dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby zahartować nasz sos i wlewamy go do garnka z klopsami. Smacznego
Rita creativeKuchnia grecka. Krewetki saganaki, czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą. Dziś w Grecji czysty poniedziełek (pierwszy dzień postu) , dzień ten jest świętem państwowym w Grecji i na Cyprze. Ludzie tradycyjnie spędzają go z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Popularne są krótkie wycieczki, pikniki i puszczanie latawców. Czysty Poniedziałek to dzień tradycyjnych potraw i dlatego upichciłam coś(...)grecy w ten dzień między innymi właśnie przyrządzają i co ja uwielbiam: krewetki saganaki - czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą. SKŁADNIKI: 👌 świeża pietruszka 👌 1 duża cebula 👌 feta 250 gr. 👌 2 dojrzałe pomidory 👌 1 słodka czerwona papryka 👌 1/2 łyżeczki soli 👌 1/2 łyżeczki pieprzu 👌 3 łyżeczki oregano 👌 2 łyżki koncntratu pomidorowego 👌 200 ml przecieru pomidorowego 👌 200 ml. białego wytrawnego wina
Rita creativesuchego makaronu orkiszowego 150 g fety 200 g pomidorków koktajlowych półowa ogórka szklarniowego 1/2 opakowania mixu sałat pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki ajvaru lub innego, ostrego sosu 2 łyżki majonezu lub jogurtu Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już miękki odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw na chwilę. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przetnij(...)połówki. Fetę również pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mix sałat z ogórkiem, pomidorkami, fetą oraz makaronem. W kubku wymieszaj ajvar z jogurtem lub majonezem. Sos dodaj do pozostałych składników Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do słoika lub opakowania na lunch. Smacznego Artykuł Szybka sałatka śniadaniowa pochodzi z serwisu 365 dni dookoła
365 dni dookoła kuchniniej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów
kruche babeczki